Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Consell Comarcal de l'Alt Urgell aprova definitivament la nova gestió del SAED

El Consell Comarcal de l'Alt Urgell aprova definitivament la nova gestió del SAED

El ple també ha acordat el nou Contracte Programa de serveis socials i una moció del món municipal per reclamar als bancs solucions a l'"exclusió financera". Desestimada la proposta de Compromís de crear un servei de suport legal a entitats
Ple del Consell Comarcal de l'Alt Urgell - Abril 2022
14/04/2022 20:20

El ple del Consell Comarcal de l'Alt Urgell ha aprovat aquest dimecres, de manera definitiva, el canvi en la forma de gestió del Servei d'Atenció Especialitzada a Domicili (SAED), mitjançant una societat de capital íntegrament públic, Sumar SL. La mesura ha tirat endavant amb el vot favorable de l'equip de govern (Junts i ERC), que suma 15 consellers, i el vot en contra dels 4 representants de Compromís X Pirineu.

En l'exposició de la proposta, la vicepresidenta comarcal Carme Lostao va dir que la decisió es basa en "criteris de sostenibilitat financera i eficiència" i que s'adequa els imports a la taula salarial. Segons Lostao, entrar a la societat Sumar "assegura el control del servei" i permet "garantir els nivells de qualitat que la ciutadania de l’Alt Urgell necessita, en casos com aquests en què el mercat privat no ofereix el servei necessari". També va assegurar que la societat que s'encarregarà del servei a gent gran a domicili garanteix un "control integral, rendiment de comptes i experiència comprovada", i que la reglamentació ha estat ratificada pel Consorci d’Atenció a les Persones.

La portaveu de Compromís, Carlota Valls, va reiterar el seu rebuig a aquest nou model perquè creu que és una "externalització encoberta, encara que sigui legal", i que entrar a Sumar amb una sola acció de 1.000 euros no és cap garantia de control del servei, i que "és un miratge i una falsedat" pensar que se'n tindrà el control. Valls segueix defensat "que es pot fer d’una altra manera, amb una gestió i una plantilla totalment pròpies i des del Consorci d'Atenció a les Persones". Alhora, va denunciar el tracte que han rebut "treballadores vinculades directament o indirecta amb el servei" i que, afirma, "no s’ha aportat determinada informació quan s'ha demanat". Des del grup de l'oposició creuen que "hi ha temes que ja entren en una qüestió de tracte humà i d’ètica" i que "les treballadores es mereixen que se les escolti més i que la institució estigui al seu costat" a l'hora de "garantir al màxim els seus drets". Al respecte, conclouen que ara mateix "no n’hi ha ni una que se senti així".

Sobre aquesta valoració, Carme Lostao va sostenir que "la decisió ha estat presa amb responsabilitat, informació i aposta per la sostenibilitat, prioritzant les persones ateses i les persones que hi treballen", com també que s'ha tingut en compte "la necessitat de tracte humà", a més de les dificultats d’envelliment, orografia, clima i extensió de la comarca. En tot cas, la també alcaldessa d'Oliana va dir que, com en altres àmbits en què té competències, el Consell Comarcal està "limitat pel que fa a pressupost i a condicions per contractar personal", i que "amb els recursos disponibles, no es pot oferir un servei totalment propi, per això s’aposta per aquesta encomana de servei". En aquest sentit, Lostao va remarcar que s’ha estat contundent quant a la retirada del servei a l’anterior empresa, pels diversos incompliments que va cometre, però alhora va defensar que les condicions laborals del personal contractat pel consorci no tenen "cap tipus d’irregularitat, ni en contractes, ni nòmines, ni categoria ni condicions", i que "totes estan regides pel mateix conveni". En aquest punt, l'equip de govern creu que "de vegades es vol confondre l’opinió pública posant tothom al mateix sac". Finalment, la consellera d'ERC va afirmar que Sumar "assegura el servei, a més d’un projecte de més qualitat", i que no reparteix beneficis i per això centra tots els seus objectius en oferir un bon servei. Sobre aquesta empresa pública, va exposar que compta amb l'aval de la Diputació de Girona, de vuit consells comarcals més i diversos ajuntaments tot Catalunya, alguns d'ells governats pel PSC, perquè "tots treballen conjuntament per un servei social de qualitat, social, eficient i amb visió de futur".

Intervenció de les treballadores

Al final del plenari, treballadores d'aquest servei van mostrar novament el seu desacord amb el nou model de gestió i van denunciar presumptes irregularitats pel que fa a les condicions i categories laborals de les empleades, alhora que expressaven la preocupació pel seu futur laboral, tenint en compte també que algunes d'elles són a prop de l'edat de jubilació. Sobre aquesta queixa, Carlota Valls va dir que "l'equip de govern evidentment pot decidir el model, atès que és qui mana actualment, però el que no és acceptable és el tracte poc ètic, poc decorós i inhumà que han rebut les treballadores d'aquest servei, demanant reunions que no se'ls han concedit i demanant informació que no se'ls ha donat". Valls creu que les empleades "se senten desateses, decebudes, preocupades i angoixades pel seu futur laboral, no només les treballadores de la casa sinó les que van treballar per a l'empresa que havia conveniat el CAPAU", i conclou que "són un grup de dones nombrós que se senten molt decebudes pel tracte rebut des de les administracions".

Al respecte, la vicepresidenta primera del Consell Comarcal, Josefina Lladós, va dir al final del ple que veuen "estrany que s'hagi generat aquesta situació al voltant d'un servei delicat i sensible com és el de donar atenció i cura a persones que encara poden i volen seguir vivint a casa seva", i recorda que en plens anteriors ja s'havia iniciat aquesta "tensió". Lladós defensa que "l'única voluntat que ha de guiar aquest servei és que aquests usuaris puguin ser cada cop més, perquè és un servei que ha de créixer molt", i que "tant els usuaris com les treballadores se sentin ben atesos". Sobre les dues treballadores que formen part del CAPAU, va dir que "en el seu moment se'ls va comunicar quina era la situació de les negociacions amb Sumar i què se'ls plantejaria". També va explicar que "la tramitació ha estat molt llarga perquè s'havia de recuperar la gestió, que era privada, per tornar-la a fer pròpia" mitjançant l'encomana a Sumar, però també perquè "han passat coses estranyes" i que algunes de les acusacions fetes "falten a la veritat". La consellera de JxCat hi afegeix que "ara mateix hi ha un procés molt important de feina tècnica", per posar en marxa el nou model, i que "aquest soroll, que veiem volgudament interessat, no facilita la feina que està fent el CAPAU". I creu que "el súmmum de tot plegat ha estat que un requeriment arribi abans als mitjans de comunicació que al Consell Comarcal", segons va denunciar al final de la sessió el secretari de l'ens comarcal en referència a la intervenció feta per les treballadores.

A l'apartat d'Atenció i Serveis a les Persones, en aquest plenari també s'ha aprovat les bases dels ajuts socioeconòmics de menjador escolar corresponents a aquest curs 2021-202, el Contracte Programa pel període 2022-2025, que des del Consell consideren "molt important perquè calia reformular-lo per les noves necessitats que han sorgit arran de la pandèmia", però també per reptes com el servei d'orientació i atenció a les famílies, el centre d'autonomia o el tècnic d'envelliment de km.0. D'altra banda, es va acordar el conveni amb els ajuntaments per executar el Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere, la pròrroga del conveni d'atenció precoç i el Pla Comarcal LGTBI. A la comissió de Medi Ambient, s'ha donat compte de l'adjudicació per urgència de les obres d'estabilització d'un mur de contenció a l'accés a Sant Joan Fumat, al municipi de les Valls de Valira.

Mocions contra l'exclusió financera i sobre el suport a entitats

Pel que fa a les mocions, s'ha aprovat per unanimitat la proposta de "suport a les mesures contra l'exclusió financera", amb la qual totes les principals entitats municipalistes (Associació Catalana de Municipis, Federació de Municipis de Catalunya i Associació de Micropobles de Catalunya) exigeixen a les entitats bancàries solucions als creixents problemes d'accés a l'atenció bancària presencial. Una situació que afecta especialment comarques poc poblades com l'Alt Urgell, pel constant tancament d'oficines per part dels bancs, però també àrees urbanes on s'ha viscut igualment aquesta supressió radical de sucursals i caixers i la imposició a efectes pràctics de l'atenció per mitjans telemàtics. Josefina Lladós destaca que la moció té un gran consens a l'hora de "denunciar una situació deplorable" i exposar "totes les realitats d'aquest tema tan greu". De la seva part, Carlota Valls va expressar el suport a la petició tot i que creu que s'hauria d'haver preparat una moció més en clau territorial i rural, perquè des de l'àmbit de muntanya, envellit i despoblat, aquesta realitat és encara més greu que en altres entorns".

D'altra banda, el Consell va desestimar, amb els vots de l'equip de govern, la moció presentada per Compromís per crear un "servei de suport i assessorament a les entitats de la comarca". Segons va exposar el grup comarcal, "les entitats juguen un paper fonamental en la societat, en diversos àmbits, són fonamentals per a la cohesió social i cal fomentar l’associacionisme des dels municipis, perquè arriba a àmbits on no arriba la societat". Però lamenten que "la burocràcia és cada cop més farragosa ocupa sovint massa temps en la feina de les entitats, i moltes no disposen de coneixements sobre comptabilitat o sol·licitud de subvencions", cosa que els "desanima" a l'hora de seguir endavant. Per això, demanaven crear des del Consell un recurs específic de suport i assessorament a associacions de la comarca per fer tràmits. Carlota Valls entén que "la burocràcia és feixuga per tothom, però no és just que comparem entitats amb empreses i administracions, perquè les entitats funcionen de manera desinteressada", i creu que "un tècnic del consell comarcal pot ajudar amb tota la seva bona voluntat, però cal un recurs específic".

L'equip de govern es va mostrar d'acord amb l'essència de la moció, perquè "l’excés de burocràcia també la pateixen administracions, empreses i emprenedors", però van justificar el vot en contra perquè creuen que "com en anteriors mocions de Compromís, sembla que es vulgui que el Consell reconegui que no fa feina". Josefina Lladós va aprofitar per reivindicar que "el Consell Comarcal dóna un gran suport a entitats que volen fer tràmits o vehicular subvencions" i que, en tot cas, "ajudar en la comptabilitat ja demanaria una estructura més potent, que el consell no pot tenir per manca de recursos". Lladós hi afegeix que "no hi ha cap dubte que des del Consell i els ajuntaments s’ajuda una entitat quan demana ajuda" i que les administracions locals "busquem recursos per molts mitjans", però que alhora "tots som conscients de la situació actual de les administracions, i que hi ha d’altres prioritats, i per això costa aconseguir-ho".

Mostrar formulari de contacte