Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Centre de Testatge de Raça Bruna dels Pirineus fa la seva primera subhasta de vedells

El Centre de Testatge de Raça Bruna dels Pirineus fa la seva primera subhasta de vedells

Els 22 sementals presentats a Bellestar són fruit del seguiment dut a terme des de la posada en funcionament de la instal·lació de Bellestar, el novembre passat. Teresa Jordà destaca la importància de preservar i millorar l'espècie autòctona

03/05/2019 17:50

El nou Centre de Testatge de la Raça Bruna, ubicat a l'Escola Agrària del Pirineu a Bellestar, ha celebrat aquest divendres la seva primera subhasta de vedells sorgits de la instal·lació, que es va posar en funcionament el novembre de 2018, ara fa sis mesos. L'acte ha servit per donar a conèixer oficialment el centre i per això ha estat presidit per la consellera d'Agricultura, Teresa Jordà. La jornada també ha inclòs la signatura d'un conveni entre el Govern i la junta directiva de la Federació Catalana de Raça Bruna dels Pirineus (Februpi).

En aquesta subhasta s'han ofert 22 vedells qualificats d'òptims per a semental, amb uns preus de sortida d'entre 1.400 i 1.800 euros. Teresa Jordà ha elogiat el reforç que aquest centre suposa per a l'activitat de l'Escola Agrària de Bellestar i ha destacat la importància de "protegir, preservar i millorar la raça bruna dels Pirineus" perquè, en ser una espècie autòctona, és també "un patrimoni del nostre país".

De la seva part, el president de Februpi, Josep Maria Moga, valora que comptar amb aquest centre de testatge és una "aposta de futur" per a la raça i per als ramaders. Els vedells que aquest divendres han sortit a subhasta han estat sis mesos en aquesta instal·lació dedicada al foment i la millora de la raça tot basant-se, en part, en la selecció de mascles qualificats.

Suport als ramaders

El conveni signat entre Agricultura i la Februpi ratifica el suport del Departament a la ramaderia de muntanya. A més a més, Teresa Jordà indica que la ubicació del centre de testatge a l'Escola Agrària "és un encert" perquè "s'ajunta la formació i la innovació". Jordà ha defensat el paper de les escoles agràries com a "eina que garanteix la formació dels futurs ramaders i el relleu generacional, tan bàsic en aquest sector". La consellera ha fet una defensa de la ramaderia de muntanya i el món rural i ha dit que s'ha de vetllar perquè "el desconeixement del món urbà cap al món rural sigui cada com més feble".

El nou centre de testatge del municipi de Montferrer i Castellbò pren el relleu del que hi havia hagut anteriorment a la finca de Bon Repós (Pallars Jussà). El president de la Federació de Raça Bruna remarca que la instal·lació de l'Alt Urgell està "molt més ben ubicada" i al bell mig d'on es troba l'hàbitat d'aquesta raça: el Pirineu. Aquest centre permet als ramaders fer una correcta gestió dels animals per tal de presentar-los a subhastes amb garanties d'obtenir-ne un bon rendiment. Per aquest fet, no descarten que les subhastes se celebrin de forma habitual al centre i de manera excepcional es puguin traslladar a fires d'animals.

  • Primera subhasta de vedells al Centre de Testatge de la Raça Bruna, a Bellestar (Foto: DARP)
    Primera subhasta de vedells al Centre de Testatge de la Raça Bruna, a Bellestar (Foto: DARP)
  • Signatura del conveni pel Centre de Testatge de la Raça Bruna
    Signatura del conveni pel Centre de Testatge de la Raça Bruna
  • Vedells del Centre de Testatge de la Raça Bruna dels Pirineus, a Bellestar
    Vedells del Centre de Testatge de la Raça Bruna dels Pirineus, a Bellestar

Mostrar formulari de contacte