Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El dispositiu de la campanya forestal a Catalunya es reforça amb gairebé 500 efectius

El dispositiu de la campanya forestal a Catalunya es reforça amb gairebé 500 efectius

El conseller d'Interior en funcions, Joan Ignasi Elena, alerta que la situació a diferents punts del país és "complicada" malgrat les pluges de les darreres setmanes

Mitjans aeris a l'aeroport de Sabadell  (Foto: ACN/Àlex Recolons)
Mitjans aeris a l'aeroport de Sabadell (Foto: ACN/Àlex Recolons)
31/05/2024 18:40

El conseller d’Interior en funcions, Joan Ignasi Elena, ha alertat que la campanya antiincendis de l’estiu serà “extremadament complexa” pels efectes de tres anys de sequera continuada. Tot i que les pluges de les darreres setmanes han millorat l’escenari previst, amb un 33% menys d’incendis respecte l’any passat per aquestes dates, el conseller ha recordat que la situació al sud del país és complicada. “No podem caure en el cofoisme ni abaixar la guàrdia”, ha advertit.

Durant la presentació de la Campanya Forestal que s’ha fet aquest divendres a l’aeroport de Sabadell, el conseller Elena ha deixat clar que els cossos d’emergència afronten aquest escenari més “robustos i forts que mai", amb més personal i més i millors mitjans tècnics. Així, ha destacat que enguany s’han incorporat 240 nous Bombers de la Generalitat i 124 nous agents rurals, i que s’han reforçat amb 471 efectius diferents llocs operatius del cos de Bombers.

La majoria d’aquests efectius, 375, són Ajudants d’Ofici Forestal (AOF). Distribuïts per totes les Regions d’Emergències, treballaran en dies alterns en guàrdies de 9,5 hores (entre les 11 del matí i 2/4 de 9 de la nit). Excepcionalment, el dia de la revetlla de Sant Joan, la prestació del servei s’allargarà fins a la una de la matinada del dia 24 per garantir la cobertura en horari de màxim risc d’incendi forestal, coincidint amb l’encesa de fogueres arreu del país.

Mitjans dels Bombers de la Generalitat i el Cos d’Agents Rurals

Pel que fa al Cos de Bombers de la Generalitat, 22 mitjans aeris reforçaran la dotació anual dels Bombers de la Generalitat. En total, la flota de Campanya Forestal estarà integrada per 28 màquines: 6 helicòpters de comandament, 3 helicòpters de rescat, 10 helicòpters bombarders i 9 avions de vigilància i atac (AVA). D’aquests últims, 5 són de càrrega en terra (amb base a Òdena, Reus i Alguaire) i 4, amfibis (situats a Sabadell i Empuriabrava).

La flota terrestre està integrada per 821 vehicles, en què ja hi ha inclosos els 29 que s’han anat incorporant al servei en els darrers mesos: 21 vehicles urbans i 8 autoescales. Actualment la policia del medi ambient a Catalunya compta amb 240 vehicles, 1 helicòpter i 18 drons amb equipament òptic i i sensors tèrmics.

El 81% de les actuacions que duu a terme l’helicòpter es destinen a la prevenció d’incendis.

Pla Alfa adaptat al canvi climàtic

El Pla a Alfa s’ha adaptat al canvi climàtic i té 5 nivells, que van del 0 per a nivell baix de perill fins al 4 per a un perill de nivell extrem d’incendi forestal. Fins al nivell 3 els Agents Rurals vetllen perquè es compleixin les restriccions d’activitats que determina la Subdirecció General de Prevenció d'Incendis Forestals del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural. Amb el nivell 4 es restringeix l’accés a espais naturals per perill extrem d’incendi forestal i s’estableixen mesures preventives extraordinàries.

Mostrar formulari de contacte