Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Conferència a la Seu sobre els primers textos en català

Conferència a la Seu sobre els primers textos en català

Joan Anton Rabella Ribas, doctor en Filologia Catalana, explicarà el contingut d'aquests documents aquest divendres a les 8 del vespre al Casal Parroquial. L'acte és organitzat per Òmnium Alt Urgell

Jurament de Pau i Treva del Comte Pere Ramon de Pallars Jussà al Bisbe d'Urgell (ACU)
Jurament de Pau i Treva del Comte Pere Ramon de Pallars Jussà al Bisbe d'Urgell (ACU)
27/06/2019 18:55

Òmnium Alt Urgell, amb la col·laboració de l'associació dels Amics de la Vall de Caboet i l'Arxiu Capitular d'Urgell organitza aquest divendres, dia 28, una conferència a la Seu d'Urgell sobre els primers textos en llengua catalana. La xerrada es podrà seguir a partir de les 8 del vespre, al Casal Parroquial, I serà a càrrec de Joan Anton Rabella Ribas, doctor en Filologia Catalana i especialista en lingüística històrica i onomàstica.

L'Alt Urgell és una de les comarques on s'ha trobat alguns dels documents més valuosos dels considerats com a primers textos en català. El més conegut per al gran públic són les Homilies d'Organyà, un fragment de sermonari per predicar l'Evangeli i que, segons els experts, va ser escrit entre final del segle XII i començament del XIII. Per això, l'any 2004 Organyà en va commemorar els 800 anys, tot coincidint també amb el centenari de la descoberta de les Homilies, que va ser l'any 1904 a càrrec de l'historiador i jurista Joaquim Miret i Sans. El mateix estudiós va donar a conèixer els Greuges de Guitard Isarn, datat de final del segle XI, abans que les Homilies, i del qual se n'exposa un facsímil a l'església de Sant Serni de Cabó.

D'altra banda, el document que il·lustra el cartell d'aquesta xerrada és el Jurament de Pau i Treva del Comte Pere Ramon de Pallars Jussà al Bisbe d'Urgell, un text que ja es considera escrit plenament en català i que està datat entre els anys 1098 i 1112.

Mostrar formulari de contacte