Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El CENMA fa un balanç positiu del portal d'observació Ornitho.ad

El CENMA fa un balanç positiu del portal d'observació Ornitho.ad

El web, obert a la participació ciutadana, ja recopila informació de 450 espècies de fauna diferents. El 2020 van fer-se el doble d'aportacions que durant el 2019
Cigala fontaneda (Foto: CENMA)
12/02/2021 10:20

El Centre d'Estudis de la Neu i la Muntanya d'Andorra (CENMA) ha fet un balanç positiu del web Ornitho.ad, el portal d’observació de fauna de participació ciutadana més utilitzat del país veí. Des de la seva entrada en funcionament, l’octubre de 2015, ja s’hi poden trobar més de 450 espècies de diferents grups faunístics localitzats al Principat, com papallones, amfibis, ocells o libèl·lules, entre d'altres. L'ampliació del catàleg s'ha fet amb la participació altruista d’observadors en ciència.

El balanç de l’any 2020 mostra un impacte quasi nul del període de confinament. Tanmateix, s'ha registrat un augment de l’activitat dels més de 40 usuaris estables, que han gairebé duplicat el nombre d’observacions en relació amb el 2019. En aquest sentit, s'ha arribat a les 4.614 dades, davant les 2.828 de l'any anterior. La majoria d’observacions corresponen al grup d’ocells i papallones, malgrat que hi ha fins a 17 grups taxonòmics diferents. Entre les espècies més observades hi ha la mallerenga petita, el pinsà o la merla comuna.

La informació d’Ornitho és pública i la revisen experts en cada grup taxonòmic. Les dades són molt útils per saber quins animals hi ha a Andorra i en quins llocs són més abundants. Així, per exemple, es poden conèixer els patrons de distribució d’algunes espècies que no són habitualment estudiades, com els grills, les libèl·lules o els rèptils. El portal també permet tenir informació pràcticament en temps real de l’observació de les primeres orenetes, o analitzar si els patrons fenològics d’algunes espècies migradores van canviant amb el temps.

Ornitho.ad és una iniciativa del Centre d’Estudis de la Neu i de la Muntanya d’Andorra de l’Institut d’Estudis Andorrans amb la col·laboració del ministeri de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat del Govern d’Andorra i de l'Institut Català d'Ornitologia.

Mostrar formulari de contacte