Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Compromís X Pirineu demana crear una Taula d’Accessibilitat al Consell Comarcal de l'Alt Urgell

Compromís X Pirineu demana crear una Taula d’Accessibilitat al Consell Comarcal de l'Alt Urgell

El grup considera que facilitar l'activitat de persones amb discapacitat és un element clau per evitar la despoblació en nuclis petits. La moció es debatrà al ple ordinari d'aquest dijous

Un pas de vianants al nucli urbà de la Seu
Un pas de vianants al nucli urbà de la Seu
13/02/2020 11:36

El grup de Compromís X Pirineu al Consell Comarcal de l'Alt Urgell presentarà al ple ordinari d'avui dijous, a les 8 del vespre, una moció en la qual proposa crear la Taula per l’Accessibilitat "com un espai de treball i trobada entre els diferents grups polítics, els ajuntaments, les entitats i els experts, amb l’objectiu de diagnosticar i fer propostes en matèria d’accessibilitat en el marc de la normativa vigent".

Segons Compromís, "fruit del procés continuat d’envelliment de la població, als nostres pobles hi viuen moltes persones grans, i un nombre considerable d’elles presenten diferents graus de dependència i dificultat en la seva autonomia diària". El comunicat hi afegeix que "la mancança en serveis, comunicacions i accessibilitat que presenten molts dels pobles, en diferents nivells, fa que les persones grans es plantegin abandonar casa seva i instal·lar-se en nuclis urbans més grans i millor equipats, i molts d’ells ho fan".

Aquest fet, hi afegeixen, "té dues conseqüències negatives destacables: d'una banda el desarrelament personal i el trasbals emocional que pateixen aquestes persones en la etapa final de la seva vida; i de l'altra, el despoblament dels nostres pobles", perquè consideren que "els que es resisteixen a deixar el seu poble, per diferents motius, sovint no poden gaudir de la qualitat de vida que es mereixen per dret.

En aquest context, Compromís considera que cal "fer dels nostres pobles llocs on la gent no hagi de marxar i on hi vulguin venir" i que disposin de "serveis bàsics, oportunitats i igualtat". Per això, creuen que calen solucions concretes com són les d'accessibilitat i que "les administracions tenen l'obligació de suprimir les barreres en la mobilitat i en la comunicació, amb la mirada posada en arribar algun dia, el més aviat possible, a l’accessibilitat universal". Al respecte, fan referència a les limitacions físiques, psíquiques o sensorials.

En el comunicat, Compromís també esmenta que, amb el seu grup municipal a la Seu d'Urgell, treballen "per diagnosticar mancances d’accessibilitat a la Seu i instar a l’administració que ho resolgui". En aquest punt, recorden que el desembre passat van presentar una moció al ple municipal per crear una taula d’accessibilitat, que va ser aprovada per unanimitat, i ara es crearà el Consell municipal de Mobilitat i Accessibilitat.

Compromís x Pirineu creu que el Consell Comarcal també han de seguir aquest camí i per això proposen crear la Taula per l’Accessibilitat Universal Comarcal, com "un espai de treball i trobada entre els diferents grups polítics, els ajuntaments, les entitats i els experts, amb l’objectiu de diagnosticar i fer propostes en matèria d’accessibilitat en el marc de la normativa vigent".

Mostrar formulari de contacte