Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Compromís proposa recuperar la vinya pirinenca a la Seu

Compromís proposa recuperar la vinya pirinenca a la Seu

El grup municipal considera que els avenços tecnològics i els canvis en el clima possibiliten al retorn de l'activitat vitivinícola. La moció planteja sol·licitar un estudi tècnic al Departament d'Agricultura

Vinyes en alçada a Riu de Cerdanya
Vinyes en alçada a Riu de Cerdanya
06/07/2018 13:45

El grup municipal de Compromís a l'Ajuntament de la Seu presentarà al proper plenari, aquest dilluns vinent, una proposta perquè es recuperi a la ciutat el cultiu de vinya del Pirineu.

En el text, Compromís justifica la petició perquè "la vinya i el vi de muntanya van tenir una importància notable arreu del Pirineu des de l’Edat Mitjana fins al Segle XIX, quan va aparèixer la plaga de la fil·loxera, que va atacar tot el territori pirinenc i català i va provocar una davallada, i pràcticament desaparició, de la plantació de vinya i producció de vi al Pirineu". Atesos els actuals canvis en el clima a les comarques de muntanya, juntament amb "els avenços en la tecnologia dels aliments i els nous models de desenvolupament territorials", la formació municipal creu que ara hi ha "una oportunitat per recuperar la vinya al Pirineu, tal i com ja s’ha produït en algunes comarques de muntanya".

La moció planteja "impulsar polítiques públiques que generin progrés i assegurin la sostenibilitat als territoris rurals i de muntanya". En aquest sentit, el portaveu de Compromís X La Seu, Òscar Ordeig, creu que "la recuperació de cultius i la producció alimentària de proximitat pot aportar un valor afegit al sector agroalimentari i al sector turístic". Ordeig recorda que "d'altres territoris del Pirineu ja han impulsat la vinya i el vi d’alçada, amb un resultats molt positius que caldria tenir en compte per emprendre accions similars".

La proposta consisteix a sol·licitar al Departament d’Agricultura de la Generalitat de Catalunya que elabori un estudi tècnic, a través de l’Institut Català de la Vinya i el Vi (INCAVI) i l’Institut de Recerca Tecnològica del Aliments (IRTA), per conèixer el tipus de vinya òptima pel clima i territori que tenim a la Seu i comarca. I tot seguit, realitzar una plantació experimental i impulsar la seva producció i comercialització.

Mostrar formulari de contacte