El Departament d'Agricultura fixa les espècies, períodes hàbils i vedes especials de la nova temporada de caça
El Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural ha publicat aquest dilluns al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) la Resolució per la qual es fixa les espècies objecte d’aprofitament cinegètic, els períodes hàbils de caça i les vedes especials per a la temporada 2011-2012 en tot el territori de Catalunya. La normativa inclou algunes novetats.
Pel que fa a la caça major, igual que la temporada anterior, es fixa de forma general a tot Catalunya l’inici de la temporada de caça del porc senglar el primer diumenge de setembre (dia 5), com a conseqüència de la seva abundància i amb l’objectiu de prevenir danys que puguin causar. Tot i això, els canvis d’enguany se centren en el fet que a les comarques de Girona s’avança el seu inici al primer diumenge de juliol (dia 3) i dura fins el segon diumenge de març del 2012 (dia 11), atès que és l’àmbit territorial català on la densitat de porcs senglar és més alta.
A les comarques gironines durant els mesos de juliol i agost, la caça del porc senglar només es podrà realitzar quan aquest produeixi danys a l’agricultura, comunicant-ho prèviament als Serveis Territorials del Departament a Girona o bé al Centre Operatiu del Cos d’Agents Rurals. No estarà permesa quan per risc d’incendis forestals s’activi el Pla Alfa 3, i quedarà limitada fins a les 13 hores quan s’activi el Pla Alfa 2. També s’allarga a les comarques de Lleida fins al quart diumenge de març (dia 25), atès que és el mes en què aquesta espècie genera més danys.
Pel que fa a la resta d’espècies cinegètiques de caça major, en les àrees privades i locals de caça el període hàbil de caça de l'isard comprèn del segon diumenge d'octubre (dia 9) al quart diumenge de desembre (dia 25), ambdós inclosos i per a ambdós sexes. El període hàbil de caça de la cabra salvatge va de l’1 de març al 31 de maig, ambdós inclosos i exclusivament per a mascles, i entre el segon diumenge d'octubre (dia 9) i el 31 de desembre, ambdós inclosos i per a ambdós sexes.
El període hàbil del cérvol és entre el segon diumenge de setembre (dia 11) i el quart diumenge d'octubre (dia 23), ambdós inclosos i exclusivament per a mascles i en la modalitat d'acostament, i entre el quart diumenge d'octubre (dia 23) i el quart diumenge de febrer (dia 26), ambdós inclosos i per a ambdós sexes. El període hàbil de la daina és entre el segon diumenge d'octubre (dia 9) i el quart diumenge de febrer (dia 26), ambdós inclosos i per a ambdós sexes.
La novetat és per al cabirol. Es podrà caçar del primer diumenge de setembre (dia 4) al tercer diumenge de novembre (dia 20), ambdós sexes i en qualsevol modalitat; del primer diumenge de gener (dia 1) al quart diumenge de febrer (dia 26), exclusivament per a femelles i en les modalitats d’aguait o acostament; i del segon diumenge d'abril (dia 8) a l’últim diumenge de juliol (dia 29), exclusivament per a mascles i en les modalitats d'aguait o acostament. S’afegeixen els mesos de gener i febrer per caçar exemplars femelles per aguait o acostament.
Val a dir que els dies hàbils per a la caça major seran aquells que indica el corresponent Pla tècnic de gestió cinegètica, excepte per al porc senglar, el cabirol, el cérvol, la daina i el mufló per als quals seran tots els dies de la setmana.
Pel que fa als períodes i dies hàbils de la mitja veda durant la qual es pot caçar guatlles, tórtores, tudons, coloms roquers, garses i estornells vulgars, són els següents:
* Barcelona, Tarragona i Terres de l’Ebre : 15, 21 i 28 d’agost i 4 de setembre.
* Girona: dijous, diumenges i festius no locals compresos entre el 15 d’agost i l’11 de setembre.
* Lleida: dijous, dissabtes, diumenges i festius entre el 15 d’agost i l’11 de setembre.
Caça menor
Quant als períodes hàbils de caça menor, són els següents: caça menor en general del segon diumenge d’octubre (dia 9) al dia 5 de febrer, ambdós inclosos; per a la perdiu roja i perdiu xerra de muntanya del segon diumenge d’octubre (dia 9) a l’1 de gener, ambdós inclosos; i per a l’ànec griset i la fredeluga entre el segon diumenge d’octubre (dia 9), i el dia 15 de gener, ambdós inclosos.
La novetat és l’ampliació del període hàbil de la guineu entre el primer diumenge de setembre (dia 4) i el quart diumenge de febrer (dia 26), ambdós inclosos, per facilitar la seva cacera en batuda durant el període hàbil de caça de porc senglar.
Pel que fa a previsions específiques de caràcter territorial, destaquen la de determinades comarques de Lleida per minimitzar els danys que causen a conreus agrícoles tant els conills com els tords i els estornells. Així, excepcionalment, per les característiques i usos agronòmics propis de les comarques de l’Urgell, Pla d’Urgell, Segrià, Segarra, Noguera i Garrigues, el director dels serveis territorials del Departament a Lleida pot autoritzar, previ informe favorable del consell territorial de caça i amb les limitacions escaients, la caça de conill amb gos i escopeta a partir de demà i fins al 31 d'agost, sempre que l'abundància de conills en aquestes comarques causi danys a l'agricultura i la pràctica d'aquesta caça no perjudiqui els cultius, ni la fauna protegida.
I també excepcionalment, per les característiques agronòmiques dels conreus d’olivera, el període hàbil de caça del tord comú (Turdus philomelos), tord ala – roig (Turdus iliacus) i estornell vulgar (Sturnus vulgaris) en les àrees de caça de les comarques de les Garrigues, Segrià i Urgell s’allarga des del primer diumenge de febrer (dia 5) fins al tercer diumenge de febrer (dia 19), ambdós inclosos, limitant els dies de caça als dissabtes i diumenges.