Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El 'Bus de la Salut' analitza l'estat dels veïns de l'Alt Urgell

El 'Bus de la Salut' analitza l'estat dels veïns de l'Alt Urgell

Tot i que no s'ha assolit les xifres previstes de visites, des del servei itinerant destaquen els bons resultats de les anàlisis fetes El nou estudi mèdic ha realitzat proves a desenes de persones a l'aparcament Doctor Peiró

Bus de la Salut - La Seu
Bus de la Salut - La Seu
26/03/2015 12:11

El 'Bus de la Salut', el nou servei itinerant per a la prevenció de malalties cardiovasculars, ha fet parada aquesta setmana a la Seu d'Urgell. El vehicle ha estat instal·lat fins aquest dijous a l'aparcament Doctor Peiró per oferir de manera gratuïta proves als veïns sobre el seu estat de salut.

En els quatre dies que ha fet parada a la Seu, el Bus de la Salut ha fet una vintena de proves cada dia. Tot i això, Tere Molí, infermera encarregada del projecte, ha explicat a RàdioSeu que no s'han complert les expectatives pel que fa a la quantitat de persones a les que s'havia convidat a assistir-hi. Molí creu que una de les causes pot ser que moltes d'aquestes persones treballen a Andorra, malgrat que des del bus "s'ha posat totes les facilitats" per a la gent que es volgués fer la prova.

Les proves analitzen els nivells de l'usuari pel que fa a paràmetres com ara la sang, l'orina, el pols o bé el volum abdominal i del coll.

Pel costat positiu, des del servei s'ha valorat el fet que la majoria dels qui s'han fet la prova presenten un bon estat de salut i un risc reduït de patir malalties del cor. Així, Tere Molí conclou que, en general, "a la Seu la gent es cuida", si bé aconsella seguir sempre els consells mèdics elementals sobre alimentació, exercici o bé consum d'alcohol i tabac.

Visita d'Albert Batalla i Montserrat Bonet

L'alcalde de la Seu d'Urgell, Albert Batalla, i la regidora de Salut, Montserrat Bonet, han visitat el bus. Bonet ha fet palès la satisfacció de l'Ajuntament de la Seu d'Urgell per haver pogut participar en aquest estudi científic, pioner en el diagnòstic precoç de les malalties cardiovasculars com l'infart, l'angina de pit o ictus.

En aquest sentit, Montserrat Bonet ha remarcat que “aquestes malalties són la primera causa de mort a Catalunya, i amb aquest projecte podrem avançar en l'aspecte preventiu de les mateixes; alhora permetrà fer una detecció de malalties cardiovasculars no conegudes". Tot això, hi afegeix, amb "l''objectiu de millorar la salut dels ciutadans”.

Proves a 12.000 persones en tres anys

La Diputació de Lleida i la Fundació Renal Jaume Arnó, conjuntament amb el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i la Unitat de Diagnòstic i Tractament de Malalties Aterotrombòtiques (UDETMA), duen a terme aquest estudi científic pioner a Catalunya. Permetrà realitzar en 3 anys proves a 12.000 habitants de la demarcació amb risc de patir una malaltia cardiovascular o renal.

Les proves es realitzen en un bus medicalitzat que es desplaça in situ per les principals poblacions -incloses totes les capitals de comarca, com la Seu- per realitzar un diagnòstic precoç a una població diana d’entre 40 i 70 anys, seleccionada aleatòriament per acomplir diferents factors de risc.

En aquest primer any d’investigació, 4.000 persones seran convidades a pujar al ‘Bus de la Salut’, equipat amb les més avançades tècniques diagnòstiques i amb especialistes mèdics relacionats amb els trastorns vasculars i personal d’infermeria altament especialitzat.

En el seu pas pel Pirineu, aquest mes el Bus de la Salut també té ha fet parada al Pont de Suert, Tremp i Sort. Més endavant passarà per Solsona (7-9 abril) i Vielha (11-14 de maig).

Mostrar formulari de contacte