Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Deu agrupacions empresarials presents al Pirineu diuen "prou" i reclamen el desenvolupament de la zona

Deu agrupacions empresarials presents al Pirineu diuen "prou" i reclamen el desenvolupament de la zona

En un manifest conjunt, critiquen la renúncia als Jocs d'Hivern del 2030 i afirmen estar "tips" de la visió "centralista, paisatgista i bucòlica" que es té de les comarques pirinenques. El document, signat per l'Associació d'Hostaleria de l'Alt Urgell i Empresariat Cerdanya, insta a apostar per augmentar-hi l'activitat econòmica i els serveis en tots els àmbits
Membres de les agrupacions empresarials favorables als Jocs d'Hivern al Pirineu, en un acte a Escaló (Foto: ACN / arxiu)
27/06/2022 14:05

L'empresariat dels Pirineus ha dit "prou", després de la renúncia a la candidatura als Jocs Olímpics d'Hivern de 2030, i reclamen ara a les administracions "progrés i desenvolupament territorial" perquè les comarques pirinenques avancin econòmicament i recuperin competitivitat en tots els àmbits. Per això, deu agrupacions empresarials, del Pirineu català o bé amb presència a la zona, han presentat aquest dilluns el manifest 'Per un impuls als Pirineus, diem prou!', en què critiquen el fracàs de Pirineus-Barcelona 2030 i exigeixen un gir de timó per revitalitzar la regió.

Entre els signants hi ha l'Associació d'Hostaleria de l'Alt Urgell, l'agrupació Empresariat Cerdanya, l'Associació de Càmpings Lleida-Pirineus, el Grèmi d'Ostalaria dera Val d'Aran i la Federació d'Hostaleria de Lleida, que té la gran majoria dels seus associats al Pirineu i que presideix el pallarès Josep Castellarnau. També s'hi han adherit la patronal de Petita i Mitjana Empresa de Catalunya (PIMEC), la COELL, les Cambres de Comerç de Lleida i de Girona i la marca turística Pirineus-Catalunya. Totes elles ja havien impulsat aquest començament d'any una plataforma a favor dels Jocs d'Hivern. I ara, després que s'ha renunciat a presentar candidatura per al 2030, reclamen més facilitats per a la creació d'activitat econòmica als Pirineus.

El manifest lamenta que actualment "la política és un fre per al desenvolupament" i defensa els Jocs com un projecte que "beneficia tot el Pirineu, ja sigui català, aragonès, navarrès o francès". El text critica la "desafecció" cap als sectors econòmics d'aquestes comarques que considera que han mostrat "tant les institucions catalanes com les de l'Estat espanyol". I alerten que ara això provoca ara mateix un sentiment de "menyspreu entre el teixit empresarial". Aquest col·lectiu, denuncien, se sent "frustrat" després d'haver reivindicat en moltes ocasions que se'ls tingués en compte i d'haver demanat, sense èxit, un lideratge més clar en el projecte olímpic.

"Una ocasió d'or per dinamitzar"

En aquest sentit, les organitzacions empresarials han assegurat que estan "tips de la visió centralista, sovint paisatgista i bucòlica", i "sobretot, reduccionista i malentesa", amb què miren el Pirineu bona part de les administracions superiors i de la societat urbana. Per tot plegat, sentencien que "ja és hora de pensar en el futur dels Pirineus, des d'infraestructures a tecnologia, passant pel sector agroalimentari i acabant pel compromís social" Al respecte, es mostren "cansats" que les administracions públiques els "donin peixet" i demanen que "moguin fitxa" cap als Pirineus, perquè entenen que "ja toca". Finalment, tornant als Jocs d'Hivern, reiteren que "el territori dels Pirineus no es pot permetre perdre aquesta oportunitat" perquè ho veuen com "una ocasió d'or per dinamitzar les nostres contrades".

El manifest subratlla que no volen "entrar en cap debat polític (i menys aquest) fonamentat en la prepotència, la intolerància i l’immobilisme, com el que s’ha produït al voltant dels Jocs Olímpics d’Hivern per part d’alguns representants", perquè la seva voluntat és "sumar". I hi afegeixen que les empreses del Pirineu volen "tenir les mateixes oportunitats que qualsevol altre empresari o empresària, encara que sabem que les eines i solucions per al desenvolupament s’han d’adequar a les necessitats pròpies del territori". Per això, demanen "el màxim respecte i la màxima consideració a la nostra feina", de la mateixa manera que es comprometen "a actuar amb la màxima responsabilitat cap a les persones i l’entorn", i creuen que "ara només cal que hi cregui la classe política".

Inversions per poder exercir de motor econòmic

El text manifesta que les empreses pirinenques seran "tant motor econòmic com se’ns permeti", perquè s'hi veuen "capacitades", però que per tirar de l'economia cal que hi hagi "inversions al territori, ara", i que no poden "dependre de les oportunitats, sinó de l’estratègia de desenvolupament territorial" i per tant "de la voluntat política".

Ara fa una setmana, quan es va confirmar que el Comitè Olímpic Espanyol renunciaria a presentar candidatura dels Pirineus per al 2030, el col·lectiu ja es va mostrar contundent a l'hora d'afirmar que estaven "molt emprenyats i decebuts" amb la classe política en general, tant per la manca de determinació d'alguns representants públics a l'hora de defensar el projecte olímpic com pels qui, directament, s'hi han oposat i hi han fet campanya activa en contra. Josep Castellarnau, com a portaveu de la plataforma pro-Jocs, reclama que, després d'aquesta suspensió, tant el Govern català com el COE es posin a treballar per aspirar a l'edició del 2034 i perquè, mentrestant, apostin per modernitzar els equipaments necessaris per al desenvolupament del Pirineu, incloent-hi les estacions d'esquí i muntanya.

Mostrar formulari de contacte