Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Consell d'Alcaldes debat noves vies de promoció del patrimoni romànic

El Consell d'Alcaldes debat noves vies de promoció del patrimoni romànic

Estamariu lamenta no poder treure prou profit turístic a la restauració de Sant Vicenç El nou Arxiu Comarcal de l’Alt Urgell s’inaugurarà el dia 11 de juny

Consell d'Alcaldes a Estamariu
Consell d'Alcaldes a Estamariu
27/05/2010 18:01

El Consell d’Alcaldes de l’Alt Urgell ha debatut la necessitat de més potenciació turística del patrimoni romànic. Aquesta és la petició que ha fet l’ajuntament d’Estamariu, tot aprofitant que la reunió es feia per primera vegada en aquest municipi i, concretament, a la restaurada església de Sant Vicenç.

L’alcalde d’Estamariu, Pere Navinés, ha lamentat que ara per ara no estan rebent prou visitants i la promoció turística no està responent a les expectatives generades per la restauració i per les valuoses pintures descobertes a l’església. Per això, han demanat al Consell que la promoció del romànic de la comarca sigui més eficient pel que fa al sistema de guies i de visites.

El president del Consell Comarcal, Jesús Fierro, ha defensat que ja es fa promoció del romànic, però es mostra obert a millorar-la. Sobre aquest punt, Fierro aposta perquè es potenciï la cooperació amb la resta de comarques de l’Alt Pirineu, unides precisament pel patrimoni romànic, ja que creu que fins ara s’ha fet polítiques massa localistes.

Fierro desitja que en el futur hi hagi guies dedicats en exclusiva a les visites, però subratlla que de moment això “seria insostenible”, encara més tenint en compte l’actual situació econòmica. Per això, proposa preparar persones que puguin compaginar les visites amb d’altres tasques relacionades amb aquest terreny.

Fierro assegura que comparteix la demanda de l’alcalde d’Estamariu i conclou que des del Pirineu mateix s’ha de valorar més el llegat romànic de què es disposa perquè, afirma, és “de primeríssima divisió, des de l’exemple més gran com és la catedral de la Seu fins al més petit, com pot ser Sant Vicenç de Cabdella”.

En el mateix àmbit cultural, Jesús Fierro ha anunciat públicament que ja hi ha data per a la inauguració del nou Arxiu Comarcal. Serà divendres 11 de juny, a les 6 de la tarda. L’acte serà presidit pel conseller de Cultura i Mitjans de Comunicació, Joan Manuel Tresserras. El Consell d’Alcaldes també va tractar els darrers detalls previs a l’obertura d’aquest equipament, amb la presència de qui en serà el director, Julio Quílez.

L’església de Sant Vicenç d'Estamariu, de tipus llombard del segle X, consta de tres naus paralel•les, una planta poc freqüent al romànic del Pirineu català. La singularitat i importància del monument es troba en l'existència d'unes pintures murals del Segle XII. Aquestes, juntament amb les que hi ha a Sant Serni de Baiasca son les úniques pintures romàniques originals que es conserven in situ i, segons els experts, son d'una qualitat excepcional.

Mostrar formulari de contacte