Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El 'Bus de la Salut' fa parada a la Seu per prevenir malalties cardiovasculars

El 'Bus de la Salut' fa parada a la Seu per prevenir malalties cardiovasculars

El nou projecte itinerant estarà instal·lat a la ciutat entre dilluns i dijous de la setmana vinent L'objectiu és fer proves a 12.000 habitants de la demarcació per detectar el risc de problemes de cor

Bus de la Salut
Bus de la Salut
19/03/2015 13:46

El 'Bus de la Salut' farà parada a la Seu d'Urgell aquesta setmana vinent, des del dilluns 23 fins al dijous 26 de març. El nou sistema itinerant de control i prevenció de les malalties del cor ja s'ha començat a instal·lar al centre de la ciutat per tal de donar-se a conèixer i animar els veïns a prendre-hi part.

La Diputació de Lleida i la Fundació Renal Jaume Arnó, conjuntament amb el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i la Unitat de Diagnòstic i Tractament de Malalties Aterotrombòtiques (UDETMA), duen a terme aquest estudi científic pioner a Catalunya. Permetrà realitzar en 3 anys proves a 12.000 habitants de la demarcació amb risc de patir una malaltia cardiovascular o renal.

Les proves es realitzen en un bus medicalitzat que es desplaça in situ per les principals poblacions -incloses totes les capitals de comarca, com la Seu- per realitzar un diagnòstic precoç a una població diana d’entre 40 i 70 anys, seleccionada aleatòriament per acomplir diferents factors de risc.

En aquest primer any d’investigació, 4.000 persones seran convidades a pujar al ‘Bus de la Salut’, equipat amb les més avançades tècniques diagnòstiques i amb especialistes mèdics relacionats amb els trastorns vasculars i personal d’infermeria altament especialitzat.

En el seu pas pel Pirineu, aquest mes el Bus de la Salut també té ha fet parada al Pont de Suert, Tremp i Sort. Més endavant passarà per Solsona (7-9 abril) i Vielha (11-14 de maig).

Primera causa de mort a Catalunya

Les malalties cardiovasculars són la primera causa de mort a Catalunya. La sang aporta oxigen i substàncies nutrients a tots els teixits de l’organisme, raó per la qual les conseqüències d’un reg insuficient afecten sobretot el cor, el cervell, els ronyons i les extremitats inferiors.

L’any 2012, la mortalitat a Lleida per malalties del sistema circulatori fou de prop el 30% (Font: INE de 2012). Per al president de la Diputació, Joan Reñé, “el ‘Bus de la Salut’ és un projecte que entronca perfectament amb la vocació de servei i d’aproximar als municipis tot allò que faci millor la vida dels seus ciutadans”.

La doctora Elvira Fernández, cap del Servei de Nefrologia de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova i directora d’UDETMA, ha destacat “l’oportunitat única” que suposa aquest projecte per realitzar un estudi epidemiològic a 12.000 persones, “la qual cosa ens aportarà una gran quantitat de dades i marcadors”.

El projecte té tres vessants: el diagnòstic precoç, promoure els hàbits saludables i fomentar la donació d’òrgans. Jaume Arnó, president de la Fundació Renal homònima, afegeix que “tot i que Catalunya és la comunitat autònoma que lidera el rànquing a nivell estatal, el nombre de donants encara no és suficient”.

El gerent de l’Institut Català de la Salut a Lleida, Jaume Capdevila, ha destacat la vinculació directa d’aquest projecte amb l’Atenció Primària, ja que ha estat “l’encarregada de seleccionar aquells usuaris que presenten factors de risc i posteriorment serà el metge de família qui agafarà el relleu i rebrà els resultats de les proves per determinar el tractament o diagnòstic”.

La població que presenta més risc de patir una malaltia cardiovascular o renal són: homes entre 40 i 65 anys, dones entre 50 i 70 anys, diagnosticats d’hipertensió arterial, dislipèmia o obesitat, amb antecedents familiars de primer grau, i fumadors i exfumadors.

Mostrar formulari de contacte