Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El col·lectiu gastronòmic Slow Food aconsegueix introduir 6.150 menús escolars al dia a Catalunya

El col·lectiu gastronòmic Slow Food aconsegueix introduir 6.150 menús escolars al dia a Catalunya

Les escoles d'Hoteleria del Pallars i la Joviat de Manresa han demanat formar part d'aquest moviment. Cuiners i productors s'han trobat aquest dilluns a Sort per intercanviar experiències

Una parada a la trobada del col·lectiu Slow Food de Sort (Foto: ACN)
Una parada a la trobada del col·lectiu Slow Food de Sort (Foto: ACN)
03/10/2022 17:55

El col·lectiu Slow Food Catalunya-Cuina Km0 s'ha trobat aquest dilluns a Sort per intercanviar experiències i reconèixer el compromís dels restaurants i menjadors escolars de Catalunya que han apostat pel producte de proximitat i els productors locals. De l'entitat en formen part un total de 46 establiments de restauració i 20 centres educatius, que diàriament serveixen 6.150 menús 'slow food'.

L'interès per aquest moviment és creixent, segons ha explicat Aleix Aytés, membre d'Slow Food. L'Escola d'Hoteleria del Pallars (Sort) i l'Escola d'Hoteleria Joviat de Manresa han demanat recentment formar part del moviment. Aytés ha especificat que la proposta pretén ser també "un espai per a la creació de xarxa entre restaurants, productors i totes aquelles persones sensibles amb aquesta filosofia".

L'acte a Sort ha inclòs la implicació del Mercat de la Terra, format per una trentena de productors de l'àmbit del Pallars que treballen alineats amb els valors del col·lectiu. Han ofert demostracions i degustacions dels seus productes, entre els quals hi havia formatges, làctics, carns, embotits, vins, licors, cervesa, bolets, plantes aromàtiques, pa i pastisseria, entre altres.

Àngel Portet, de Licors Portet, ha detallat que els restaurants són el gran aparador pels productors locals. Portet ha reconegut que cada cop més la gent compra el seu producte per ser del país i de proximitat. "És lent, però la tendència és anar cap al Km0", ha subratllat.

Un reconeixement + NET, + JUST i + BO

El col·lectiu ha reconegut cuineres i cuiners, menjadors escolars i productors compromesos amb Slow Food; així com també els restaurants que tenen els distintius propis del col·lectiu, els Cargolets, dels quals n'hi ha 3 categories: +NET, + JUST i +BO.

Pel que fa a la certificació per cargolets, que complementa el distintiu Km0, 13 restaurants tenen la distinció especial del Cargol +NET; 3 compten amb el reconeixement del Cargol + JUST; 7 han rebut el reconeixement del Cargol +BO. D'altra  banda, tres productors seran reconeguts per la seva feina: Licors Portet i Cal Tomàs, de la Pobla de Segur, i la formatgeria El Tros de Sort.

Filosofia Km0 de Slow Food

Un restaurant Km0 de Slow Food prioritza la pagesia propera i ecològica, utilitza aliments de temporada, evita l'ús de transgènics, recupera productes de l'Arca del Gust i dels Baluards d'Slow Food i cuina peix capturat de forma sostenible. Els aliments que s'empren han de ser de màxima qualitat, compartint el seu coneixement amb altres restaurants Km0 per millorar el vincle entre la terra i la gastronomia local.

Mostrar formulari de contacte