Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Batalla defensa el Projecte de llei d'accés a l'assistència sanitària per resoldre el problema dels transfronterers

Batalla defensa el Projecte de llei d'accés a l'assistència sanitària per resoldre el problema dels transfronterers

CIU no ha presentat cap esmena a la totalitat a la proposta legislativa que s'ha debatut aquest dimecres al Parlament La modificació ha de garantir la cobertura de salut al 0,7% de la població catalana que encara n'està exclosa

Albert Batalla
Albert Batalla
24/03/2010 22:08

El diputat de CiU i alcalde de La Seu, Albert Batalla, ha defensat aquest dimecres en el Ple del Parlament de Catalunya el posicionament del seu grup parlamentari en referència al Projecte de llei d’accés a l’assistència sanitària de cobertura pública a càrrec del Servei Català de la Salut. Batalla ha subratllat que els nacionalistes no han presentat cap esmena a la totalitat a aquesta qüestió, que ara es tramitarà pel procés d'urgència, "per la voluntat de donar sortida a la universalització de la salut i resoldre la situació de manca de prestació de sanitat pública al 0,7% de la població catalana que encara n'està exclòs”.

Alguns dels col·lectius que no es beneficien de l'actual sistema sanitari són determinats professionals liberals o congregacions religioses. Tanmateix, Batalla ha centrat la seva intervenció en un sector en concret: el dels  treballadors transfronterers. El col.lectiu engloba entre 2.000 i 3.000 persones que viuen a l’Alt Urgell o la Cerdanya però treballen a Andorra.

Tal com ha explicat el diputat nacionalista, “aquests ciutadans tenen cobertura sanitària al Principat, però no és total, i malgrat que tributen a l’Estat espanyol, no tenen dret a cobertura sanitària gratuïta a Catalunya". El diputat de CIU lamenta que els fronterers siguin una excepció a l’Estat espanyol "perquè Andorra no és membre de la UE”. I assenyala: “Pateixen una situació surrealista perquè tot i que són nascuts a La Seu d’Urgell i viuen a la ciutat, han de pagar els serveis sanitaris quan necessiten anar a l’hospital urgellenc”.

A més a més, Batalla insisteix en el fet que “cal reflexionar respecte a d’altres aspectes del fenomen transfronterer i solucionar situacions com, per exemple, la manca de cobertura amb la targeta sanitària europea o la prestació de l’atur pel temps treballat a l’Estat espanyol”.
 
El diputat destaca que “es fa necessari resoldre aquesta situació d’injustícia social”. Alhora, reitera la voluntat de CiU de “tancar acords amb el govern i els grups parlamentaris per solucionar el problema dels transfronterers i fer realitat la universalització de l’atenció sanitària pública”.

Debat al Parlament

La consellera de Salut, Marina Geli, ha presentat aquest dimecres el Projecte de llei d'accés a l'assistència sanitària de cobertura pública a càrrec del Servei Català de la Salut en el debat a la totalitat que s’ha celebrat al Parlament de Catalunya. Coneguda col·loquialment com a Llei d’universalització, aquesta llei serà la primera, dins l’àmbit estatal, que dóna accés a la sanitat pública gratuïta a prop de 60.000 persones que fins ara en quedaven excloses, principalment professionals liberals i membres de congregacions religioses.

Durant la sessió d’avui s'ha donat via lliure a la tramitació del projecte d'accés a l'assistència sanitària de cobertura pública a càrrec dels Servei Català de Salut, que ha superat el debat de totalitat, al qual s'arribava sense esmenes.

Principalment, els col·lectius que ara tindran dret a l’accés a la sanitat pública de manera gratuïta són professionals liberals que no tenen l’obligació de cotitzar a la Seguretat Social i membres de congregacions religioses. També s’hi inclouen les persones en risc d’exclusió social, ja que justament aquesta condició, especialment la falta de domicili que hi sol estar associada per poder demostrar la residència, els dificulta la possibilitat de demanar el dret a l’assistència com a persones sense recursos.

En última instància, també es reconeix el dret a persones rentistes i a les persones aturades que hagin esgotat la prestació i que tinguin ingressos superiors al salari mínim interprofessional.

Falta d’equitat

Malgrat que l'ordenament jurídic espanyol i català s'inspira en el principi d'universalització per a la prestació de serveis públics, aquestes 60.000 persones, un 0,7% de la població catalana, s'havien quedat de facto fora d'aquest dret des de 1986.

Quan entri en vigor, aquesta llei suposarà el final de la discriminació d'aquest grup de població i, per tant, haver fet realitat l'equitat en la prestació de serveis sanitaris reconeguda en la Llei d'ordenació sanitària de Catalunya.

Fins ara, aquests col·lectius podien d’accedir a la sanitat pública mitjançant una aportació econòmica, bé fent un pagament per acte mèdic o bé fent una aportació mensual al Servei Català de la Salut, en la línia de qualsevol asseguradora privada, per tenir dret a la cartera de serveis en cas de necessitat.

Els afectats que vulguin exercir el dret d’accés a la sanitat pública amb caràcter gratuït hauran de sol·licitar la Targeta Sanitària Individual d’acord amb el circuït que estableixi el Servei Català de la Salut.

Mostrar formulari de contacte