Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / Disset poblacions del Pirineu, a la Xarxa de Pobles amb Encant

Disset poblacions del Pirineu, a la Xarxa de Pobles amb Encant

La iniciativa, pionera a Catalunya i al conjunt de l'Estat, vol promocionar municipis que no tinguin més de 1.000 habitants La línia d'ajuts de la Diputació de Lleida beneficiarà Arsèguel, Organyà, Arfa, Peramola, Prullans o Taüll, entre d'altres

Organyà
Organyà
19/01/2010 18:35

Un total de 17 pobles del Pirineu han estat subvencionats pel Patronat de Turisme de la Diputació dins del pla d'ajuts destinats a la Xarxa de Pobles amb Encant. Prullans, Arsèguel, Taüll, Organyà, Les, Espot, Gósol, Tírvia, Salàs de Pallars, Gerri de la Sal, Arfa, Llavorsí, Durro, la Guingueta d’Àneu, Boí, Peramola i Canejan opten a ser inclosos en aquesta xarxa turística.

La creació de la Xarxa de Pobles amb Encant és una iniciativa pionera a Catalunya i al conjunt de l'Estat, que té l'objectiu d'aplegar al voltant d'aquesta nova marca tots aquells municipis que compleixin una sèrie de requisits de qualitat i d'excel·lència turística i que no tinguin més de 1.000 habitants.

El president de la Diputació, Jaume Gilabert, acompanyat del vicepresident i del director del Patronat de Turisme, Josep Cosconera i Àngel Vidal, respectivament, ha donat a conèixer avui en roda de premsa els acords del Consell d'Administració del Patronat en relació amb la concessió d'ajudes econòmiques per un import de 320.000 euros a 92 actuacions destinades a la promoció i a la dinamització turística de les comarques de Lleida mitjançant les tres noves línies d'ajuts creades l'any 2009 pel Patronat i adreçades a pimes (70.000 euros), ens locals (100.000 euros) i a la Xarxa de Pobles amb Encant (150.000 euros).

Per la seva banda, el vicepresident del Patronat de Turisme, Josep Cosconera, ha manifestat que "és la primera vegada que el Patronat de Turisme incideix d'una manera directa en els nostres ajuntaments i en les nostres empreses amb subvencions destinades a la promoció i a la dinamització turística". Pel que fa a la Xarxa de Pobles amb Encant, ha dit que "volem ressaltar encara més l'encant que per si mateixos ja tenen molt pobles de la demarcació de Lleida amb la creació d'aquesta iniciativa".

Cosconera ha declarat que la convocatòria del Patronat de Turisme ha tingut una acceptació i una participació elevades. En total s'han rebut 249 sol·licituds, de les quals 117 s'han presentat per a la Xarxa de Pobles amb Encant, unes altres 81 per part d'ajuntaments, consorcis turístics i entitats municipals descentralitzades i, finalment, 51 per part de petites i mitjanes empreses (pimes). El període de presentació de sol·licituds es va obrir el 3 de novembre de 2009 i va finalitzar el 30 del mateix mes. L'avaluació i la valoració de tota la documentació presentada ha anat a cura d'una comissió tècnica. El Consell d'Administració del Patronat de Turisme, en la reunió d'aquest matí, ha aprovat subvencionar un total de 92 actuacions de les quals 47 corresponen a ens locals, 25 a pimes i 20 per a la Xarxa de Pobles amb Encant. Les entitats i les empreses subvencionades pertanyen en un 65 % a les comarques del Pirineu (60 expedients) i el 35 % restant (32 expedients), a les comarques de la plana.

El director del Patronat de Turisme, Àngel Vidal, ha explicat que després de l'acord del Consell d'Administració es convocarà a partir d'ara els 20 municipis que han estat subvencionats per explicar-los la finalitat de la Xarxa de Pobles amb Encant i la seva potencialitat de promoció. Després, cada població haurà de decidir si vol formar-ne part o no. Vidal ha qualificat els pobles de la xarxa com "les estrelles Michelin de les Terres de Lleida" i ha afegit que estarà operativa d'aquí a un mes i mig aproximadament. Mentrestant caldrà aprovar també els estatuts que han de regular el seu funcionament.

Vidal també s'ha referit a les 47 subvencions concedides a ens locals i que tenen com a objectiu contribuir a la promoció i a la difusió del turisme d'aquests municipis amb la participació en fires i esdeveniments.

Pel que fa a l'apartat de les subvencions destinades a les petites i mitjanes empreses, Vidal ha explicat que han estat subvencionades 25 empreses, de les quals 17 són dels Pirineus i 8, de la plana. Bona part de les ajudes concedides van adreçades a l'adquisició de material per millorar l'oferta complementària dels seus negocis o establiments. En aquest sentit, ha especificat que el major nombre d'empreses beneficiades han estat les dedicades a les activitats d'esports d'aventura i en segon lloc als establiments d'allotjament. La mitjana de subvenció per a aquestes 25 empreses ha estat d'uns 3.000 euros.

Finalment, Àngel Vidal ha anunciat que el Consell d'Administració ha aprovat la convocatòria de cara a aquest any 2010 amb les mateixes tres línies de subvenció i pel mateix import.

Tot seguit s'adjunten els quadres amb la relació dels ajuts destinats a pobles, a ens locals i a la Xarxa de Pobles amb encant, la descripció de la petició formulada, l'import del pressupost presentat i la subvenció concedida.

La voluntat de la Corporació és mantenir els ajuts 'any rera any'.

Mostrar formulari de contacte