Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Compromís demana explicacions sobre els pisos ocupats al centre de la Seu

Compromís demana explicacions sobre els pisos ocupats al centre de la Seu

El grup municipal creu que cal obrir una negociació per reconvertir els habitatges buits per a ús social. L'equip de govern afirma que ja hi ha en marxa un procés judicial i policial i que paral·lelament hi busquen solucions des del CAPAU
Bloc de pisos a la plaça d'Europa de la Seu d'Urgell
18/09/2019 12:35

El grup municipal de Compromís X La Seu ha demanat, mitjançant una interpel·lació al plenari, que l'Ajuntament urgellenc informi sobre l'estat i les causes de l'actual ocupació de més d'una desena d'habitatges en una finca cèntrica de la ciutat. L'equip de govern afirma que el cas ja està en mans de les autoritats judicials i policials, alhora que es busca una solució alternativa per a les persones que han perpetrat aquesta irrupció il·legal als pisos.

Àngel Rúbio, regidor de Compromís, va demanar aquest dilluns a l'equip de govern que expliquin "què pensen fer" amb aquesta situació, que considera "greu". Al respecte, Rúbio va expressar el temor que aquestes ocupacions vagin en augment i això tingui un efecte crida des d'altres ciutats. Per evitar-ho, considera necessari que les administracions implicades obrin una negociació amb el Banc Sabadell, propietari de bona part del bloc (que es va quedar a mig construir arran de la crisi immobiliària) per tal de "reconvertir aquests pisos en habitatges socials". En aquest context, el primer grup de l'oposició lamenta paral·lelament el fet que "des de fa 16 anys, a la Seu no s'ha fet ni un sol pis protegit".

Des de Compromís també consideren preocupant el mètode amb el qual s'estan fent aquestes ocupacions. Segons asseguren per les informacions de què disposen, és "un muntatge complex" i amb finalitats lucratives, en el qual hi ha, al capdavant, una persona que rebenta els panys, en posa de nous i en ven les claus, per imports d'entre 400 i 800 euros. Àngel Rúbio també ha alertat que els ocupants "es connecten amb un sol comptador, que no pot aguantar el consum de tots els pisos ocupats, i quan salten els diferencials tornen a posar-ho en marxa, es discuteixen i es barallen". Per tot plegat, es pregunta què pot passar "quan arribi l'hivern, no hi hagi calefacció i comencin a portar-hi estufes de butà", amb el risc que això comporta. El regidor hi afegeix que entre els ocupants hi ha tant gent de la Seu com vinguda de fora; i que, tot i que bona part del bloc pertany al Banc Sabadell, també hi ha propietaris particulars i algun d'ells ha optat per muntar-hi guàrdia pel temor que també ocupin el seu pis.

Resposta de l'equip de govern

L'alcalde de la Seu, Jordi Fàbrega, ha respost que des de l'Ajuntament són plenament "conscients del tema" i que per això ja s'ha obert "un procés policial i judicial" per resoldre'l, si bé ha matisat que "una de les coses que ha costat més és que es fes la denúncia", sense la qual no es podia començar aquest procés. Fàbrega també ha matisat que ara mateix no poden donar determinades informacions precisament per l'existència d'aquesta investigació en curs.

Paral·lelament, des de l'Ajuntament han informat que el Consorci d'Atenció a les Persones (CAPAU) està analitzant els casos de les famílies residents a la Seu que estan implicades en aquestes ocupacions per tal de buscar-los una solució pel que fa a l'accés a l'habitatge, si s'escau. Jordi Fàbrega ha remarcat que és un tema que els "preocupa" i que n'estan seguint de prop l'evolució amb els Mossos d'Esquadra, la Policia Municipal i el CAPAU.

La finca on s'han produït les ocupacions consta de 42 habitatges (38 pisos i 4 cases adossades), dels quals Compromís assegura que actualment n'hi ha 12 d'ocupats; concretament, 4 a la façana que dóna a l'avinguda de Garriga i Massó, 4 més davant de la plaça d'Europa i els 4 adossats.

Mostrar formulari de contacte