Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Caixa Catalunya publica el llibre 'El oso pardo en los Pirineos'

Caixa Catalunya publica el llibre 'El oso pardo en los Pirineos'

L'obra, que també compta amb el suport de FAPAS, és una monografia sobre l'ós bru a la serralada pirinenca L'autor, Migel Mari Elósegui, hi tracta aspectes com el coneixement que tenim d'aquesta espècie, la seva preservació, l’empremta cultural i la seva biologia
Ós Bru - Animals morts
06/05/2010 11:15

L’Obra Social de Caixa Catalunya i FAPAS (Fondo para la Protección de los Animales Salvajes) han presentat aquest dimecres a Barcelona el llibre El oso pardo en los Pirineos, escrit per Migel Mari Elósegui. L'obra és una monografia sobre l’ós bru, una de les espècies més emblemàtiques i amenaçades de la península.

El llibre tracta aspectes com el coneixement que tenim d'aquesta espècie, l’empremta cultural que ha deixat en les zones on ha habitat, la seva biologia i els problemes que afronta de cara a la seva preservació. Tot plegat, "aportant una visió positiva sobre la forma de compatibilitzar el desenvolupament humà i la conservació del plantígrad al Pirineu", assenyalen els promotors del llibre.

El oso parado en los Pirineos analitza la regressió històrica de l’ós bru i el projecte de reintroducció de l’espècie, a més del seu resultat. Elósegui explica i explicar com minimitzar els principals problemes que es troben actualment a l’hora de gestionar aquests animals en un territori on la ramaderia ovina té una gran força. A més, vol respondre objectivament algunes qüestions com: quins danys causen als Pirineus? Són més nocius els ossos d’Eslovènia que es van portar que els autòctons? Quin benefici aporten al territori?

Sobre la reintroducció de l’espècie al Pirineu, segons l’autor, “s'ha aconseguit que l’espècie no s’extingís de la zona i actualment hi ha una vintena d’óssos, un nombre similar al que hi devia haver cap al 1980".  I hi afegeix: "Per tant, la reintroducció ha obert la porta a fer possible que l’espècie continuï vivint als Pirineus".

Elósegui també indica que "de totes maneres, l’espècie ha tornat a territoris en què no hi havia óssos des de fa molts anys i això fa que sigui molt difícil la convivència, ja que sense mesures de prevenció, en un territori amb ovelles, els óssos poden causar greus danys, com és el cas dels Pirineus". És per això que insta a posar en marxa mesures de prevenció per aconseguir que els danys siguin "menors i assumibles".

El llibre ha estat editat per Lynx Edicions, gràcies a l’ajut de l’Obra Social de Caixa Catalunya i FAPAS. Caixa Catalunya, a través de la seva Obra Social, va seleccionar aquest projecte "perquè contribueix a l’educació i sensibilització ambiental i és un projecte que complementa les actuacions pròpies de l’obra social en matèria de medi ambient".

FAPAS (Fondo para la Protección de los Animales Salvajes), és una associació amb més de 25 anys d’experiència desenvolupant projectes de conservació de l’os bru a la Serralada Cantàbrica.

Elósegui, bon coneixedor dels espais naturals

Durant els darrers anys Migel M. Elósegui ha visitat multitud d’espais naturals arreu del món, interessat per l’efectivitat de les seves activitats de conservació d’espècies, les seves regulacions d’ús públic i la seva acceptació per part de la societat. També ha profunditzat en models de treball per a la preservació de les activitats tradicionals en el món rural; agricultura, activitats forestals tradicionals i ramaderia de muntanya.

Mostrar formulari de contacte