Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Consell Comarcal de l'Alt Urgell aprova l'adhesió al Consorci de Salut i d'Atenció Social de Catalunya

El Consell Comarcal de l'Alt Urgell aprova l'adhesió al Consorci de Salut i d'Atenció Social de Catalunya

Al mateix punt s'ha desestimat les al·legacions presentades, amb el vistiplau de Junts i ERC i l'abstenció de Compromís-CP. El ple també ha acordat, per unanimitat, el conveni pel Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere i l'actualització de la gestió de menjadors escolars

Ple del Consell Comarcal de l'Alt Urgell - Octubre 2024 (Foto: RàdioSeu)
Ple del Consell Comarcal de l'Alt Urgell - Octubre 2024 (Foto: RàdioSeu)
25/10/2024 09:50

El ple del Consell Comarcal de l'Alt Urgell ha aprovat aquest dijous, de manera definitiva, l'adhesió al Consorci de Salut i d'Atenció Social de Catalunya, amb qui estudiarà si és factible establir un nou conveni per a la gestió del Servei d'Atenció a Domicili (SAD) a la comarca. Al mateix punt s'ha acordat la resolució de l'al·legació que s'havia presentat, per part del Sindicat de Cuidadores Professionals, i que ha estat desestimada. La mesura ha tirat endavant amb 12 vots favorables, de l'equip de govern (Junts-CM) i el grup d'ERC-AM. Els sis consellers de Compromís-CP, que també hi havien votat a favor a l'aprovació inicial d'ara fa dos mesos, s'han abstingut en aquesta ocasió. La representant de la CUP ha excusat la seva assistència al plenari.

En nom de l'equip de govern, la presidenta del Consell Comarcal, Josefina Lladós, ha remarcat que de moment aquest acord només significa que l'ens entra a formar part del Consorci de Salut, però no vol dir que es comprometi a encomanar a aquest òrgan la gestió del SAD. En aquest sentit, Lladós recorda que de moment no s'ha fet cap nou encàrrec de gestió, perquè l'adhesió només és una primera passa per si s'acaba decidint fer aquest conveni. Des del Consell contemplen aquesta opció com "una possibilitat", però de moment s'està preparant i validant els informes interns per decidir si aquesta alternativa està justificada, sempre tenint en compte que hi ha d'altres opcions.

Abans del ple, des del Sindicat de Cuidadores Professionals havien justificat la presentació d'al·legacions perquè asseguren que estan "fartes que la gestió vagi a la deriva, d'externalització en externalització", i demanen "una administració competent amb capacitat per complir les seves pròpies competències". Entre d'altres aspectes, l'escrit que havien registrat afirmava que veien "irregularitats i inconsistències en el procés", per exemple pel que fa a les despeses aprovades. Apunten que el punt aprovat al ple del mes d'agost amb el vot favorable de 18 dels 19 consellers- "menciona només una quota anual de 675,16 euros euros per adherir-se al consorci esmentat", mentre que "el certificat de consignació pressupostària de l’interventor afegeix una despesa addicional de 3.000 euros". També hi veien "mancances com l’absència d’antecedents que justifiquin l’adhesió, una memòria justificativa, i una memòria econòmica detallada", i dubtaven de "la capacitat del CSC per actuar com a mitjà propi de les administracions locals", tot basant-se en "un informe de la Sindicatura de Comptes i una sentència recent del TSJC".

Sobre aquestes valoracions, i concretament sobre la quota, Josefina Lladós ha explicat que la xifra de 3.000 euros a què es refereix l'al·legació és el "pagament inicial i únic" que s'haurà de fer al Consorci de Salut i d'Atenció Social en cas que s'acordi encomanar-li un servei. En tot cas, la presidenta comarcal reitera que de moment "no som en aquest punt", perquè només s'ha acordat l'adhesió a aquest òrgan de la Generalitat, i que per tant de moment no pertoca pagar aquests 3.000 euros, sinó només la quota anual per formar-ne part.

El portaveu de Compromís-CP, Jordi Nadal, ha justificat que en aquesta ocasió no hagin donat suport al tràmit perquè considera que al ple de l'agost passat "es va acordar entre els grups que un tema tan important el treballaríem conjuntament, per no trobar-nos amb el que va passar amb Sumar, que se'ns va posar sobre la taula a última hora i quan ja estava tot fet". Això, detalla, significa "avaluar què comporta fer-lo amb un consorci com el que es planteja o bé fer-lo d'una altra manera", com podria ser "municipalitzat o amb una cooperativa de treballadors". Per decidir-ho, segons Nadal, cal tenir clar "a quin nivell de serveis" es vol arribar, tenint en compte també que a mitjà termini es vol construir la nova residència pública de gent gran i "quina vinculació" hi pot haver entre aquest nou conveni i l'equipament previst a l'Horta del Valira de la Seu.

El representant del primer grup de l'oposició afirma que confiaven "que de bon començament es faria un treball conjunt", tot cercant "l'excel·lència, malgrat que després els pressupostos ho posen tot a lloc", perquè cal tenir clar si allò que es proposa és viable econòmicament. En aquest sentit, Jordi Nadal creu que és "raonable" que les treballadores demanin un altre model però que cal determinar "si econòmicament funcionaria i si tenim els recursos" per fer-ho. En tot cas, lamenta que de moment "no s'ha fet cap sessió de treball per avaluar-ho", motiu pel qual aquest cop han decidit abstenir-se.

En canvi, la portaveu d'ERC-AM, Carme Lostao, ha defensat el vot a favor d'aquesta aprovació definitiva per coherència amb el suport que ja havien mostrat quasi tots els consellers comarcals al ple de l'agost. Lostao considera raonada la resposta que l'equip tècnic del Consell ha donat a les al·legacions presentades, per la qual cosa han ratificat el seu suport a la proposta d'adherir-se al Consorci de Salut i d'Atenció Social.

Encara en l'àmbit de l'atenció a les persones, el ple del Consell Comarcal també ha aprovat el conveni amb els ajuntaments per a l'execució del Pacte d'Estat contra la Violència de Gènere, amb el qual el Govern espanyol concedeix subvencions als municipis perquè en facin campanyes a nivell local. Els diners els reparteix el Consell entre els consistoris d'acord amb el nombre d'habitants de cada municipi, si bé són lliures de decidir si els volen rebre o bé si prefereixen participar en accions conjuntes d'àmbit comarcal, que és l'opció que escullen la majoria d'ens locals. Aquest acord es va revisant cada any.

Un altre tràmit que s'ha acordat per unanimitat és el dels convenis per a l'actualització de la gestió del menjador escolar per a cinc centres: l'Escola de Tuixent (on el servei el gestiona l'AMPA del centre), l'Escola Rosa Campà de Montferrer (amb la corresponent Associació de Famílies), l'Escola Arnau Mir del Pla de Sant Tirs (en acord amb l'Ajuntament de Ribera d'Urgellet), l'Escola Miret i Sans (mitjançant l'Ajuntament d'Organyà) i l'Institut-Escola d'Oliana, a través de l'AFA de la vila. Es tracta dels menjadors que són fora de l'àmbit d'actuació de l'empresa pública IAUSA.

Mostrar formulari de contacte