Catalunya, França i Andorra presenten la imatge corporativa del Parc Pirinenc de les Tres Nacions
Aquest estiu ja es faran una vintena d'activitats i s'ha proposat un nou mapa de l'espai natural transfronterer. En formen part dels parcs de l'Alt Pirineu, Comapedrosa, Sorteny i l'Arieja
El Parc Pirinenc de les Tres Nacions ja compta amb imatge corporativa. El logotip l'han presentat aquest dimecres representants dels quatre parcs naturals de Catalunya, França i Andorra que integren aquest espai protegit transfronterer, que té l'objectiu de promocionar-se conjuntament i augmentar el coneixement de la zona per part de visitants i dels mateixos habitants dels Pirineus. Els integrants del projecte són els parcs naturals de l'Alt Pirineu català, de les Valls del Comapedrosa, de la Vall de Sorteny i dels Pirineus de l'Arieja.
El disseny de la nova marca posa de relleu l'aliança de les parts, mitjançant el dibuix de tres muntanyes disposades en un cercle que les uneix, amb els colors de les banderes de les tres nacions implicades, i amb el text tant en català com en francès. A més a més, s'ha presentat una proposta de mapa conjunt per facilitar la descoberta d'aquest indret, juntament amb la primera agenda conjunta d'activitats per a l'estiu, que inclou prop d'una vintena de propostes.
Tot plegat s'ha donat a conèixer a la segona trobada de representants dels parcs, que s'ha fet a Lòrp e Senta Aralha (Arieja) i en la qual hi han intervingut el president del Parc Natural de l'Alt Pirineu, Joan Ordi; el cònsol major de la Massana, David Baró; el cònsol major d'Ordino, Josep Àngel Mortés, i el president del Parc Natural Regional de l'Arieja, Kamel Chibli. La cita coincidia amb la celebració del 10è aniversari de l'espai amfitrió.
Més de 428.000 hectàrees
Pel que fa a la proposta de mapa, aquest ha estat elaborat amb la col·laboració de l'Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC), l'IGN francès i el departament de cartografia del Govern d'Andorra. L'objectiu és que aquest document serveixi de referència per conèixer els diferents punts als quals es pot accedir des de cadascun dels tres països. A més a més de la informació geogràfica, s'hi inclou dades sobre elements patrimonials i d'interès turístic de cada parc. Mentrestant, d'entre les activitats previstes per aquest estiu en destaquen les excursions, els tallers, el mercat transfronterer i l'ascensió al Pic de Médacourbe, el punt d'unió de les tres nacions.
El Parc Pirinenc de les Tres Nacions abasta una de les àrees protegides transfrontereres més grans del continent europeu, amb més de 428.700 hectàrees i 165 municipis: 15 a Catalunya, 2 a Andorra i 148 a França. Així, malgrat les fronteres administratives i polítiques, els quatre espais naturals formen part d'una mateixa unitat geogràfica.
L'acord entre els quatre parcs és fruit d'un treball dut a terme amb l'objectiu de "crear una marca d'identitat per a la promoció turística conjunta, la dinamització i els intercanvis en matèria de sostenibilitat i patrimoni natural". La voluntat és la de posicionar aquesta àrea geogràfica transfronterera en el mapa del turisme de natura a tot Europa, amb la idea de promocionar el patrimoni natural i cultural, el paisatge, el desenvolupament sostenible, la valorització dels recursos, l'economia local, la mobilitat, l'ecoturisme, les energies renovables i l'adaptació al canvi climàtic.