Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El Departament de Territori licita la col·locació de noves barreres antiallaus a la C-28

El Departament de Territori licita la col·locació de noves barreres antiallaus a la C-28

Els treballs han d'ajudar a protegir la carretera al pas pel Pallars Sobirà i evitar possibles tancaments de la via per la neu. El sistema està homologat per l'Institut Federal de Davos, organisme de referència a Europa

Josep Rull, al Consell d'Alcaldes del Pallars Sobirà (TES)
Josep Rull, al Consell d'Alcaldes del Pallars Sobirà (TES)
26/09/2016 13:53

El Departament de Territori i Sostenibilitat ha tret a licitació aquest dilluns les obres de col·locació de noves barreres paraallaus a la C-28 al pas pel Pallars Sobirà. Els treballs suposaran una inversió d’uns 4,2 milions d’euros i començaran la primavera vinent. Alguns trams de carreteres del Pallars Sobirà i la Val d’Aran es veuen afectats periòdicament per allaus de neu procedents de les muntanyes de la zona, cosa que afecta el trànsit. En el cas de la C-28, aquestes allaus sovint comporten el tancament del Port de la Bonaigua.

L'anunci de les obres el va fer aquest divendres passat el conseller de Territori, Josep Rull, en la reunió que va mantenir amb els municipis afectats en el marc del Consell d'Alcaldes del Pallars Sobirà, a Sort.

El projecte actuarà a la zona del Cap de Comials, que incideix sobre un tram de la carretera C-28 on se situa la variant dels Avets, al terme municipal d’Alt Àneu. Es col·locaran fins a cinc zones de paraallaus, amb barreres de quatre metres d’alçada. Les barreres antiallaus estan homologades per l'Institut Federal per a l'estudi de neus i allaus (WSL-FNP, ubicat a Davos, Suïssa), l’organisme de referència en la matèria a Europa. Es formaran diverses fileres lineals separades uns 20 metres entre si, resseguint la línia del pendent. La disposició al terreny tindrà en consideració factors com la línia de desencadenament d'allaus, la direcció de la pressió de la neu, l’extensió lateral de les barreres i si aquesta disposició és contínua o fragmentada.

Els panells de les barreres seran transportats amb helicòpter a la seva posició al vessant. Les obres s’adjudicaran abans de final d’any i s’iniciaran quan les condicions meteorològiques són més favorables, a partir de la primavera que ve. Els treballs tindran un termini d’execució de vuit mesos.

D’altra banda, Territori i Sostenibilitat destinarà 1,2 milions d’euros a la millora de l‘accessibilitat a nuclis de muntanya durant l’últim trimestre d’aquest any, que els municipis podran justificar fins al juny de 2017. El conseller Rull també ha avançat que la voluntat del Departament és incloure en els pressupostos per a l’any vinent una partida de 4 milions d’euros més per aquestes actuacions.

Mostrar formulari de contacte