Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Bellver de Cerdanya prohibeix regar jardins i omplir piscines davant la situació d'escassetat d'aigua per la sequera

Bellver de Cerdanya prohibeix regar jardins i omplir piscines davant la situació d'escassetat d'aigua per la sequera

La crida de l'ajuntament a la població perquè moderi el consum comença a tenir efectes en els nivells dels dipòsits. La mateixa situació es viu a d'altres municipis, com Baix Pallars
Un operari de la brigada municipal de Bellver de Cerdanya tancant les claus de pas del sistema de reg d'un dels parcs del municipi (Foto: ACN)
14/07/2022 14:17

L'Ajuntament de Bellver de Cerdanya prohibeix des d'aquesta setmana regar jardins, omplir piscines o dur a terme qualsevol altra activitat d'aquest tipus fent ús de la xarxa municipal de subministrament d'aigua potable. El motiu són les baixes reserves que hi ha als diversos dipòsits que abasteixen els diversos nuclis de la població, que han descendit considerablement en els darrers 15 dies. De fet, el més important va arribar al 30% de la seva capacitat i es va constatar que el volum d'aigua que entrava provinent dels aqüífers era menor al que en sortia. Ara, la situació s'està començant a revertir gràcies als efectes de la crida feta des del consistori, que també ha demanat als veïns que en limitin el consum tot el que puguin.

El tècnic municipal de l'Ajuntament de Bellver de Cerdanya Francesc Mas ha explicat a l'ACN que l'objectiu és "igualar la corba" d'entrada i sortida d'aigua, ja que aquesta va quedar descompensada quan van constatar que es gastaven 60 metres cúbics i només n'arribaven 40 al dipòsit principal. Ara, tot i que la limitació en el reg està funcionant i gairebé s'ha assolit un 40% de capacitat, ha detallat que cal estar pendents de l'augment de consum derivat de l'arribada de segons residents i turistes a la població i ha dit que cal mantenir una "estabilitat" per poder fer front als mesos de juliol i agost, quan hi ha més necessitat.

Mas ha indicat que aquest any han notat molt els efectes de l'escassetat de neu, ja que ha indicat que aquesta és la font més important amb què es nodreixen d'aigua els aqüífers. A més, ha assenyalat que tot i que hi ha hagut diversos episodis de pluges, el fet que algunes d'elles fossin de caire torrencial va dificultar que el terreny la pogués filtrar, marxant la majoria aigües avall.

D'altra banda, també a Baix Pallars (Pallars Sobirà) s'ha fet una crida a la població per mirar d'aconseguir un estalvi d'aigua. Des del consistori han alertat que "hi ha fonts que ja no ragen i barrancs que van sota mínims" i que tot i les millores que s'han fet en diverses captacions del municipi i noves instal·lacions de portades d'aigua la situació és "extrema".

Així, s'ha apel·lat a la "responsabilitat" dels veïns a l'hora de restringir-ne l'ús per al reg, tot recordant que des de l'ajuntament es va optar per prendre aquesta mesura en els espais públics. A més, han indicat que es plantegen aplicar altres restriccions a alguns pobles, com ara tancar el subministrament a la nit o denunciar qualsevol ús indegut de l'aigua.

Una crida similar es va fer a finals de juny al municipi de les Valls de Valira. En un ban es va instar el veïnat a limitar l'ús d'aigua al municipi a causa de l'actual situació de sequera i el descens de reserves a la xarxa municipal. Concretament, el document prohibia temporalment fer servir l'aigua de boca per al reg d'horts o jardins i per omplir piscines, basses i dipòsits.

Mostrar formulari de contacte