Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Avancen la tornada de les vaques des de la muntanya de Llessui per la manca de pastures

Avancen la tornada de les vaques des de la muntanya de Llessui per la manca de pastures

L'escassetat de pluges ha afectat la disponibilitat d'aliment per al bestiar. Els ramaders indiquen que la darrera vegada que es va viure una situació semblant va ser l'any 2012
Ramaders trien les vaques després de baixar-les de la muntanya de Llessui (Foto: ACN)
24/09/2019 10:29

Alguns ramaders que tenen els animals a la muntanya de Llessui, al Pallars Sobirà, han hagut d'avançar la tornada a casa de vaques i vedells per falta de menjar a la muntanya. Les onades de calor d'aquest estiu i la manca de pluges han fet que la pastura sigui menys que la d'altres temporades.

Normalment els ramaders recullen el bestiar el dia 4 d'octubre però aquest any molts han avançat la tornada cap a casa fins a tres setmanes abans de l'habitual. Agustí Escur, president de la comunitat de la Muntanya de Llessui, ha explicat a l'ACN que aquest imprevist suposarà als pagesos "un sobrecost econòmic i de feina".

Haver d'alimentar els animals aquestes setmanes fora de la muntanya és un preu important per un pagès. Les més de 1.100 vaques i vedells, 4.000 ovelles i 200 eugues que pasturen en aquests prats a l'estiu comencen a tenir problemes per trobar menjar. Per evitar que passin gana i perdin pes, alguns ramaders han optat per recollir els animals abans de la data prevista.

Escur reconeix que ja al mes de juny, quan van pujar els animals a la muntanya, ja no hi havia l'herba que hi ha habitualment. La meteorologia dels mesos de juliol i agost no ha acompanyat per fer créixer l'herba i ara, la poca que pugui sortir, ja no és bona per alimentar tants animals. Els ramaders, en tot cas, recorden haver viscut ja una situació semblant l'any 2012, quan les zones d'alta muntanya van patir els estralls de la sequera i també van haver d'avançar la retirada dels animals de la muntanya, on hi solen passar quatre mesos.

Mostrar formulari de contacte