Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Càritas d'Urgell augmenta els ajuts per a aliments arran de la crisi de la COVID-19

Càritas d'Urgell augmenta els ajuts per a aliments arran de la crisi de la COVID-19

En alguns punts d'atenció de la demarcació de Lleida les sol·licituds s'han triplicat. Entre el març i el maig, en conjunt, les diòcesis urgellenca i lleidatana i la de Solsona han atès 1.615 famílies
Lliurament de targetes solidàries en el marc de la crisi de la COVID-19 (Càritas)
11/06/2020 10:45

Les organitzacions de Càritas d'Urgell, de Solsona i de Lleida han atès en conjunt unes 5.000 persones, entre famílies (1.615) i particulars, al llarg dels mesos de març, abril i maig, tot coincidint amb la crisi causada pel coronavirus. Els punts d'atenció de les tres diòcesis han doblat, i en algun cas triplicat, les sol·licituds. I un 40% de les persones ateses no havia acudit abans a Càritas o bé feia molts anys que no s'hi adreçava. Entre els tres mesos, han destinat a aquest concepte 62.113 euros, respecte els 11.276 euros de febrer d'aquest mateix any.

L'àmbit territorial d'aquest balanç engloba tota la demarcació de Lleida i també territoris propers, tenint en compte que, per exemple, la Diòcesi d'Urgell inclou el Principat d'Andorra, la Cerdanya i la vall de Ribes; i la de Solsona, la comarca del Berguedà i una part del Bages. A la Diòcesi de Lleida, l'entitat s'ha vist obligada a aturar les demandes i s'ha centrat a prioritzar les necessitats bàsiques de les famílies com és l'alimentació. Durant el confinament, Càritas ha continuat oferint atenció presencial i també telefònica. En aquest sentit, des dels tres territoris s'han efectuat 6.378 trucades de suport a gent gran, famílies i infants vulnerables, segons ha explicat a l'ACN Maria José Rossell, secretària general de Càritas Lleida.

Pel costat positiu, en aquests mesos Càritas ha vist incrementades les aportacions econòmiques de la ciutadania, una resposta que confien que no sigui "puntual" i es mantingui en el temps per poder seguir donant resposta al grup de població que viu "enquistat" en una situació de pobresa. Per contra, la crisi de la COVID-19 ha condicionat el voluntariat, perquè la majoria dels voluntaris de Càritas són gent gran, que han hagut de deixar de prestar la seva col·laboració pel fet de tractar-se de població de risc. Això ha comportat que tècnics de l'entitat hagin hagut de desenvolupar tasques a les quals no estan acostumats, de les quals s'encarreguen habitualment els voluntaris, ha dit Rossell. Malgrat això, altres persones s'han adreçat a Càritas i hi han col·laborat aquests mesos de forma puntual. Des de l'entitat han aprofitat per fer una crida a nous voluntaris, especialment entre la població més jove.

Memòria del 2019

Càritas d'Urgell, Solsona i Lleida han presentat aquest dimecres la seva memòria conjunta del 2019. Al llarg de l'any passat van atendre en total 9.076 persones, i un total de 19.527 sol·licitants es van beneficiar del seu suport. Tot i ser una xifra similar a l'any anterior, el director de Càritas Lleida, Rafael Allepuz, ha remarcat que "no és una bona dada" si és té en compte el creixement econòmic que es va registrar en aquells mesos. Allepuz ha posat de relleu l'existència d'un grup de població que "es troba enquistada en una situació de pobresa i en l'exclusió social". L'entitat detecta que les desigualtats s'estan estancant i que el fet de tenir un habitatge i una ocupació ja no garanteix en molts casos viure amb dignitat.

Durant el 2019, 7.158 persones van ser ateses per ajudar-les en necessitats bàsiques; 3.535, en l'àmbit de l'acollida i l'acompanyament; 2.083 persones van rebre suport per a la inserció laboral i econòmica, i 1.013 persones per problemes de llar i habitatge. Alhora, Càritas va atendre 1.422 persones grans; 1.295 persones en l'àmbit de la família i infància; 80, en l'àmbit de la salut (drogodependències); i a 1.146, els van oferir assessoria jurídica, sobretot immigrants, mentre 644 persones van participar en les activitats d'educació i formació d'adults.

Prop de 800.000 euros en acció social i 525.000 en inserció a la Diòcesi d'Urgell

En total, Càritas va invertir més de 5,5 milions d'euros a les tres diòcesis durant el 2019. D'aquesta quantitat, 2,6 milions es van destinar a l'acció social (prop de 796.000 a Urgell, 931.350 a Lleida i uns 937.000 a Solsona). L'entitat va destinar 527.656 euros en ajuts econòmics directes a les persones i les seves famílies. La tasca es va dur a terme a través de 65 punts d'atenció, gràcies a la col·laboració de 1.295 voluntaris i a la feina dels 46 tècnics contractats per l'entitat.

Càritas també va continuar atenent a persones en risc d'exclusió a través de tres empreses d'inserció, com és el cas de Nougrapats, a la Seu d'Urgell, i també de Troballes a Lleida i Cartaes a Tàrrega, juntament amb de tres fundacions en l'àmbit laboral, a Solsona, Lleida i Cervera, que han permès la contractació de 69 persones.

A més, l'entitat va donar 148 beques, va formar en l'àmbit laboral 193 persones i va oferir acolliment i orientació laboral a 1.642 persones més. En aquesta tasca d'inserció sociolaboral, Càritas va invertir l'any passat més de 2,8 milions euros: prop de 525.000 a la Diòcesi d'Urgell, 1.384.000 a Solsona i 955.000 a Lleida.

Mostrar formulari de contacte