Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / CCOO denuncia un augment de la precarietat laboral en l'hostaleria

CCOO denuncia un augment de la precarietat laboral en l'hostaleria

El sindicat exposa que mentre els visitants han augmentat un 8% la contractació només ho ha fet un 3%. Es fan ressò de taxes de temporalitat "indecents" i demanen que hi actuï la Inspecció de Treball
Luis Jiménez, Bartomeu Compte i Francisco Galván, de CCOO (Foto: ACN)
20/10/2016 19:42

Comissions Obreres demanarà a la Inspecció de Treball posar el focus damunt l'hostaleria perquè "el rècord de turistes s'ha traduït també en un altre: el de precarietat laboral al sector". El sindicat es remet a les estadístiques per denunciar que, mentre els visitants han augmentat un 8% arreu de Catalunya, els contractes només ho han fet en un 3%. CCOO també assegura que hi ha hagut "un augment del frau" al sector, amb taxes de temporalitat "indecents" (que no es corresponen a les jornades laborals) o amb un augment de treballadors en pràctiques que ocupen llocs que haurien de ser fixos.

A més a més, el sindicat denuncia que cada cop més els hotels estan subcontractant serveis. I que aquesta externacionalització, que va començar amb les cambreres de pis, ara ja s'estén a personal de cuina i sala i, fins i tot, al de recepció.

Comissions sintetitza que actualment hi ha "la cara A del turisme: rècord de turistes, d'ocupació hotelera i de beneficis empresarials", i "la cara B del turisme: rècord de precarietat laboral, de càrregues de treball i de subcontractacions". Es remet a les estadístiques oficials per, ja d'entrada, fer veure que el creixement dels visitants no s'adequa al de les contractacions. Aquest 2016, fins al mes de setembre, Catalunya ha rebut 13.379.129 turistes (un 8,16% més que l'any passat). Però per contra, les plantilles dels hotels i altres allotjaments només han crescut un 3,03% (de 31.274 s'ha passat a 32.221).

Segons ha denunciat el responsable de la sectorial d'Hostaleria de CCOO, Francisco Galván, allà on es fa més evident aquesta manca de correlació és a Barcelona (aquí, els turistes creixen un 9% i les plantilles, només un 2%). Però la situació, si bé no tan acusada, es repeteix a la resta de demarcacions. A Lleida, on l'hostaleria es concentra principalment al Pirineu, el nombre de visitants ha crescut un 6,85% i el de contractacions només un 5,83%. A Girona, aquests percentatges se situen en el 5,51% i el 4,41%; a Tarragona, en el 7,06% i el 4,35%, respectivament.

El sindicat també assegura que "clarament els empresaris fan frau en la contractació". D'entrada, per la gran multitud de contractes temporals, que titlla d'"indecents". Segons el sindicat, el 97% són precaris i la meitat, a temps "pseudoparcial". I detallen: "Al treballador se'l contracta per 20 hores, se li'n paguen 40 i n'acaba treballant 60".

El llistat d'incompliments segueix amb els increments de treballadors en pràctiques que ocupen llocs estructurals. I sobretot, assegura CCOO, amb la pràctica creixent d'externalitzar cada cop més serveis. Tot i que la reforma laboral ho permeti, això suposa que els treballadors subcontractats cobrin menys (perquè se'ls aplica un altre conveni) i que no hi hagi control sobre les seves jornades laborals. "A Catalunya, un 30% de les plantilles del sector, la qual cosa suposa uns 15.000 treballadors, estan externalitzades", critica CCOO. L'exponent paradigmàtic de la situació són les cambreres de pis, però Galván també subratlla que aquesta pràctica ja s'està estenent a més llocs de treball: cuiners, personal de sala, de neteja i, fins i tot, recepcionistes.

Pla concret de la Inspecció de Treball

"Amb aquestes pràctiques, estan matant la gallina dels ous d'or", denuncia Jiménez. Per això, des del sindicat ja avancen que demanaran a la Inspecció de Treball posar el focus damunt del sector, per treure a la llum totes aquestes irregularitats. "La Generalitat aquí hi té competències exclusives i hi pot actuar d'ofici", precisen. "Al sector de l'hostaleria hi falta molta ocupació de qualitat; i amb la situació amb què es troben moltes plantilles, allò que es fa és debilitar-lo", critica Bartomeu Compte, per evitar casos de desprestigi com els que ja s'han viscut recentment en poblacions eminentment turístiques com ara Lloret de Mar o Salou.

Mostrar formulari de contacte