Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Compromís vol que la Seu reclami el deute de la Generalitat amb les llars d'infants

Compromís vol que la Seu reclami el deute de la Generalitat amb les llars d'infants

El grup municipal presenta la moció després que una sentència obliga el Govern a pagar les partides contretes des del 2012. L'equip de govern anuncia que ja hi ha un acord amb Ensenyament perquè els municipis recuperin les aportacions pendents

Llar d'infants municipal Els Minairons
Llar d'infants municipal Els Minairons
01/02/2018 18:30

El grup municipal de Compromís a l'Ajuntament de la Seu d'Urgell presentarà al proper plenari, dilluns vinent, una moció en què es proposa que el consistori reclami a la Generalitat el deute contret amb les llars d'infants des que al curs 2012-2013, indiquen, "el govern va deixar de complir amb les previsions pressupostàries". Segons l'equip de govern, la moció s'ha presentat després que poca estona abans, a la comissió de govern d'aquest dimecres, es va informar que el consistori ja ha parlat amb el Departament d'Ensenyament i amb les associacions de municipis perquè es facin efectives aquestes partides pendents, per a les quals la Generalitat ja ha mostrat, asseguren, "un compromís ferm".

En un comunicat, Compromís ha afirmat que "amb els darrers Governs de la Generalitat de Catalunya, abans de CiU i aquest darrer de JxSí, el més rellevant han estat les retallades", que titllen de "salvatges i discriminatòries", i apunten com "de les més contraproduents pel dret a l'educació, la igualtat d'oportunitats, la convivència i la diversitat" l’anul·lació de l’aportació econòmica al sosteniment de les escoles bressol. El grup municipal detalla que al curs 2012-2013 "van passar a ser els ajuntaments, amb l’ajut de les famílies, els qui han anat suportant el sosteniment del servei" i que, així, "el finançament per part del Govern ha passat de 1.800 euros per alumne i any, a zero". El primer grup de l'oposició recorda que "la Llei 4/2017, del 28 de març, de pressupost de la Generalitat per al 2017, recollia, a la Disposició Addicional 49, que el Govern havia de garantir un finançament de les escoles bressol que cobrís, com a mínim, un mòdul econòmic de 1.600 euros per plaça i any, i s’havia de comprometre a augmentar-lo progressivament fins als 1.800 euros per plaça i any". Una previsió que, asseguren "aquest mandat no s’ha complert".

Els darrers dies s'ha fet públic que el TSJC ha condemnat, per primer cop, la Generalitat per no finançar el cost de la gestió de les escoles bressol, arran d'una demanda individual que havien interposat cinc ajuntaments de l'àrea metropolitana (Cornellà de Llobregat, Esplugues, L’Hospitalet de Llobregat, Sabadell i Sant Joan Despí) i una de col·lectiva, a càrrec de 30 consistoris, en què exigien el pagament del deute contret amb les escoles bressol entre 2012 i 2015. Per tot plegat, el portaveu de Compromís X La Seu, Òscar Ordeig, El portaveu de Compromís X La Seu i diputat al Parlament català, Òscar Ordeig, creu que “cal recolzar la llar d’infants de La Seu d’una vegada i, per tant, una de les mesures ha de ser reclamar aquest deute a la Generalitat”.

Gestions amb el Govern

Des de l'equip de govern de la Seu, el tinent d'alcalde, Jesús Fierro, ha afirmat que "aquesta moció segurament està presentada amb la màxima bona finalitat i per defensar els interessos de la Seu, com no pot ser d'una altra manera, però arriba tard". Segons assegura el portaveu del grup municipal del PDeCAT, "a la comissió informativa -aquest dimecres al vespre- ja vam explicar que l'Ajuntament de la Seu ha parlat amb el Departament d'Ensenyament i amb les associacions de municipis i ja hi ha un pacte tancat amb la Generalitat, en el qual la conselleria reconeix que quan la sentència judicial sigui efectiva, s'abonarà les quantitats als ajuntaments".

Fierro ha remarcat que aquestes aportacions pendents, segons s'ha compromès el Govern, "es faran tant per als municipis que van presentar la demanda com per als que no la van presentar, com és el cas de la Seu". Per això, tècnics del consistori urgellenc ja estan elaborant un estudi per determinar les quantitats que la Generalitat -actualment intervinguda pel Govern espanyol a causa del 155- ha de trametre "amb un ingrés que revertirà a l'Ajuntament de la Seu pel diferencial dels diners que ens va avançar la Diputació de Lleida per a les llars d'infants i allò que ens havia d'haver ingressat la Generalitat". Fierro hi afegeix que "la decisió del Departament ja està presa en el sentit favorable que retornarà aquests diners als municipis".

Sobre la situació dels darrers anys, Compromís X La Seu ha lamentat "com s’ha tractat aquest tema per part de l’equip de govern de PDeCAT, liderat per Batalla i Fierro", perquè creuen que "en cap moment s’han posat al costat de les escoles bressol reclamant els diners a la Generalitat", alhora que "van prendre la pèssima decisió de tancar la llar d’infants La Grandalla". Sobre aquesta valoració, Jesús Fierro ha respost que "a diferència d'abans, quan governava el PSC i la gent havia de fer cua a la nit per assegurar-se que tindrien plaça a la llar d'infants perquè s'havia quedat petita, des que nosaltres i ERC hem tingut responsabilitat de govern es va establir el compromís que s'atendria el 100% de les preinscripcions de plaça, i fins ara no s'ha fallat ni un sol any".

Mostrar formulari de contacte