Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Constituïts els nous ajuntaments de l'Alt Pirineu

Constituïts els nous ajuntaments de l'Alt Pirineu

Albert Piñeira (Puigcerdà), Xavier Porta (Bellver), Carles Adserà (Alp) i Elies Nova (Llívia), investits als principals municipis cerdans. Maria Pilar Cases, primera alcaldessa de Tremp. Raimon Monterde (Sort), Josep Antoni Troguet (el Pont de Suert) i Juan Antonio Serrano (Vielha) repeteixen en el càrrec

17/06/2019 09:05

Albert Piñeira (Junts per Puigcerdà) ha estat investit alcalde de Puigcerdà per tercera legislatura consecutiva i, com en els dos anteriors mandats, ho ha fet amb majoria absoluta del seu grup. Tot i no haver revalidat l'històric resultat del 2015, quan va obtenir 11 dels 13 regidors, Piñeira manté una còmoda majoria amb 9 electes, mentre que ERC en té 3 i el PP 1. El ple d'investidura s'ha fet aquest dissabte a la sala del Museu Cerdà.

Junts, ERC-AM i Endavant Cerdanya (EC) es reparteixen les alcaldies de tota la Cerdanya. A Bellver, com a Puigcerdà, es manté la majoria absoluta de l'alcalde, Xavier Porta (EC), amb 6 dels 9 regidors. El mateix passa a Llívia, on Elies Nova seguirà governant amb la coalició LLF-AM-EC, tot i que aquesta vegada amb 5 regidors, tan sols un més que el grup de l'oposició, Junts. L'únic ajuntament on ha calgut acord de govern és Alp, i l'han signat EC (4 regidors) i Esquerra (1), cosa que ha permès a Carles Adserà (EC) esdevenir el nou alcalde, en substitució de Ramon Moliner (Junts), que ha dirigit aquest consistori els darrers vuit anys i que ara compta amb 4 regidors.

Quant a la resta de municipis cerdans, JxCat ha aconseguit amb majoria absoluta, a més de Puigcerdà, 8 alcaldies més: Bolvir (Isidre Chia), Ger (Alfons Casamajó), Guils (Josep Mendo), Isòvol (Joan Bertran), Meranges (Esteve Avellanet), Prullans (Albert Maurell), Riu de Cerdanya (Miquel Pons) i Urús (Montserrat Medalla, única alcaldessa de la comarca). De la seva part, ERC i la seva marca Acord Municipal governaran, a banda de Llívia, en 5 consistoris més: Das (Enric Laguarda), Fontanals (Ramon Chia), Lles (Daniel Olivera), Montellà i Martinet (Josep Castells) i Prats i Sansor (Xavier Picas). Les converses a tres bandes per definir el nou Consell Comarcal de la Cerdanya encara romanen obertes entre Junts, ERC i EC.

Amb relació a d'altres municipis principals de l'Alt Pirineu, Maria Pilar Cases (ERC) ha esdevingut la primera alcaldessa de Tremp, amb la suma dels 4 regidors del seu grup i els 3 de Junts, cosa que fa que Compromís, amb 6 regidors, es quedi a l'oposició. Aquest pacte entre ERC i Junts també s'aplicarà al Consell Comarcal del Pallars Jussà. A Sort, Raimon Monterde (Som Poble) revalida el càrrec amb 5 regidors, en aquest cas amb un acord d'investidura amb Junts, que hi suma els seus 2 membres tot i que no formaran part de l'equip de govern. Aquest intercanvi també es durà a terme al Consell Comarcal del Pallars Sobirà, on les llistes independents facilitaran la presidència a Junts sense entrar al govern. ERC (3) i PSC (1) romandran a l'oposició.

Al Pont de Suert, Josep Antoni Troguet (Junts) ha estat novament investit; aquesta vegada, amb els seus 5 regidors sumats a la cap de llista de Compromís, Olga Escoll, que assumirà l'alcaldia el juny de 2022, a l'últim any de legislatura. En canvi, els altres 2 regidors de Compromís es quedaran a l'oposició, juntament amb els 3 d'En Comú Podem. I a Vielha, Juan Antonio Serrano (Unitat d'Aran) ha estat reelegit després d'ampliar la seva majoria absoluta fins a 9 dels 13 regidors de la capital aranesa.

Junts i ERC concentren la gran majoria d'alcaldies de l'Alt Pirineu, i per tant també la representació als consells comarcals, que s'han de constituir els propers dies. En canvi, a l'Aran predominen els ajuntaments governats per UA, que també tindrà majoria al Conselh Generau.

Venturós repeteix a Berga i Rodríguez a Solsona

Pel que fa a d'altres comarques veïnes, a Berga, Montse Venturós (CUP) ha estat investida per segona vegada consecutiva amb majoria simple (8 de 17), després d'haver guanyat 2 regidors més a les darreres eleccions. Venturós recupera així el càrrec a tots els efectes, tenint en compte que l'any passat el sistema judicial espanyol la va inhabilitar temporalment pel fet de no haver despenjat l'estelada del balcó consistorial, i a nivell administratiu va ser substituïda per Oriol Camps.

Finalment, a Solsona, David Rodríguez (ERC) també segueix en el càrrec amb 7 dels 13 electes. Els dos membres de la CUP a la capital del Solsonès també li han donat suport a la investidura.

  • Constitució del nou Ajuntament de Puigcerdà (Foto: Junts per Puigcerdà)
    Constitució del nou Ajuntament de Puigcerdà (Foto: Junts per Puigcerdà)
  • Constitució del nou ajuntament de Tremp (Foto: ERC Alt Pirineu)
    Constitució del nou ajuntament de Tremp (Foto: ERC Alt Pirineu)
  • Constitució del nou ajuntament de Sort (Foto: ACN)
    Constitució del nou ajuntament de Sort (Foto: ACN)

Mostrar formulari de contacte