Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Centre urbà, turisme, drets i habitatge, a l'agenda dels partits aquest dimarts

Centre urbà, turisme, drets i habitatge, a l'agenda dels partits aquest dimarts

Junts situa comerç, cultura i vida com a eixos per activar el centre històric. Compromís vol reformular la zona blava per facilitar l'aparcament. ERC aposta per l'ecoturisme per generar riquesa a nivell local. La CUP vol protegir els drets bàsics de la població. La Seu en Comú demana pisos dignes i assequibles. Vox planteja suprimir els impostos sobre plusvàlues
Eleccions Municipals 2019
21/05/2019 20:30

Els partits que concorren a les eleccions municipals de la Seu d'Urgell esgoten ja els últims dies de la campanya, que finalitzarà divendres. Aquest dimarts han aprofitat novament el mercat setmanal per demanar el vot a la població.

Junts per la Seu defineix els objectius pel Centre Històric amb tres paraules: “comerç, cultura i vida”. L’alcaldable, Jordi Fàbrega, recorda que ja està en marxa la candidatura de la Catedral a Patrimoni de la Humanitat -amb Andorra i Foix- i que a la importància del temple s’hi afegeixen el ja consolidat Espai Ermengol i “la voluntat del Bisbat d’ampliar el Museu Diocesà”, a la qual dóna ple suport.

Pels antics jutjats, Fàbrega proposa convertir-los en Museu de la “cultura tradicional pirinenca” i conclou que “la suma d’aquestes iniciatives situa la cultura com un gran motor no només del centre històric sinó de la ciutat”.

La número 4 de Junts, Carme Espuga, vol impulsar un “pla de locals oberts” i “revitalitzar la zona”, en base a un estudi, ja existent, sobre locals buits. La prioritat serà “afavorir la implantació de petites activitats econòmiques” i que “l’Ajuntament actuï de motor i mediador”. També preveuen continuar el pla de porxos i façanes “per ajudar a millorar-ne l’aspecte”. Fins ara aquest pla ja ha subvencionat 33 actuacions, per valor de 84.284€. Marta Roca ha recordat les millores fetes a la Biblioteca, com ara la insonorització de la quarta planta, nou mobiliari al pati i cortines per evitar la insolació. Pels propers quatre anys Junts hi projecta “una reforma encara més ambiciosa” per “fer-lo més còmode pels usuaris, millorar serveis, crear una sala d’estudi i ampliar els horaris”.

Compromís X La Seu replantejarà la Zona Blava i prioritza que sigui “un instrument per regular l’aparcament de vehicles, per garantir-ne la rotació”.

L’alcaldable de Compromís, Òscar Ordeig, apunta que “la zona blava no ha de servir per recaptar diners per l’ajuntament” i creu que “és la funció que actualment té”. Ordeig exposa el fet que “avui hi ha més de 550 places de pagament al centre, en contraposició a les 500 places gratuïtes” que hi ha a l’entorn del supermercat Mercadona”. Alhora, recorda que l’empresa concessionària (SABA) paga actualment a l’Ajuntament 134.000 euros/any. Compromís vol reduir aquesta aportació “per tal d’adequar-la a les noves tarifes proposades, amb un nou marc tarifari més senzill i econòmic”.

Amb aquest objectiu Compromís proposa “rescatar la concessió i fer una rebaixa considerable dels preus” i “reconsiderar les 550 places existents”, a més a més de “suprimir-les en alguns carrers” on, asseguren, “pràcticament no hi aparca mai ningú”. Amb aquestes mesures, consideren que “s’aconseguirà facilitar l’accés als comerços i establiments de restauració del centre, aplicar un tracte especial als residents dels carrers afectats amb la Zona Blava, i incentivar a entrar a la ciutat a tots aquells vehicles que avui es queden al Mercadona perquè l’aparcament hi és més fàcil”. Ordeig es compromet a dur a terme aquesta mesura “en els primers 100 dies de govern” si obté la confiança suficient a les eleccions.

ERC aposta per l’”ecoturisme” com a model per generar a la Seu i al territori una riquesa basada en el respecte per la natura. Carlos Guàrdia, número 3 d’Esquerra, considera que l’enclavament de la ciutat el fa idoni per a aquest tret distintiu, per la proximitat amb dos parcs naturals, Andorra, el Geoparc Conca de Tremp i la muntanya d’Alinyà.

Centrats en la Seu, ERC reivindica “el llegat històric” com un atractiu turístic, amb la catedral i el centre històric com a principals eixos juntament amb agricultors i productors locals. Guàrdia incideix que l’ecoturisme genera beneficis per a aquests col·lectius i per a d’altres com allotjaments, guies i empreses de transport. Per això, proposen afegir als projectes ja existents (Retaule, Mercat Medieval, FeMAP o Fira) entitats que treballin per la defensa, conservació, promoció i recerca del patrimoni, com ara l’Institut d’Estudis Comarcals de l’Alt Urgell. Francesc Viaplana hi afegeix el suport al document Impulsa 2026 i reclama novament crear una fira d’activitats de muntanya. D’altra banda, ERC celebra el seu acte central de campanya aquest dimecres, a les 8 del vespre a la Sala de Sant Domènec.

La CUP reivindica “garantir els drets bàsics de la població”. La número 3 de la candidatura, Virgínia Álvarez, ha esmentat la protecció del dret a l’alimentació “a través de la cistella bàsica” i el de la sanitat “amb un transport sanitari municipal”, juntament amb la creació del Consell Municipal per l’Emergència Social “per fer-hi front colze a colze amb les entitats” i definir-hi polítiques amb pressupost propi.

Segons la CUP, la cistella bàsica vol respondre a “la pobresa insostenible creada per l’exclusió i l’atur que crea el sistema capitalista”. Quant al transport sanitari, volen “pressionar” els departaments de Salut i Treball per solucionar el que qualifiquen de “marginació del Pirineu en serveis com aquest”. Álvarez hi ha afegit que aquesta legislatura “el govern municipal s’ha negat a implementar la cistella bàsica a proposta de la CUP, per la qual cosa veuen “poc creïble” que ara ho incloguin al programa electoral

La Seu en Comú vol “un habitatge digne i assequible per a tothom”. La número 2 de la formació, Montse Rollán, preveu fer-ho possible tot cedint sòl públic per a la construcció d’habitatge de protecció oficial. Rollán també planteja elaborar un cens de pisos buits i disposar d’una borsa de lloguer “amb garanties per a propietaris i llogaters”.

Vox planteja la supressió de l'Impost sobre l'Increment del Valor dels Terrenys de Naturalesa Urbana (plusvàlia). Consideren que aquest impost té "un caràcter recaptatori". També volen eliminar l'Impost sobre Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) perquè veuen "injustificat" gravar aquesta activitat.

Mostrar formulari de contacte