Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Commemoració dels 10 anys de la mort del bisbe i copríncep Joan Martí i Alanis

Commemoració dels 10 anys de la mort del bisbe i copríncep Joan Martí i Alanis

El Bisbat d'Urgell l'ha recordat aquest divendres amb una missa a la Seu. Alcover estrena una exposició sobre la seva vida i el vincle amb la seva comarca natal

11/10/2019 19:35

El Bisbat d'Urgell ha commemorat aquest divendres, 11 d'octubre, el desè aniversari de la mort de Joan Martí i Alanis, que fou bisbe d'Urgell i copríncep d'Andorra al llarg de l'últim terç del segle XX; concretament, des del 1971 fins al 2003.

La diòcesi ha concelebrat al matí, a l'església de la Missió de la Seu d'Urgell, una missa en record de monsenyor Martí. La cerimònia ha estat oficiada pel rector de la parròquia de Sant Ot, mossèn Ignasi Navarri, que ha expressat que aquest divendres és "un dia d'agraïment" pel fet d'haver "gaudit d'un pastor de gran entrega i servei".

Paral·lelament, el Museu d'Alcover inaugurarà aquest dimecres vinent, dia 16, una exposició sobre la vida de Joan Martí i Alanis, titulada 'Joan de Ca Piroi. D'Alcover a Andorra. Records i imatges d'un religiós que va ser príncep'. Els impulsors de la mostra han explicat que l'objectiu és "oferir una mirada humana de qui ocupà un dels càrrecs polítics i religiosos més importants del segle XX a la península".

La instal·lació consta d’objectes personals, fotografies intimistes i testimonis de persones que el van conèixer al llarg de la seva vida a través de diversos muntatges audiovisuals. Tot plegat, indiquen, "situa el visitant molt a prop del protagonista de l’exposició i el converteix en un espectador més del seu llegat vital". Romandrà oberta fins al 15 de desembre vinent.

Biografia

Joan Martí i Alanis va néixer el 29 de novembre de 1928 al poble del Milà (Alt Camp) i estava vinculat familiarment al municipi veí d'Alcover, on es fa ara aquesta exposició. Va cursar estudis eclesiàstics al Seminari de Tarragona  al llarg de dotze anys, de 1939 a 1951, i tot seguit va fer la llicenciatura en Humanitats Clàssiques a Salamanca. També va obtenir els diplomes en llengües francesa i anglesa, respectivament, a la Sorbona i a Londres. El 1966 va fundar el Col·legi Menor Sant Pau Apòstol de Tarragona, del qual fou director.

El 1970, el papa Pau VI va nomenar Martí i Alanis com a bisbe d'Urgell i el 31 de gener de 1971 va accedir al càrrec, alhora que esdevenia cap d'estat d'Andorra. La seva etapa com a bisbe va coincidir amb canvis importants; tant a la diòcesi, per la transformació econòmica i social del Pirineu, com especialment al Principat, atès que el 1993 el poble andorrà va aprovar la Constitució del país, que marcava la modernització del seu sistema polític i de les institucions.

Paral·lelament, en el seu mandat va acumular una important producció escrita i va impulsar la recuperació del català com a idioma d'ús en els escrits administratius i publicacions del Bisbat. Joan Martí i Alanis va finalitzar la seva etapa com a bisbe copríncep el 29 de juliol de 2003, quan Joan-Enric Vives el va rellevar oficialment. Va morir a Barcelona l'11 d'octubre de 2009, quan tenia 80 anys.

  • Missa en record dels 10 anys de la mort de Joan Martí Alanis (Bisbat d'Urgell)
    Missa en record dels 10 anys de la mort de Joan Martí Alanis (Bisbat d'Urgell)
  • Joan Martí i Alanis, en la seva etapa com a bisbe copríncep (Museu d'Alcover / arxiu)
    Joan Martí i Alanis, en la seva etapa com a bisbe copríncep (Museu d'Alcover / arxiu)

Mostrar formulari de contacte