Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Demanen precaució en la pràctica d'activitats al medi natural

Demanen precaució en la pràctica d'activitats al medi natural

Bombers de la Generalitat, la FEEC i el Meteocat alerten que l’estiu és l’època de l’any amb més rescats i recerques. Publicat el primer dels vídeos que han elaborat les tres entitats conjuntament

Exercici de rescat a Montserrat (Foto: FEEC)
Exercici de rescat a Montserrat (Foto: FEEC)
13/08/2018 10:31

Els Bombers de la Generalitat, acompanyats de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) i el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat), han demanat aquest divendres, en el marc de la presentació d'un exercici de rescat, extremar les mesures de seguretat i autoprotecció a l’hora de realitzar activitats a la muntanya per l’elevat nombre de serveis que es produeixen al medi natural, especialment durant l’estiu.

A l'acció, que s’ha fet a prop del monestir de Santa Cecília de la Muntanya de Montserrat, hi han assistit el director dels serveis territorials d’Interior a la Catalunya Central, Eduard Freixedes, acompanyat del president de la FEEC, Jordi Merino; el cap de la regió d’Emergències Centre, Francesc Boya, i el cap de Predicció del Servei Meteorològic de Catalunya, Santi Segalà, entre d’altres.

Els Bombers de la Generalitat han realitzat el rescat d’un excursionista accidentat en una canal de difícil accés al massís de la Muntanya de Montserrat. Els efectius del Grup d’Actuacions Especials els Bombers de la Generalitat (GRAE), amb el suport d’un helicòpter, han dut a terme les maniobres de rescat i evacuació de la persona  mitjançant un gruatge. Posteriorment, dotacions terrestres dels Bombers han col·laborat al trasllat de l’escalador fins a l’ambulància del Grup d’Emergències Mèdiques (GEM) dels Bombers.

Tendència a l’augment del serveis de rescat i recerca al medi natural

El nombre de rescats i salvaments al medi natural atesos pels Bombers de la Generalitat tendeix a augmentar, com es constata aquests darrers anys. Enguany però, en la comparativa dels primers set mesos, s’ha notat un cert descens, probablement a causa les condicions meteorològiques adverses per fer activitats al medi natural. Se'n sumen 751, en relació amb les 825 del 2017 durant aquest període,

El número de rescats i recerques preocupa especialment durant els mesos de juliol i agost, que coincideixen amb els períodes de vacances, en què l’afluència de persones a la muntanya és més elevada, sigui per dur a terme activitats esportives o de lleure. D’altra banda, les hores en les quals els Bombers efectuen més salvaments i recerques són entre les 12.00 hores del migdia i les 18.00 hores de la tarda.  

Consells bàsics de seguretat i autoprotecció a la muntanya

Per tal d'evitar possibles accidents és molt important que les persones practiquin activitats al medi natural tinguin consciència de certes mesures preventives, tant en la planificació com durant la sortida. Així mateix, també és de vital importància la necessitat d'un bon equipament i d'una condició física i psíquica adequada a l'activitat. D'altra banda, cal informar-se de la previsió meteorològica.

Estrena d’una sèrie de vídeos amb consells de seguretat al medi natural

Aquest divendres s’ha estrenat als canals en xarxa dels Bombers de la Generalitat, el Servei Meteorològic de Catalunya (Meteocat) i la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya (FEEC) el primer d’una sèrie de vídeos conjunts sobre activitats al medi natural. Els tres organismes han unit sinergies per aconsellar la població sobre els aspectes a tenir en compte a l’hora d’anar a la muntanya.

El vídeo que inaugura la col·lecció dóna consells de seguretat en la pràctica del barranquisme. L’estiu és una època de molta afluència als barrancs i, a més, aquest any les abundants precipitacions han fet créixer els cabals, fet que augmenta el risc en la pràctica d’aquest esport.

Aquest primer vídeo es va rodar aquest juliol a la Garrotxa amb efectius del Grup d’Actuacions Especials (GRAE) de Muntanya dels Bombers i membres de la secció de descens de barrancs de la Federació Excursionista. L’Equip d’Enregistrament d’Imatges dels Bombers ha estat l’encarregat de la seva gravació i l’edició.

La col·laboració a tres bandes continua la dinàmica d’unir organismes que treballen en diversos aspectes del món de l’excursionisme que ja es va materialitzar el novembre del 2016 amb el portal web meteomuntanya.cat, dedicat a recursos meteorològics específics per a la muntanya. En aquesta ocasió s’ha sumat a la sinergia el cos de Bombers de la Generalitat aportant la seva experiència en rescats de muntanya per part del GRAE.

El proper dels vídeos sobre el qual ja s’està treballant tractarà sobre aspectes a tenir en compte a l’hora de fer vies ferrades. Un altre tema sobre què també es realitzarà una càpsula audiovisual seran les variables meteorològiques a muntanya.

Mostrar formulari de contacte