Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Compromís demana més ajudes per a persones i famílies vulnerables de l'Alt Urgell

Compromís demana més ajudes per a persones i famílies vulnerables de l'Alt Urgell

El grup ha presentat a l'Ajuntament de la Seu una trentena de propostes per pal·liar la crisi econòmica que ha provocat la pandèmia i ha sol·licitat la creació d'un Fons Extraordinari d'Urgència Social i Econòmica
27/04/2020 19:10

Compromís planteja un seguit de mesures per donar suport a les persones i les famílies més vulnerables de l'Alt Urgell, en el marc de la crisi sanitària provocada pel COVID-19. El grup puntualitza que l'estat d'alarma "ha portat com a conseqüència una crisi econòmica sense precedents, que provoca greus dificultats a moltes persones a l'hora de fer front a les seves despeses", i ha sol·licitat la creació d’un Fons Extraordinari d’Urgència Social i Econòmica a l'Ajuntament urgellenc.

En aquest sentit, per garantir el dret a l’alimentació, Compromís fa la petició d'un accés més flexible al Banc d’Aliments, i que aquest servei ofereixi els productes en conserva i frescos suficients per a cada nucli familiar, "sempre adequats per poder portar una alimentació equilibrada". Així mateix, demana que des del Consell Comarcal es vetlli perquè les targetes moneder per a infants amb beca de menjador no arribin amb retard, ja que hi ha famílies que "viuen al dia".

Per garantir el dret a l’habitatge, Compromís proposa que els diners que es rebran de la Diputació de Lleida es destinin íntegrament a ajudes per a pagar els lloguers, i que des de l’Ajuntament de La Seu s’activi el més aviat possible "polítiques eficients d’habitatges protegits i de lloguer social".

Per poder fer front a les despeses bàsiques, com són els subministraments de llum, gas i aigua, i altres que es considerin de primera necessitat, Compromís insta el CAPAU a mantenir "un contacte directe amb les famílies per conèixer les seves necessitats i així poder donar resposta amb la màxima rapidesa i fent ús de les partides econòmiques d’emergència social".

Per a la gent gran que viu sola, disposa de pocs recursos econòmics i poc o nul suport familiar, Compromís demana que se'n faci un seguiment exhaustiu, i que es truqui a totes les persones que es trobin en aquesta situació per donar resposta urgent a les seves necessitats, tenint en compte que la majoria passen per augmentar les cobertures dels serveis d’atenció domiciliària (companyia, cura, alimentació, higiene, neteja i bugaderia). També sol·licita la instal·lació massiva del servei de teleassistència en aquest grup de persones.

Pel que fa al dret a l’educació, Compromís assegura que "les famílies es troben davant el nou repte d’acompanyar els seus fills en la formació telemàtica i, per algunes, això s’ha convertit en una fons d’angoixa i estrès familiar". Així, el grup municipal creu necessari que, en coordinació amb el departament d’Educació i els centres educatius, des dels serveis socials i els ajuntaments es garanteixi l’accés a Internet i als dispositius necessaris per tal que l’educació es desenvolupi en igualtat d’oportunitats per a tothom. "També hem fet la petició que es facin arribar lots amb material didàctic a les famílies amb dificultats i infants petits", assenyala el partit urgellenc.

Finalment, Compromís reclama una consideració especial a un col·lectiu molt vulnerable, el de les empleades domèstiques que treballen sense contracte. "Algunes d’aquestes dones, tan necessàries en la nostra societat, s’han quedat sense feina per por al contagi dels seus empleadors i altres per la defunció de la persona que en tenien cura", indica. A més, afegeix que "algunes d’elles la pandèmia les ha sorprès sense regular la seva situació amb estrangeria, de manera que es troben que no poden accedir a gairebé cap ajuda". Per a elles, Compromís reclama una línia d'ajudes específica.

No esperar als ajuts del Govern

Des de Compromís X Pirineu, s'insta els equips de govern de l'Ajuntament de la Seu i del Consell Comarcal de l'Alt Urgell (Junts i ERC), fent ús de les competències que li són pròpies i dels recursos que estan en les seves mans, "a activar de forma immediata ajudes realistes amb les necessitats de les persones i famílies més vulnerables i més afectades per la crisi econòmica". Així mateix, el grup alerta que "mantenir-se a l’espera que arribin les ajudes del govern de la Generalitat i del govern de l’Estat és un error". I afegeix: "Des de les administracions locals també hi pot haver una resposta, que hauria de ser complementària a les altres; tota ajuda serà benvinguda".

Finalment, Compromís especifica que "cal que aquestes ajudes arribin a totes les famílies de la comarca que ho necessitin, per a la qual cosa la tasca del Consell Comarcal i els ajuntaments és cabdal". En aquest sentit, Compromís ha reclamat formalment "més participació en la presa de decisions del Consell Comarcal alturgellenc".

  • Banc dels Aliments de la Seu (Foto d'arxiu/CCAU)
  • Banc dels Aliments de la Seu (Foto d'arxiu/CCAU)

Mostrar formulari de contacte