Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Conveni entre el Govern i la Diputació de Lleida per desplegar la xarxa de fibra òptica

Conveni entre el Govern i la Diputació de Lleida per desplegar la xarxa de fibra òptica

La inversió entre aquest any i el vinent, de 70 milions d'euros, inclou l'expansió de la connexió en paral·lel als eixos viaris de l'Alt Pirineu, com són la C-14, l'N-260, la C-13 i la C-28. En el cas de l'Alt Urgell, la principal estesa de cable és la provinent de Solsona
Jordi Puigneró i Joan Talarn, a la Diputació de Lleida (Departament de Polítiques Digitals)
13/04/2021 18:30

El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública en funcions, Jordi Puigneró, i el president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, han signat aquest dilluns el conveni corresponent al 2021 i 2022 per al desplegament i la compartició d'infraestructures per implantar la fibra òptica a les comarques de Lleida, l'Alt Pirineu i l'Aran. Amb un pressupost de 70.238.000 euros, ambdues institucions es comprometen a aplicar el disseny elaborat d'un traçat d'infraestructures de fibra òptica al llarg de la xarxa de carreteres, per arribar a tots els municipis de la demarcació.

Pel que fa a l'Alt Urgell, de les obres se n'ocupa la Generalitat i es preveu dos recorreguts. El principal, una estesa de cable de Solsona -mitjançant la xarxa procedent de Manresa- que des d'allà la farà arribar a municipis com Bassella, que encara no disposen d'aquest servei. Aquesta línia anirà en paral·lel a la C-14 fins a enllaçar amb l'àrea de la Seu d'Urgell -que ja té fibra des de fa anys- i amb els municipis de la Cerdanya. Allà connectarà amb la línia de Puigcerdà, on reben el servei mitjançant l'estesa que es va fer l'any passat per la C-16, des de Berga.

Una segona línia que creua l'Alt Urgell és la que passa per Tuixent -procedent de Gósol- i, després de travessar la C-14, arriba fins a Sort, on enllaça amb la que ressegueix les carreteres C-13 i C-28 per donar servei a bona part del Pallars Jussà, el Sobirà i l'Aran.

Licitació enguany i execució fins al final de 2022

Tant el departament com la Diputació iniciaran la licitació del projecte durant aquest any per tal que la infraestructura de fibra òptica estigui executada com a màxim a finals del 2022. El conveni -aprovat pel ple de la Diputació del 18 de març- recull el compromís de fomentar conjuntament el desplegament i la "gestió coordinada d'infraestructures tecnològiques i de comunicacions electròniques que assegurin la igualtat d'oportunitats per a tots els territoris, ciutadania i empreses de Catalunya". I, amb aquest objectiu, impulsar i accelerar el procés de desplegament de la fibra òptica a tots els municipis de Catalunya.


Jordi Puigneró ha destacat "l'esforç" del Govern durant aquesta legislatura per estendre la xarxa de fibra òptica de la Generalitat arreu del país. Segons el conseller, "toca ara, de la mà del món local, fer arribar la fibra a la resta de municipis i nuclis habitats", i entén el conveni amb la Diputació com "l'empenta definitiva per connectar la població i el teixit econòmic de les Terres de Ponent".

Les autopistes del segle XXI

Joan Talarn ha afirmat que "l'autopista de la informació del segle XXI, que és la fibra òptica per facilitar comunicacions d'alta velocitat, ha d'ajudar a transformar l'economia de les terres de Lleida, l'Alt Pirineu i l'Aran, la pedra angular de la lluita de país contra el despoblament". Talarn hi ha afegit que "les institucions han d'aplicar també una alta velocitat al desplegament de les infraestructures necessàries i, aquesta és la principal virtut del conveni signat".

L'acord contempla compromisos per desplegar la infraestructura, per al pas d'instal·lacions i per a l'estesa de xarxa troncal de fibra òptica al llarg d'aquest any i el vinent.

Mostrar formulari de contacte