Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El xef Albert Formentí, del restaurant La Glorieta de Castellciutat, representarà l'Alt Urgell a GastroPirineus

El xef Albert Formentí, del restaurant La Glorieta de Castellciutat, representarà l'Alt Urgell a GastroPirineus

L'esdeveniment gastronòmic tindrà lloc el 8 i 9 d'abril a Vallter 2000 i Camprodon. El certamen comptarà amb una dotzena de professionals que reivindicaran la gastronomia del Pirineu i Prepirineu
El xef Albert Formentí representarà l'Alt Urgell a la GastroPirineus
02/04/2024 20:15

La 9a edició de GastroPirineus tindrà lloc el 8 i 9 d’abril al Ripollès. La inauguració de les Jornades Professionals de Gastronomia i de la Cuina dels Pirineus es durà a terme a l'estació d’esquí Vallter 2000 (Setcases) i la cloenda està prevista al restaurant Cal Marquès, de Camprodon. El certamen comptarà amb una representació de totes les comarques pirinenques, amb una dotzena de professionals que reivindicaran la gastronomia del territori amb sessions de cuina en directe i maridatge de vins i de productes locals.

L’escenari de Vallter 2000 acollirà les sessions d’Albert Formentí, del restaurant La Glorieta de Castellciutat, en una sessió patrocinada pel Consell Comarcal Alt Urgell i Cadí; i de Jordi Vila, del restaurant Can Jepet, de Setcases. També hi serà present la cuina i els sabors aranesos amb Marcos Pedarròs, del restaurant Er Occitan de Bossòst, i d’Alejandro Borja Pérez, del restaurant Eth Triton, d’Arties, de la mà de Torisme Val d’Aran i el Gremi d’Ostaleria dera Val d’Aran. El mar i muntanya el portarà Quim Casellas, de Casamar (Llafranc). Per la seva banda, Jordi Àvila oferirà una dinàmica sessió per a mostrar les grans -i inèdites- possibilitats culinàries dels productes del segell Girona Excel·lent.

La primera jornada es tancarà amb un sopar a l’Hotel La Coma (Setcases) on s'oferirà un àpat amb producte del Ripollès i maridat amb vins i caves de Raventós i Blanc, que anirà càrrec dels xefs de l’Hotel La Coma, Jordi Vila (Can Jepet) i François Will (La Chaumière), i els joves estudiants de l’aula Hostaleria del Ripollès.

La segona jornada se celebrarà al Restaurant Cal Marquès de Camprodon. El programa inclou “La cuina transfronterera de muntanya” d’Albert Boronat (Llívia), i una sessió de cuina del també cerdà François Will, de La Chaumière (Font-romeu). El protagonisme serà per als productes de la terra i la cuina tradicional. Així, Inés Quintana, del restaurant Cal Jou, de Conques (Pallars Jussà), proposarà una sessió titulada “Cuina de padrines amb forn de llenya", mentre que els joves de l’Aula Hostaleria del Ripollès i l’Institut Abat Oliba portaran els Productes del Ripollès a l'escenari en la sessió “Productes i territori”.

L'esdeveniment també comptarà amb la creativitat i innovació en directe de joves xefs com Víctor Torres, de Les Magnòlies* (Arbúcies) i Quirat* (Hotel Intercontinental de Barcelona), i  la veterania i la tradició de la mà de cuiners com Francesc Rovira, de la Fonda Xesc* (Gombrèn), que cuinarà de la mà d’Arròs Bayo. A més, a GastroPirineus també es parlarà del que representa que Catalunya hagi estat designada Regió Mundial de la Gastronomia 2025. Serà Patrick Torrent, director executiu de l’Agència Catalana de Turisme, l’encarregat de fer un repàs d'allò que representa aquesta distinció pel territori, la cuina i el turisme enogastronòmic. 

La cloenda del certamen, com és habitual, posarà la cirereta a dues jornades de cuina en directe i productes de la terra, amb un dinar a Cal Marquès de la mà del seu xef, Jordi Guitart, i d’Albert Boronat.

Ingredients i protagonistes imprescindibles

Un any més, les jornades comptaran amb “ingredients convidats”, que fan possible les sessions de cuina, en forma de patrocini i espònsors. Així, per exemple, els xefs podran cuinar amb l’oli de la DOP Oli Terra Alta, Arròs Bayo, Mantega i Formatge Cadí, Estrella Damm i productes de Girona Excel·lent. També tindrà protagonisme el pa artesà de Panàtics i els estris i maquinària de cuina de Castey, Josper i Rull. Destacaran els productes de la zona, sota el segell Productes del Ripollès.  

I novament, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), principal patrocinador de GastroPirineus, juntament amb la Diputació de Girona, farà possible que l’esdeveniment se celebri en un dels indrets més espectaculars del Pirineu, l’estació de Vallter, que es troba al bell mig de cims que sobrepassen els 2.800 metres d’altitud, al municipi de Setcases (Ripollès). 

Nou anys mantenint viva la cuina dels Pirineus

GastroPirineus va néixer el 2016 de la mà de GastroEvents, amb l’objectiu de donar a conèixer la cuina i el producte de les zones de muntanya, i per posar amb valor la cuina tradicional i autòctona dels Pirineus, elaborada amb productes de cadascuna de les seves comarques, així com per a posar en valor a les cuineres i cuiners que mantenen aquest patrimoni gastronòmic que aporta identitat al territori. Des del seu inici es va plantejar com una trobada professional itinerant, per la qual cosa, any rere any recorre les diverses comarques dels Pirineus apropant-se al públic de cada indret i facilitant així la participació de professionals i de públic aficionat.

La primera edició es va estrenar el 2016 a la Seu d’Urgell. L’any següent es va traslladar a Alp i Puigcerdà. Berga va ser la seu de la tercera edició, i la Vall de Núria va acollir la quarta edició. Els anys 2020 i 2021, tot i celebrar-se sense públic, les jornades es van retransmetre en directe des de Puigcerdà. El 2022 es va tornar a la presencialitat a la Vall de Núria, i el 2023 es va celebrar a l’estació de Port Ainé 2000.

Mostrar formulari de contacte