Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Denúncia transfronterera d'alcaldes des del Pirineu per la "vulneració de drets" que es viu a Catalunya

Denúncia transfronterera d'alcaldes des del Pirineu per la "vulneració de drets" que es viu a Catalunya

Un centenar de batlles de Catalunya Nord recolzen un manifest que lamenta el "silenci" de la Unió Europea davant l'ofensiva de l'Estat espanyol. Alguns dels participants han denunciat coaccions de la Guàrdia Civil quan accedien a l'acte de presentació
Reunió transfronterera d'alcaldes catalans a Prats de Molló (Foto: AMI)
25/07/2018 18:55

Un centenar de batlles de Catalunya Nord i una trentena més del vessant sud s'han reunit aquest dimarts al Pirineu per presentar, a Prats de Molló (Vallespir), el Manifest per al respecte a les llibertats i als drets fonamentals de Catalunya.

Els alcaldes nord-catalans tenen previst enviar al president francès, Emmanuel Macron, el text, en el qual denuncien com a “molt greu” el silenci de la Unió Europea i també del govern de França davant l'actual ofensiva de l'Estat espanyol contra Catalunya. També volen trametre'l als presidents de l’Assemblea Nacional francesa i del Senat. A més a més, asseguren que batlles d'altres departaments francesos ja els han demanat de poder-s'hi adherir.

La presentació d'aquest text, de fet, va servir per posar de manifest aquest retrocés de drets, atès que alguns alcaldes participants van ser aturats per la Guàrdia Civil al punt fronterer del Coll d’Ares (Molló). Els afectats han denunciat casos de coacció a càrrecs públics, perquè van ser obligats pels agents a identificar-se i a dir cap a on es dirigien. A alguns fins i tot se’ls va consultar si tenien algun deute pendent amb la hisenda espanyola.

El president de l'Associació de Municipis per la Independència, Josep Maria Cervera, ha dit que aquesta actuació dels policies estatals va ser precisament "un clar exemple d’intimidació" i que ha estat una molt bona coincidència perquè “els nostres companys del nord puguin entendre a quina persecució estem sotmesos els alcaldes catalans”, i ha retret “la intenció de coaccionar-nos i d’infringir-nos por”. Cervera va voler agrair al centenar d’alcaldes signants “el compromís amb els nostres drets polítics i socials”. També ha assegurat que “aquesta situació que pateix Catalunya no és de fàcil encaix a l’Europa del segle XXI, però és evident que hi ha moltes institucions que miren cap a un altre costat”.

"Repressió" contra representants electes

Des de Catalunya Nord, on la majoria d'institucions ja han denunciat prèviament aquesta persecució política, durant aquest acte han reiterat la seva solidaritat i "la gran admiració pel pacifisme que sempre han practicat”. També han assegurat no entendre “que en l’Europa d’avui hi hagi gent empresonada per les seves idees polítiques”. Els alcaldes de la Catalunya Nord han insistit que el que s’està defensant a Catalunya, com ara la llibertat d’expressió, d’opinió o la separació de poders, “és molt important”.

Els signants han posat l'accent en el fet que hi han donat suport alcaldes nord-catalans “de totes les opinions”, que els uneix l'exigència que “es respectin els drets i llibertats fonamentals que conformen la democràcia a dins la Unió Europea i arreu del món", sense interferir en "el tema fonamental: la independència de Catalunya davant d’Espanya”, davant la qual hi ha batlles tant a favor com en contra. També demanen que s’aturi “la repressió” que estan patint actualment “representants polítics de la Generalitat de Catalunya i d’associacions civils empresonats o forçats a l’exili per les seves opinions”.

El manifest també se solidaritza amb els alcaldes catalans exigint que “finalitzin les amenaces patides pels alcaldes i alcaldesses i electes municipals per les seves accions”, alhora que condemnen la “violència policial” sobre la població civil.

Mostrar formulari de contacte