Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / CCOO denuncia una "situació precària" a la residència Serafí Casanovas de Sort

CCOO denuncia una "situació precària" a la residència Serafí Casanovas de Sort

Exposen que no hi ha prou personal per cobrir les necessitats d'atenció als 42 padrins i padrines que en fan ús, com també per a la neteja. Conclouen que les treballadores pateixen "sobrecàrrega" de feina
Sort (Foto: ACN)
01/08/2019 19:44

La Federació de Sanitat de CCOO de Catalunya denuncia que les treballadores de la residència Serafí Casanovas de Sort pateixen una "situació precària" i "no poden més". Aquesta residència assistida per a gent gran és propietat del departament de Treball, Afers Socials i Famílies, però la gestió la té delegada a una empresa privada, Eulen Servicios Sociosanitarios. Des de CCOO exigeixen a aquesta empresa que contractin com a mínim una auxiliar, "almenys per donar suport els caps de setmana", i més hores de neteja. Així, hi afegeixen, "els residents i treballadors tindran més qualitat d'assistència i de treball".

El sindicat ha denunciat la "sobrecàrrega laboral" que pateixen les treballadores. Amb 42 residents, la majoria dels quals necessiten ajuda per a funcions bàsiques com ara menjar, dutxar-se o anar al lavabo, només hi ha tres auxiliars (sempre i quan ningú faci vacances o bé es trobi malament per anar a treballar), més un reforç per fer dutxes.

En aquesta situació, expliquen que a les tardes entre setmana només hi ha tres auxiliars i que a les tardes del cap de setmana "tot empitjora" perquè hi ha tres auxiliars al matí i tres a la tarda per fer-ho tot, fins i tot obrir la porta, respondre el telèfon i atendre les famílies. Algun cap de setmana, denuncien, no hi ha ni servei d'infermeria. "Estan completament soles per atendre catorze residents per auxiliar". "És terrible l'angoixa que pateixen perquè es impossible arribar a tot", asseguren.

A això hi afegeixen que el material com ara llits, grues o baranes així com l'obertura de la porta és responsabilitat del Departament. Però segons el sindicat el Govern "obvia posar-hi remei, sempre amb la mateixa cantarella: no hi ha diners". Pel que fa a la neteja, el col·lectiu considera que el personal disponible és "insuficient". Només una empleada està a temps complert. Les altres dues hi són a temps parcial i han de fer tota la neteja i bugaderia del centre. I la majoria dels dies només són dues perquè una fa descans, la qual cosa agreuja encara més la situació.

A conseqüència de tot això, alerten, "cada cop hi ha més personal de baixa o van a treballar medicades". L'atenció als usuaris, destaquen, també se'n ressent ja que "no pot ser l'òptima que necessiten", encara que l'administració defensi que existeix una atenció "centrada en la persona".

CCOO entén que "Eulen és una empresa privada, que legítimament ha de tenir beneficis", però alerten que és molt complicat trobar treballadores per a aquest sector tan "precari", amb salaris "baixos" i "molta càrrega de treball" i denuncien que en lloc de cuidar-les, les sobrecarreguen més. Amb tot plegat, asseguren que volen fer un crit d'"alerta" i una "petició d'auxili" Tot i aquesta "precarietat" demanen "respecte i dignitat" per als avis i per a elles mateixes perquè "ja no poden més".

Mostrar formulari de contacte