Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Carles Gascón redescobreix Beatriu de Planissoles, dama de la petita noblesa pirinenca medieval

Carles Gascón redescobreix Beatriu de Planissoles, dama de la petita noblesa pirinenca medieval

La xerrada forma part del Dia Internacional de les Dones a la Seu d’Urgell. L'acte tindrà lloc aquest dilluns a la Sala La Immaculada a les 20 hores
Xerrada sobre Beatriu de Planissoles
07/03/2016 13:41

Amb l’objectiu de recuperar i reivindicar el rol de la dona pirinenca al llarg de la història, el programa d’actes commemoratius del Dia Internacional de les Dones a la Seu d’Urgell inclou una conferència de l’historiador Carles Gascón sobre la figura de Beatriu de Planissoles, dama de la petita noblesa pirinenca en temps del catarisme. La xerrada tindrà lloc aquest dilluns, a les 8 del vespre, a la Sala La Immaculada.

Beatriu de Planissoles fou jutjada per bruixa i heretge per la Inquisició. El seu testimoni, recollit l’any 1320 pel temible Jacques Fournier, bisbe de Pamiers, recull un relat de la vida de la dama Beatriu fins a la seva edat madura. Amb el temps, aquesta història s’ha convertit en un paradigma de la condició femenina i de les relacions amoroses, un pèl sòrdides en aquest cas, durant l’època medieval, lluny de les idealitzacions que ens ha llegat la poesia trobadoresca.

Casada als 14 anys, vídua als 18, forçada per un clergue corrupte que resultava ser un càtar encobert, i enamorada a les portes de la seva ancianitat, amb poc menys de 40 anys, d’un jove clergue pallarès que feia de mestre a les seves filles, les experiències vitals de dama Beatriu permetran conèixer al públic assistent una societat profundament supersticiosa, dominada per clergat autoritari i amb poques concessions als sentiments més sincers, que marcaran els paràmetres de la vida d’una dona de la modesta noblesa rural.

 

Mostrar formulari de contacte