Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Castell de Mur reviu l'arrencament de pintures romàniques amb un espectacle de Comediants i música de l'Orquestrina Trama

Castell de Mur reviu l'arrencament de pintures romàniques amb un espectacle de Comediants i música de l'Orquestrina Trama

Les tres sessions han exhaurit les més de 900 entrades disponibles. L'acte clou la commemoració de la venda d'obres de l'any 1919 que va impulsar la conservació d'aquest patrimoni a Catalunya

06/06/2022 10:25

Castell de Mur ha reviscut aquest cap de setmana l'arrencament de les pintures romàniques de l'absis de la Canònica de Santa Maria de Mur, a través de l'espectacle de Comediants 'Mur, guspira del MNAC'. La música del muntatge ha estat a càrrec del grup pirinenc Orquestrina Trama, format per músics de l'Alt Urgell i la Cerdanya. 

L'estrena de l'obra s'ha endarrerit dos anys a causa de la pandèmia. De fet, aquest acte ha estat la cloenda del programa per commemorar el centenari de l'arrencament i venda d'unes obres del Pirineu català que encara avui es conserven al Museum of Fine Arts de Boston (Massachusetts, EUA). Aquell fet, l'any 1919, va suposar un punt d'inflexió que va motivar les institucions catalanes a preservar i conservar aquest art a Catalunya mateix, tot i que la solució que van adoptar va ser la mateixa que la dels compradors estrangers: arrencar les obres i conservar-les a fora dels seus emplaçaments originals del Pirineu; en aquest cas, a Barcelona. Aquesta actuació d'urgència va donar pas, unes dècades més endavant, a la creació del Museu Nacional d'Art de Catalunya, que precisament té com a principal atractiu una de les millors col·leccions d'art romànic del món.

L'espectacle teatral, itinerant i participatiu, es va estrenar dissabte i aquest diumenge se n'ha fet dues sessions més. Tots els passis tenien una cabuda de 300 persones i les entrades ja s'havien exhaurit, de manera que finalment hi han assistit més de 900 persones. Entre els representants institucionals hi ha hagut el director executiu de l'Agència Catalana de Turisme, Patrick Torrent; el representant de la Diputació de Lleida i alcalde de la Pobla de Segur, Marc Baró; i el president de l'Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l'Alt Pirineu i Aran, l'urgellenc Pere Porta.

L'espectacle 'Mur, guspira del MNAC' s'havia d'estrenar el maig del 2020, però la pandèmia ho ha endarrerit fins aquest cap de setmana. El guionista i director de l'obra,  Jaume Bernadet, ha explicat a l'ACN que es tracta d'un espectacle "fet a mida" a l'església de Santa Maria de Mur. El membre de Comediants ha posat l'accent en "la importància" que va tenir l'arrencada i posterior venda de les pintures de l'absis per a la conservació posterior de l'art del país, ja que "va despertar les consciències".

Igualment, el president del Consell Comarcal del Pallars Jussà i alcalde de Castell de Mur, Josep Maria Mullol, ha defensat l'obra de Comediants com a eina per donar a conèixer la història de les pintures romàniques de Mur, perquè "dóna veu i vida al que va passar". Mullol celebra que l'obra hagi estat "tot un èxit", no només perquè ha exhaurit les entrades sinó també perquè "la gent va sortir molt contenta i va veure un espectacle diferent".

L'obra compta amb música en directe i hi participen 42 persones, de les quals una vintena formen part de grups amateurs del territori. L'espectacle, amb tocs d'humor i presentat per l'actor i animador Robert Gobern, es divideix en tres escenaris itinerants que transporten els espectadors al passat. En concret, repassa des del segle XII, quan es van pintar els frescos de l'absis, fins al 1919, quan les obres van ser arrencades i venudes.

Punt d'inflexió en la preservació de l'art a Catalunya

L'estiu del 1919, el mossèn de Castell de Mur en persona va vendre les pintures romàniques de l'absis de la Canònica de Santa Maria de Mur a un antiquari nord-americà. Les obres, del segle XII, van ser arrencades amb la tècnica de l'strappo per especialistes italians i, posteriorment, es van subhastar a Nova York. L'any 1921 les va adquirir el Museum of Fine Arts de Boston per 92.100 dòlars, i actualment segueixen exposades en aquest equipament.

La venda i arrencament de les pintures romàniques de Mur va suposar un punt d'inflexió en la preservació i la protecció de l'art a Catalunya. Va posar en alerta la Mancomunitat, que arran d'aquests fets, va posar en marxa la Campanya de Salvament del Romànic Català, en el marc de la qual els frescos de les esglésies del Pirineu van ser arrencats i dipositats a l'actual Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC). És precisament gràcies a aquesta campanya que el MNAC disposa d'una de les millors col·leccions de pintura mural romànica a escala mundial.

 

  • Espectacle de Comediants, amb música de l'Orquestrina Trama, per commemorar el centenari de l'arrencament de pintures romàniques a Castell de Mur (Foto: ACN)
    Espectacle de Comediants, amb música de l'Orquestrina Trama, per commemorar el centenari de l'arrencament de pintures romàniques a Castell de Mur (Foto: ACN)
  • Posada en escena de 'Mur, guspira del MNAC', de Comediants (Foto: Turisme Pallars Jussà)
    Posada en escena de 'Mur, guspira del MNAC', de Comediants (Foto: Turisme Pallars Jussà)

Mostrar formulari de contacte