Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Consell dels Pirineus Orientals crida a denunciar la "vulneració de drets fonamentals" a Catalunya

El Consell dels Pirineus Orientals crida a denunciar la "vulneració de drets fonamentals" a Catalunya

El govern departamental, que engloba l'Alta Cerdanya i el Capcir, considera "abusius" els darrers empresonaments de representants polítics. 129 alcaldes nord-catalans també han aprovat una moció de "suport als presos polítics"

L'Alta Cerdanya (Foto: Ignasi Cervera)
L'Alta Cerdanya (Foto: Ignasi Cervera)
12/04/2018 12:45

El Consell Departamental dels Pirineus Orientals ha fet oficialment una crida a tots els electes nord-catalans a mobilitzar-se "a favor de la democràcia" a Catalunya. En una atenció als mitjans a Perpinyà, aquest dimecres, la presidenta de l'ens, Hermeline Malherbe, ha explicat que des de fa mesos defensen un "plantejament" que passa per "denunciar la vulneració de drets fonamentals i els empresonaments abusius", i que han decidit fer-ho públic atesa la continuïtat d'aquestes pràctiques a l'Estat espanyol. L'ens engloba l'Alta Cerdanya i el Capcir, juntament amb el Rosselló, el Conflent, el Vallespir i la Fenolleda.

Malherbe considera que la situació actual "ens interpel·la a tots els electes, també als ciutadans", i que "no es tracta d'independència o no", sinó del fet que a Catalunya s'està duent a terme, ha asseverat, un "atemptat contra la democràcia i els drets fonamentals". El Consell General, informa l'ACN, posa com a exemple d'això el fet que el tribunal del land d'Schleswig-Holstein, a Alemanya, hagi descartat la rebel·lió en el cas del 130è president de la Generalitat, Carles Puigdemont. La crida, ha defensat, va dirigida als representants i electes de diversos estaments institucionals dels Pirineus Orientals, com són el Consell municipal, el Consell Departamental, els electes regionals o els parlamentaris, perquè hi hagi "una presa de consciència".

Crítica a la violència policial de l'1-O

Durant la seva intervenció, la presidenta del Consell ha fet també una crida "al diàleg entre Barcelona i Madrid" i ha tornat a denunciar la violència policial de l'1-O. "Mobilitzem-nos tots per defensar la democràcia", ha insistit recordant als electes que poden fer-ho de diverses maneres, com per exemple, signar un manifest o sumar el seu suport a la manifestació d'aquest diumenge a Barcelona.

Aquest clar posicionament arriba després que la setmana passada ja es va fer públic que fins a 129 alcaldes nord-catalans han aprovat una moció de "suport als presos polítics", a instàncies del Sindicat Intercomunal per a la promoció de les llengües occitana i catalana. Els signants consideren evident que els empresonaments ordenats pel sistema judicial espanyol són motivats bàsicament perquè els encausats "refusen renunciar a les seves idees". L'agrupació de batlles, a més a més, assegura que està vivint amb "estupefacció" els nous empresonaments de membres cessats del Govern català, el 23 de març passat, perquè "suposa clarament una violació de la llibertat d'expressió i de la llibertat política", i conclouen que "quan una democràcia empresona els seus ciutadans per les seves idees, quan tria resoldre els problemes polítics amb repressió, i quan la justícia no és prou independent, és llavors quan els seus mateixos fonaments estan amenaçats i en perill".

Mostrar formulari de contacte