Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El col·lectiu d'esquerra independentista presenta la campanya 'Alternativa per un Pirineu viu'

El col·lectiu d'esquerra independentista presenta la campanya 'Alternativa per un Pirineu viu'

La CUP, Arran, Endavant i COS reivindiquen mesures com la gestió pública de l'energia i de la indústria de transformació, l'impuls del sector primari, una programació cultural centrada en la població local i millores en salut, educació, vellesa, habitatge i comunicacions
Presentació de la campanya 'Alternativa per un Pirineu viu'
26/05/2022 17:45

El col·lectiu d'esquerra independentista (EI) ha presentat aquest dijous a la Seu d'Urgell la seva campanya 'Alternativa per un Pirineu viu', amb la qual vol presentar un programa d'actuacions que consideren que necessiten les comarques del Pirineu i que entenen que no passen per la celebració d'uns Jocs d'Hivern. Sobre aquest debat, les organitzacions impulsores -que inclouen la CUP, Arran, Endavant i el sindicat COS- volen que vagin a d'altres àmbits les inversions que les administracions públiques contemplen fer a les comarques pirinenques en el supòsit que es presenti la candidatura i que el Comitè Olímpic Internacional l'esculli.

La regidora de la CUP a l'Ajuntament de la Seu d'Urgell i també militant d'Endavant, Xènia Antona, ha dit que han preparat aquest programa perquè creuen que "'s'està veient com una part de la població es mobilitza a favor d'un canvi de model econòmic". Precisament pel que fa al sistema econòmic que proposa la formació anticapitalista, Antona opina que "ha de ser diferent al basat en el turisme, la neu i la construcció", perquè creu que aquest conjunt d'activitats "genera despoblament, destrucció del teixit econòmic i treballs temporals i precaris" a les comarques on és predominant.

El lema que han triat per a la campanya recull l'eslògan que va encapçalar la manifestació transversal que la plataforma Stop JJOO va organitzar ara fa dues setmanes a Puigcerdà, amb participants d'arreu de Catalunya i de diferents formacions polítiques i entitats. Pel que fa a la candidatura, la regidora urgellenca afirma que "el xantatge sempre ha estat sobre la taula" perquè des de les administracions superiors, afirma, es vol "condicionar les inversions al desenvolupament d'aquest projecte".

Onze propostes 

El pla de l'EI consta d'onze propostes que consideren que no depenen de l'organització d'uns Jocs. La primera que esmenten és la "gestió pública de l'energia" que, en el cas del Pirineu, entenen que passa per "la recuperació de les concessions i el control de les centrals hidroelèctriques i l'impuls de comunitats energètiques locals". Encara pel que fa al model econòmic, volen que es creï "petita indústria" de gestió "pública" i vinculada a la "transformació dels productes i lligada als recursos del territori", entre els quals esmenten aliments, fusta, biomassa i energia.

A més a més, volen un "impuls del sector agrícola i ramader" tot prioritzant "la sobirania alimentària i la gestió del territori", a més de "garantir l'accés a la terra, compres de proximitat per part de l'administració i el tancament de cicles amb escorxadors, obradors i xarxes de distribució" que també volen que siguin "públiques". En la mateixa línia, també reclamen un "impuls del sector forestal" que creuen que ha de passar per "la sobirania energètica i la gestió del territori", amb "actuacions forestals per reduir el risc d'incendis i l'aprofitament de recursos locals (fusta i biocombustible".

En l'àmbit social, la CUP, Arran, Endavant i COS proposen una "programació cultural i circuits estables que posin al centre els artistes i el públic local", alhora que rebutgen una oferta actual que veuen com a "estacional i adreçada al turisme". Quan al dret a la salut, creuen que cal "millorar la cartera de serveis bàsics i d'especialitats als hospitals comarcals", a més de reforçar els CAP i recuperar consultoris de poble. En educació proposen "estendre llars d'infants gratuïtes, recuperar escoles rurals, garantir el transport i els menjadors escolars i impulsar l'educació superior i la recerca al territori". La llista de peticions continua amb la gent gran, per a la qual plantegen "garantir l'accés dels serveis als pobles, residències públiques, pisos tutelats i regularització i millora de condicions laborals". Finalment, en habitatge volen "rehabilitar cases buides, augmentar l'habitatge públic per a la població local i frenar-ne l'ús turístic i l'especulació; i en comunicacions, volen que es garanteixi la connectivitat a tots els pobles habitats, "millorar les xarxes de comunicació  existents" i "una línia regular de transport públic entre comarques". Al decàleg hi han afegit també la reclamació de "construir la Vegueria de l'Alt Pirineu i Aran" per acabar amb l'actual divisió provincial.

Generar debat

A la roda de premsa també hi ha intervingut Núria Sauquillo, militant de la CUP a la Vall Fosca, que creu que la candidatura olímpica no acceleraria les inversions que des de la seva formació consideren "necessàries pel territori", sinó que les "retardaria molts anys". Al respecte, Sauquillo ha dit que, a part de mostrar el seu rebuig tant als Jocs com a tot el model econòmic actual del Pirineu, ara també volen "plantejar alternatives" i pretenen que aquest programa "sigui una eina per generar debat, arribar a consensos i que es vagi enriquint amb les aportacions de diferents agents".

Mostrar formulari de contacte