Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Crida a la prudència en les activitats a l'aire lliure durant el primer cap de setmana sense confinament comarcal

Crida a la prudència en les activitats a l'aire lliure durant el primer cap de setmana sense confinament comarcal

Els Bombers de la Generalitat recorden que es preveu una meteorologia complicada, que pot dificultar els rescats. En sortides esportives o de lleure cal continuar aplicant les mesures de seguretat per a la contenció de la COVID-19

Helicòpter dels Bombers (Foto d'arxiu)
Helicòpter dels Bombers (Foto d'arxiu)
19/03/2021 17:39

Els Bombers de la Generalitat han fet una crida a extremar la prudència a l’hora de realitzar activitats al medi natural per tal d’evitar accidents que acabin en un rescat. Així mateix, es demana la població que mantingui les mesures de seguretat i autoprotecció necessàries per a la contenció de la COVID-19, com el rentat de mans, la distància de seguretat, l'ús de la mascareta i la ventilació dels espais tancats.

Els Bombers recorden que durant el cap de setmana es preveu mal temps, un factor que pot complicar molt les actuacions de recerca o de rescat. El Servei Meteorològic ha emès una alerta per nevades en alguns punts del territori i s'apunta la fet que "cal tenir-ho en compte no només durant la realització de l’activitat que es tingui prevista, sinó també durant els desplaçaments fins a l’indret triat i durant la tornada".

Consells de seguretat a la muntanya 

Per tal d'evitar accidents, les persones que tinguin previst realitzar activitats al medi natural han de planificar bé la sortida, dur un bon equipament i tenir una condició física i psíquica adequada al nivell d’esforç requerit.

Bombers recomanen pensar què es va a fer, qui farà l'activitat, quan i on. D'altra banda, s'insta a adaptar la sortida al grup i tenir presents horaris, recorreguts i desnivells, a més de consultar guies, mapes i la predicció meteorològica. Una bona opció és tenir també un pla B per si alguna cosa falla.

En relació amb l'equipament, s'aconsella portar roba i calçat adients, i carregar la motxilla amb el material, aigua i menjar, preferiblement aliments energètics, com fruits secs. Des d'Emergències també s'assenyala que és convenient conèixer les tècniques necessàries per a l'activitat que es vol fer, així com usar els materials requerits i tenir nocions mínimes d'assistència de primers auxilis. Finalment, tot i que el risc zero no existeix, s'apunta a la necessitat de fer una valoració contínua.

Pel que fa a la sortida, un cop iniciada la sortida, caldrà observar l’estat del grup, si s'està complint l’horari i si les condicions meteorològiques continuen sent favorables. Si no es veu clara la situació, s'aconsella girar cua. També és recomanable fixar punts de referència en el recorregut, per orientar-se. Així mateix, és necessari tenir sempre a punt un mitjà de comunicació amb el 112, telèfon mòbil amb bateria ben carregada o aparells específics de seguretat. Cal aprendre a enviar la ubicació mitjançant les aplicacions de missatgeria instantània més populars. Un altre punt important és hidratar-se i alimentar-se durant tota la jornada.

Previsió meteorològica

Abans de sortir al bosc, a la muntanya o a fer travessies és convenient consultar la previsió meteorològica. A  www.meteomuntanya.cat i a meteo.cat. També es pot consultar i fer seguiment dels avisos de Situació Meteorològica de Perill en les zones de mar i muntanya.

Mostrar formulari de contacte