Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Celebració a Madrid del 25è aniversari de les relacions diplomàtiques entre Andorra i Espanya

Celebració a Madrid del 25è aniversari de les relacions diplomàtiques entre Andorra i Espanya

El cap de govern andorrà, Antoni Martí, que s'ha trobat amb Pedro Sánchez, afirma que la vinculació entre ambdós països és una peça clau per al posicionament internacional del Principat

Antoni Martí i Pedro Sánchez, en la celebració del 25è anviersari de les relacions diplomàtiques entre Andorra i Espanya (Foto: Govern d'Andorra)
Antoni Martí i Pedro Sánchez, en la celebració del 25è anviersari de les relacions diplomàtiques entre Andorra i Espanya (Foto: Govern d'Andorra)
05/06/2018 08:45

El cap de Govern d'Andorra, Antoni Martí, ha afirmat aquest dilluns que “les relacions hispano-andorranes són una peça clau per a la construcció de la posició d’Andorra en un món global”. També ha destacat els acords i convenis econòmics, comercials i fiscals signats amb Espanya com a algunes de les fites més importants dels 25 anys de relacions diplomàtiques entre ambdós països. Segons ha manifestat Martí, "la profunda transformació econòmica i fiscal aconseguida per Andorra en els darrers anys ha comptat amb la col·laboració destacada d’Espanya".

El cap de Govern ha fet aquestes declaracions durant l'acte de commemoració del 25è aniversari de les relacions diplomàtiques amb Espanya, organitzat pel Govern d'Andorra a la Fábrica Nacional de Moneda y Timbre de Madrid. L'acte ha comptat amb la participació del nou president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, en el primer acte públic oficial des del seu nomenament, a més de nombroses personalitats espanyoles i andorranes. Abans de la trobada, ambdós mandataris han mantingut una reunió bilateral en què han abordat diversos temes d’interès per a tots dos països.

Col·laboració i acords

En el seu discurs, Martí s’ha referit a la col·laboració i acords assolits en matèria d’educació, cooperació policial, judicial, financera, seguretat social, salut o gestió de residus. Des del 1993, any de l'aprovació de la Constitució andorrana, "podríem destacar l'Acord del 2000 entre França, Espanya i Andorra sobre l'entrada, la circulació i residència dels respectius nacionals -anomenat acord trilateral-, l’Acord d'intercanvi d'informació fiscal de l'any 2010 i l'acord per evitar la doble imposició, signat el 2015", ha dit.

El president espanyol Pedro Sanchez, ha coincidit amb Martí en les històriques bones relacions de veïnatge entre els dos països i ha manifestat que els convenis relatius a salut, educació i els acords d’intercanvi d’informació fiscal així ho demostren.

Martí també ha aprofitat la seva intervenció per destacar els reptes als quals s'enfronta Andorra, com la negociació de l'Acord d'Associació amb la Unió Europea, així com per reafirmar la candidatura d'Andorra per organitzar la Cimera Iberoamericana de 2020 com a "símbol de les bones relacions amb el país veí”.

Per la seva part, Sanchez ha reiterat el suport d’Espanya a Andorra en la negociació per l’acord amb la Unió Europea, afirmant que és una molt bona oportunitat per al Principat per impulsar la seva economia. De la mateixa manera, ha mostrat ple suport en la celebració a Andorra de la Cimera Iberoamericana el 2020, afirmant que maracarà una fita en les relacions amb Iberoamerica.

Martí també ha dit que una altra mostra de les excel·lents relacions és el fet que, fruit de l'Acord Monetari amb la Unió Europea de 2011, la Fábrica Nacional de Moneda y Timbre d'Espanya té la responsabilitat d'encunyar les monedes d'euro andorranes en els anys parells.

Autoritats espanyoles i andorranes

Per part espanyola han assistit, a més del president del Govern, les següents personalitats: la presidenta del Congrés de Diputats, Ana Pastor; el ministre d’Afers Exteriors en funcions, Alfonso Dastis, el secretari d'Estat per a la Unió Europea, Jorge Toledo; el director general per a Afers Internacionals del Ministeri de Presidència, Bernardo de Sicart; l'ambaixador del Regne d'Espanya a Andorra, Manuel Montobbio, així com els exministres d'Exteriors Trinidad Jiménez, Miguel Ángel Moratinos i Carlos Westendorp, entre d'altres.

Per part andorrana, han assistit el ministre de Finances, Jordi Cinca, el ministre d'Economia, Competitivitat i Innovació, Gilbert Saboya, la subsíndica general, Mònica Bonell, el representant personal del copríncep episcopal, Josep M. Mauri, el president del Consell Superior de Justícia, Enric Casadevall, així com els excap de Govern, Oscar Ribas i Jaume Bartumeu i exministres d'Afers Exteriors, Meritxell Mateu i Xavier Espot, entre d'altres.

Mostrar formulari de contacte