Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Balanç positiu del projecte Odisseu a l'Alt Urgell

Balanç positiu del projecte Odisseu a l'Alt Urgell

Els ajuts a les pràctiques en empreses i la plataforma virtual Retorna es consoliden com a eines clau del programa, que vol aconseguir el retorn i la inserció laboral dels joves al medi rural. Oliana ha acollit la IV Jornada Tècnica
Jornada Tècnica del programa Odisseu a Oliana (Foto: DARP)
14/06/2018 12:09

Els Ajuts al Pràcticum Odisseu i la plataforma virtual Retorna es consoliden com les grans eines del projecte de cooperació Odisseu, segons el balanç que s’ha fet públic aquest dimecres en el decurs de la IV Jornada tècnica, celebrada a Oliana. La trobada l'han inaugurat el director general de Desenvolupament Rural del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP), Oriol Anson, i la directora general de Joventut del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, Marta Vilalta.

Els ajuts a les pràctiques en empreses, que pretenen incentivar l’estada de joves universitaris en negocis rurals i promoure'n la competitivitat, així com el retorn i l’establiment d’aquests joves al territori, han comptat amb més sol·licituds d’estudiants que les dues edicions passades. En total hi ha hagut 69 demandes, superant la xifra dels 45 ajuts inicialment convocats. També s'ha incrementat la participació d’empreses, amb 137 ofertes. Pel que fa la Plataforma virtual Retorna, creada l’any passat per a donar visibilitat als joves amb perfil qualificat que volen anar a treballar a les comarques rurals, compta ja amb 434 persones joves inscrites (174 més que el 2016).

Altres actuacions destacades del balanç del projecte Odisseu del 2017 són la realització de 10 taules de concertació territorial amb 98 participants; la celebració de 20 xerrades/tallers informatius del projecte Odisseu als instituts, amb 650 assistents, i la celebració d’activitats i fòrums, amb la participació de 1.385 joves.

Iniciatives per al retorn dels joves al medi rural

El Projecte Odisseu per al retorn i la inserció laboral de joves al medi rural és un projecte impulsat pel DARP, des de l’any 2012, i per la Direcció General de Joventut, amb la col·laboració de l’Associació d'Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA), entitat dinamitzadora de la xarxa catalana de grups Leader, a més de la Fundació del Món Rural. El programa té l’objectiu de fomentar el retorn del capital humà format en les universitats a les zones rurals d’origen, mitjançant el contacte i la implicació dels principals agents que coincideixen en la seva transició, universitats, centres de formació, empreses locals, institucions i administracions.

Pel que fa a les accions d’aquest any 2018, en el marc del programa Odisseu figuren les adreçades a joves que cursen batxillerats i Cicles de Grau Mitjà o Superior, així com accions decidides per cada Grup d’Acció Local (GAL), com ara jornades comarcals (CAUC) de networking o càpsules d’emprenedoria; el programa ARRANCA o jornades intercomarcals de networking, l’escola d’estiu per a persones emprenedores 2018, entre d’altres.

Cooperació catalana

El projecte Odisseu, és un projecte de cooperació catalana entre els 11 grups Leader de Catalunya coordinat pel Consorci GAL Alt Urgell-Cerdanya que té com a principal objectiu el retorn i la retenció del talent jove als territoris rurals.

Catalunya ha publicat i concedit tres convocatòries dels ajuts a la cooperació Leader. La dotació total per a tot el període de programació 2014-2020 és de 7.000.000 euros, que representa una clara aposta del DARP pel desenvolupament de les estratègies locals.

Mostrar formulari de contacte