Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Declara a Perpinyà un veí de la Cerdanya detingut en la concentració de l'AP-7 a la Jonquera

Declara a Perpinyà un veí de la Cerdanya detingut en la concentració de l'AP-7 a la Jonquera

El jove, resident a la Molina, ha explicat que es va sumar a la convocatòria pública però que no coneix res de l'organització. Alerta Solidària es reuneix amb el Col·legi d'Advocats perpinyanès per preparar la defensa dels arrestats

Concentració de suport al veí de la Cerdanya detingut durant el tall a l'AP-7 (Fotos: ACN)
Concentració de suport al veí de la Cerdanya detingut durant el tall a l'AP-7 (Fotos: ACN)
19/11/2019 12:05

Un jove cerdà que va ser detingut en la concentració de la setmana passada a l'AP-7, a la Jonquera, ha declarat aquest dilluns a la tarda davant la policia francesa a Perpinyà. L'home, de 34 anys i resident a la Molina, ha admès davant dels agents que va participar en la mobilització convocada per Tsunami Democràtic, però ha insistit que era una convocatòria pública i que no té ni ha tingut res a veure amb l'organització de l'acció.

Ell és un dels 18 detinguts per la policia francesa acusats de pertorbar la circulació. Segons ha explicat a l'ACN Eva Pous, del col·lectiu d’advocats Alerta Solidària, alguns d'ells ja van declarar després que els detinguessin i d'altres es van acollir al seu dret a no fer-ho perquè no tenien advocat. A més del jove cerdà que ha declarat ara, està previst que els propers dies ho facin dos més a les dependències de la Policia de Fronteres, a la capital del Rosselló.

La petició ha endarrerit la declaració, que estava prevista inicialment a les dues del migdia però que no s'ha produït fins a quarts de quatre de la tarda. Segons Pous, la policia posarà ara els fets en mans del procurador –que a França és l’equivalent de fiscal- i "a partir d'aquí, s'haurà de decidir si són constitutius d'un delicte o d'una infracció".

L'advocada d'Alerta Solidària també ha criticat les dificultats que han tingut per accedir a un lletrat d'ofici, i que molts dels detinguts que van declarar en el moment de l'arrest ho van fer, "en molts casos, sense saber-ho perquè no se'ls ho va comunicar". Pous ha detallat que "a alguns els van dir que així seria més ràpid i que si no col·laboraven els entregarien a la policia espanyola”.

Suport des de la Cerdanya

Una trentena de persones, convocades pel CDR de Cerdanya, s'han concentrat a les portes de la comissaria per donar-li suport. L'advocada d'Alerta Solidària, Eva Pous, ha explicat a l’ACN que almenys 11 dels 18 detinguts per la policia francesa es van posar en contacte amb ells per tenir informació sobre el procés en què es troben o per rebre assistència jurídica d’acord amb la llei de l’Estat francès. Pous ha detallat que han demanat un advocat d'ofici perquè consideren que la "complexitat de la normativa" requeria de l'assessorament de juristes de Catalunya del Nord.

Alerta Solidària s’ha reunit amb el Col·legi d'Advocats de Perpinyà amb l'objectiu de teixir estratègies comunes per donar "cobertura jurídica a les persones que s'han vist afectades per aquest procés repressiu", i també per preparar d’altres accions legals semblants que hi pugui haver en el futur.

Mostrar formulari de contacte