Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Conclou la primera fase del procés participatiu del Pla de protecció del medi natural i del paisatge del Parc Natural del Cadí-Moixeró

Conclou la primera fase del procés participatiu del Pla de protecció del medi natural i del paisatge del Parc Natural del Cadí-Moixeró

Una vuitantena de persones han participat a les sessions informatives sobre el procés, que s’han celebrat durant el mes de setembre a Bellver de Cerdanya, Bagà i Alàs
Xerrada informativa a Alàs (Foto: PN Cadí-Moixeró)
09/10/2019 11:27

Prop de 80 persones han assistit a les sessions informatives sobre el procés participatiu per a l’elaboració del Pla de protecció del medi natural i del paisatge del Parc Natural del Cadí-Moixeró, que van tenir lloc el passat mes de setembre a Bellver de Cerdanya, Bagà i Alàs i Cerc, a les comarques de la Cerdanya, el Berguedà i l'Alt Urgell, respectivament. Es tracta de la primera fase del procés participatiu que el parc està duent a terme, amb l’objectiu d’implicar el territori en l’elaboració d’aquest document clau per a regular els usos i garantir la sostenibilitat ambiental de l’espai. La primera fase es va tancar el dijous 25 de setembre amb una última sessió al municipi d’Alàs i Cerc.

El Pla de protecció del medi natural i del paisatge establirà els objectius específics de protecció del parc natural, regularà els usos del sòl i l’aprofitament dels recursos naturals i el seu ús públic, tot establint normes i directrius de gestió que garanteixin la conservació dels valors. També vol ser una eina que generi oportunitats en l’àmbit social i econòmic en el territori amb el foment d’activitats vinculades a la conservació del patrimoni. El procés de participació vol garantir que aquest instrument fonamental en la futura gestió del parc reflecteixi el millor possible la visió dels diferents agents del territori implicats, com ara entitats, el teixit econòmic i particulars.

Interès del territori

El procés participatiu ha començat amb força gràcies a l’interès mostrat pel territori, que s’ha traduït en una destacada assistència i participació en les tres sessions convocades en aquesta fase. Tot i tenir un caràcter fonamentalment informatiu, les sessions també han servit per completar el plantejament del propi procés i per començar a recollir les primeres opinions.

Representants dels sectors socioeconòmics del territori han posat sobre la taula diverses qüestions sobre el Parc Natural del Cadí-Moixeró i han debatut sobre l’oportunitat que suposa el Pla de protecció. Algunes propostes són que el document esdevingui una eina efectiva de conservació de l’entorn i la natura, la preservació d’activitats econòmiques respectuoses amb l’entorn, a més de la prevenció de la massificació en algunes zones del parc i la potenciació d’altres. En les conclusions d'aquestes sessions s’aprofundirà en les properes fases d'elaboració del pla.

Sessions participatives

El procés participatiu continuarà aquest mes d’octubre amb la convocatòria de sessions participatives en format de grups de treball. Per a facilitar el debat, s’han organitzat les sessions al voltant de tres temàtiques. Per una banda, els aprofitaments dels recursos naturals, on es tractarà la normativa i la gestió dels usos agrícoles, ramaders i forestals, la producció local, la caça i pesca, la recol·lecció i l’aigua com a recurs. El segon eix se centrarà en l’ús públic i activitats al medi natural, on s’abordaran activitats com el senderisme o les rutes en BTT o a cavall, l’esquí fora pista, els esports a la natura, l’educació ambiental i activitats vinculades a la recerca i coneixement de l’entorn. Finalment, també es tractaran les obres, edificacions i infraestructures en altres grups de treball.

La convocatòria a totes les sessions és oberta a tothom qui ho vulgui. Com en la fase informativa, les sessions es repartiran per tot l’àmbit del parc, repetint cada grup de treball temàtic en diferents municipis de l’Alt Urgell, la Cerdanya i el Berguedà.

L’assistència a les sessions s’ha de confirmar contactant amb l’equip de gestió del parc (93 824 41 51 – ). A més, tota la informació vinculada al procés participatiu i al nou Pla de protecció es pot trobar també al portal de participació de la Generalitat.

Mostrar formulari de contacte