Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Cristóbal Montoro clou la Trobada Empresarial al Pirineu

Cristóbal Montoro clou la Trobada Empresarial al Pirineu

El ministre espanyol d'Hisenda creu que l'any 2019 Catalunya tindrà "plena ocupació". Un centenar de persones s'han manifestat contra l'esdeveniment i contra la presència de Montoro
19/06/2015 21:55

El ministre espanyol d'Hisenda, Cristóbal Montoro, creu que l'any 2019 Catalunya tindrà "plena ocupació". Montoro basa aquesta afirmació en el supòsit que d'aquí a quatre anys l'Estat espanyol "tindrà 20 milions de llocs de treball". Ho ha dit en el discurs de cloenda de la 26a edició de la Trobada Empresarial al Pirineu.

Montoro ha parlat de "canvi substancial de l'economia catalana en aquests dos últims anys, que entre el 2013 i el 2014 ha suposat la constitució de 2.000 noves empreses que paguen impostos". Montoro ha reconegut que ''no es pot entendre la sortida de la crisi de l'economia espanyola sense Catalunya'', si bé no ha aprofundit en la qualitat dels llocs de treball que es creen.

Montoro ha recordat la seva última intervenció en la Trobada Empresarial al Pirineu el juny del 2013 quan l'economia espanyola i catalana estava en recessió. En aquell any, el ministre va vaticinar que l'economia ''aniria a millor'' cosa que s'ha complert si es veuen les xifres de l'economia. En aquell moment, les previsions del ministre no coincidien amb les previsions que aquells dies feia el FMI que preveia un creixement de l'economia espanyola per al 2013 del 0% quan al final d'any es va créixer l'1,4% igual que Catalunya.

Per contra, el ministre ha destacat que la seva intervenció aquest any es dóna amb un entorn més favorable amb previsions com les que s'han conegut aquesta setmana de creixement per Catalunya del 3,7% el 2015. Ha destacat que en aquesta situació s'ha arribat després d'una política econòmica de contenció. El titular d'Hisenda ha afegit que ''fent el mateix que s'ha fet aquests últims quatre anys en els pròxims quatre anys'' ''tota Catalunya tindrà plena ocupació el 2019'' i això suposarà que tècnicament deixarà de tenir atur.

El ministre d'Hisenda ha reconegut l'esforç d'ajust que ha fet la Generalitat en els comptes públics i després de reconèixer que no hi hagut temps en aquesta legislatura per aprovar un nou model de finançament més eficient que el vigent, el govern espanyol ha posat en marxa mecanismes de liquiditat per les comunitats autònomes que en aquesta legislatura ha suposat un desemborsament de 184.000 milions d'euros i que només per Catalunya s'han situat en 49.000 milions. Montoro ha dit que tots aquest diners de liquiditat han estat destinats a pagar factures per finançar serveis públics i l'Estat de Benestar.

En relació amb el nou model de finançament de les autonomies, Montoro ha dit que el 2016, les comunitats autònomes rebran la liquidació de l'exercici del 2014 i això suposarà una aportació ''molt important'' per a les autonomies una xifra que en el seu conjunt podrà ser d'uns 10.000 milions d'euros. Tot i això, Montoro ha assenyalat que els mecanismes de liquiditat per a les autonomies, amb un interès del 0% han ajudat a les administracions autonòmiques i en concret per Catalunya aquest 2015 un estalvi de 1.800 milions d'euros.

El ministre ha defensat que el 2016, amb aquesta aportació de millora que segons ell suposarà la liquidació de l'exercici del 2014, ''facilitarà'' un entorn de negociació política per redactar el nou model de finançament més ''favorable'' per la situació econòmica de les autonomies serà més ''folgada''.

Prop d'un centenar de persones s'han manifestat pel centre de la Seu contra la Trobada Empresarial al Pirineu, convocada per l'EI de l'Alt Urgell. El col·lectiu critica especialment el fet que s'hagi convidat a l'esdeveniment el ministre d'Hisenda espanyol, Cristóbal Montoro. La concentració ha finalitzat davant de la Sala de Sant Domènec, on, com en d'altres ocasions, s'ha habilitat un dispositiu especial de seguretat.

  • Cristóbal Montoro, a la Trobada Empresarial 2015 (ACN/Marta Lluvich)
  • Manifestació en contra de la Trobada Empresarial 2015

Mostrar formulari de contacte