El Congrés d'Educació i Entorn marcarà les línies d'acció educatives entorn la convivència
Joan Badia, director general d’Innovació, fa un balanç altament positiu del desenvolupament del certamen
La Seu d’Urgell ha clausurat aquest dissabte al migdia el 4t Congrés ‘Educació i Entorn’. L'acte, que ha tingut lloc a la Sala de Sant Domènec, ha anat a càrrec del director general d’Innovació del Departament d’Educació de la Generalitat de Catalunya, Joan Badia, davant dels prop 400 participants entre congressistes i ponents del certamen. La cloenda del congrés també ha comptat amb la presència de la regidora i consellera de Joventut de l’Ajuntament de La Seu i del Consell Comarcal de l’Alt Urgell, Mireia Pellicer, i de la directora adjunta dels Serveis Territorials d’Educació a l’Alt Pirineu i Aran, Marisa Feixa.
En la clausura, Joan Badia va presentar les grans línies de les reflexions i aportacions fetes al llarg del certamen, que es faran arribar al Comitè Científic del 4t Congrés Educació i Entorn perquè serveixi de base del document nomenat ‘Declaració de la Seu’. El director general d‘Innovació també va remarcar que la quarta edició d’aquest congrés, que tindrà continuïtat al 2010, “marca una nova fita respecte edicions anteriors perquè ens hem superat i ha estat molt més participatiu. És per això que el balanç no pot ser més positiu”.
Les conclusions i les reflexions aportades pels grups de treball, així com les que van sorgir en el sopar-col·loqui mantingut amb el periodista Carles Capdevila, marcaran les línies d’actuació educatives entorn la convivència. Al respecte, Joan Badia ha remarcat que de l’esquema que se’n desprèn del congrés es pot afirmar que “la convivència és cosa de tots, ja que és un patrimoni social que cal continuar construint des de tres eixos bàsics com són l’escola, la família i l’entorn”.
De les moltes aportacions i reflexions fetes en el marc del 4t Congrés Educació i Entorn se’n pot destacar, entre d’altres, l’important paper del professorat per la construcció de la convivència; l’aprofundiment dels lligams de confiança entre família i escola; així com la necessitat que l’educació vagi més enllà de la pròpia escola. També s’ha remarcat que la convivència i l’acció social han de ser espais compartits de coneixement amb l’objectiu d’aconseguir una societat més amable, justa i equitativa.
En aquest sentit, Badia ha subratllat que de les reflexions fetes al llarg del congrés han aparegut conceptes bàsics com la tolerància, el respecte mutu, el diàleg, la convivència, el dret a la diferència i el dret a la indiferència. “Aquestes idees, ha afegit Badia, necessiten d’un procés d’organització per tal que s’impregnin en el Pla de Convivència del Departament d’Educació de la Generalitat”.
A més a més de les aportacions realitzades en els diferents espais de debat del congrés, els participants podran fer arribar els suggeriments i propostes a la mateixa pàgina web del congrés (www.xtec.cat/congresseu).
El director general d’Innovació del Departament d’Educació de la Generalitat, Joan Badia, ha agraït a l’Ajuntament de La Seu i al Consell Comarcal de l’Alt Urgell per la seva important tasca com a membres del Comitè Organitzador del Congrés, i alhora també ha agraït la gran rebuda per part de la ciutat de La Seu a tots els participants del certamen.