Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Conselh Generau i l'Ajuntament de Naut Aran acorden restringir la pernoctació al Pla de Beret

El Conselh Generau i l'Ajuntament de Naut Aran acorden restringir la pernoctació al Pla de Beret

En períodes de vacances s'han arribat a aplegar en aquest punt més de 300 vehicles, amb els problemes ambientals que això suposa. La mesura s'allargarà durant tot l'any

Pla de Beret (Foto: Conselh Generau d'Aran)
Pla de Beret (Foto: Conselh Generau d'Aran)
07/12/2022 19:20

El Conselh Generau d'Aran i l'Ajuntament de Naut Aran han acordat restringir la pernoctació al Pla de Beret, en compliment de l'Ordenança d'accés motoritzat al medi natural. La normativa, publicada el 28 d'agost de 2017, s'ha ampliat i inclou la carretera C-142B en aquesta zona, inclosos els pàrquings de l'estació d'esquí. Com a alternativa per a autocaravanes i altres vehicles camperitzats, s'ha habilitat una part de l'aparcament de la cota 1500.

La mesura s'aplica tenint en compte que el nombre d'autocaravanes i furgonetes al Pla de Beret s'ha disparat i en períodes de vacances s'han arribat a aplegar més de 300 vehicles pernoctant als pàrquings de l'Orri i Beret, fet que suposa una població de més de 600 persones. Aquesta situació deriva en problemes ambientals en un indret d'alta muntanya, com qüestions de sanejament (vàters químics abocats als contenidors de rebuig) o l'impacte lumínic i acústic (música, gossos...) en horaris nocturns. La presència continuada dels vehicles aparcats també impedeix o dificulta la neteja de la neu dels pàrquings, fins al punt que els conductors de les llevaneu rebien queixes i fins i tot amenaces per part dels usuaris de les autocaravanes. També disminuïa notablement la capacitat d'aquests pàrquings per a acollir vehicles.

Criteri de protecció civil

Aquests vehicles també poden pernoctar als nuclis urbans i a les zones perimetrals de les carreteres C-28 i N-230, amb els condicionants de les normatives municipals i de carreteres quan sigui el cas. Això vol evitar la detecció de vehicles estacionats durant períodes de diversos mesos que eren llogats en el seu aparcament a peu de pistes. A més, les administracions araneses han argumentat que per un evident criteri de protecció civil, "un nombre tan elevat de persones pernoctant en zones tan elevades fa més probable que una situació d'emergència pugui complicar-se en cas de fortes nevades nocturnes", ja que de Tanau al Pla de Beret, la carretera queda sovint tallada per les congestes o el risc d'allaus.

Accions informatives

Finalment, de forma coordinada entre el Conselh Generau d'Aran i l'Ajuntament de Naut Aran, s'ha decidit iniciar un dispositiu conjunt d'Agents de Medi Ambient i Mossos d'Esquadra que inclou accions informatives, advertències i també la imposició de sancions, segons preveu l'ordenança reguladora de l'accés al medi natural. Es preveu que aquestes mesures es mantindran durant tot l'any.

Mostrar formulari de contacte