Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El CAP de la Seu d'Urgell recomana protegir-se del sol per evitar casos de melanoma

El CAP de la Seu d'Urgell recomana protegir-se del sol per evitar casos de melanoma

Aconsellen fer servir un protector i una roba adients, en activitats a l'aire lliure en general, i no fer exposicions solars excessives. El centre urgellenc disposa d'un dermatoscopi que permet detectar ràpidament lesions a la pell

Piscina municipal de la Seu d'Urgell
Piscina municipal de la Seu d'Urgell
28/06/2022 18:05

Tot coincidint amb l'inici de l'estiu, el Centre d'Atenció Primària de la Seu d'Urgell ha publicat una sèrie de consells per protegir la pell i evitar així l'aparició de casos de melanoma, un tumor maligne de pell que s’origina a partir dels melanòcits i, encara que no és freqüent, representa un 4% de tots els càncers de pell. A més a més, és el responsable del 80% de les morts per càncer de pell.

El final de la primavera i el començament de l'estiu és l'època en què el sol irradia amb més potència, si bé és el ple estiu quan hi ha més tendència a prendre el sol. Una de les coses que més preocupa en l'àmbit mèdic és l'augment de casos de càncer de pell any rere any. A l'Estat espanyol, al 2015, la incidència era de 8,8 casos de melanoma per 100.000 persones, mentre que al 2020 aquesta proporció havia augmentat en quasi un 50% i ja era de 13,1.

Els factors de risc per poder tenir un melanoma són, entre d’altres, el fototipus de la pell (la gent amb pell clara, cabell ros, pèl-roig o ulls blaus o verds tenen més risc, sobretot si no fan servir protecció), l'edat (a més edat, més probabilitat de tenir-ne un, tot i que també afecta gent jove), el gènere (els homes tenen una taxa major que les dones) els antecedents familiars i el grau d'exposició solar. Aquest últim factor, subratllen, "és molt important perquè es l’únic factor de risc modificable". Sobretot cal vigilar l’exposició solar d'infants i adolescents, les cremades i l’exposició intensa en poca estona, típica de les vacances.

Per això, els CAP fan campanyes per fomentar que si es pren el sol -no només per lleure, sinó també per feina- es faci amb protecció. Això inclou tant les cremes solars com la roba resistent als raigs UV i els barrets o gorres. Pel que fa al protector, cada persona ha d'escollir el que li convé, tenint en compte que cadascú té un tipus de pell diferent i que no és el mateix prendre el sol a la platja o la piscina que fer-ho practicant esport o a la muntanya.

Si es te una lesió a la pell que ha canviat de forma, que ha crescut o que ha aparegut de nou, els experts recomanen d'anar al metge. Al nou CAP de la Seu d’Urgell -i actualment a la majoria de CAP de Catalunya- es compta amb un dermatoscopi, que serveix per diferenciar amb més sensibilitat una lesió potencialment dolenta d’una de normal, per tal de poder actuar com més aviat millor.

L’ús del dermatoscopi no requereix de cap preparació prèvia del pacient: es fa al mateix moment de la visita i sense cap molèstia per l’usuari. Després, per via telemàtica, s’envia  juntament amb una descripció del pacient i de la lesió (fototipus, característiques  de la  lesió, temps d’evolució, etc..) al servei de dermatologia de l’Hospital Arnau de Vilanova. Al centre lleidatà veuen la lesió a l’historial del pacient i, segons la descripció i el tipus de lesió, el programen per a visita o no.

Tot i l'existència d'aquests recursos, però, des del CAP insisteixen que "el més importat es la prevenció", que en el cas del melanoma passa sobretot per evitar una exposició excessiva al sol.

Mostrar formulari de contacte