Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El documental ‘Camí d’Àrreu’, produït pel Consell Cultural de les Valls d’Àneu, finalista al Festival Internacional Espiello entre més de 300 candidats

El documental ‘Camí d’Àrreu’, produït pel Consell Cultural de les Valls d’Àneu, finalista al Festival Internacional Espiello entre més de 300 candidats

Dirigit pel director pallarès Aleix Gallardet, narra la història del despoblament del poble d’Àrreu amb la marxa de la darrera família fa més de quatre dècades. També opta al premi el film 'El no a l'ós", de Vanesa Freixa i Pepe Camps

Documental 'Camí d'Àrreu'
Documental 'Camí d'Àrreu'
23/02/2022 10:30

El documental "Camí d’Àrreu", produït pel Consell Cultural de les Valls d’Àneu, ha estat designat com a finalista en la categoria de documental de muntanya al Festival Internacional de Documental Etnogràfic Espiello, que tindrà lloc a Boltaña (Osca) entre el 25 de març i el 3 d’abril. L’obra ha estat seleccionada, amb 15 films més, d’entre més de 300.

El documental "Camí d’Àrreu", dirigit pel pallarès Aleix Gallardet, tracta la història del despoblament del poble d'Àrreu, a les Valls d’Àneu, i de com -a conseqüència de la incomunicació i les desavinences entre els veïns- va arribar un dia de 1981 en què l’última família que encara hi vivia va tancar la darrera casa del poble. Això en va suposar l’abandonament i va quedar exposat a l'espoli, així com a posteriors ocupacions, com la del grup de joves que, uns anys més tard, hi van arribar amb la il·lusió de fer reviure aquell poble abandonat.

A més de "Camí d’Àrreu", cinc documentals més opten a la categoria de millor documental de muntanya ‘Espiello Pirineus’. Són "El no a l’ós", de Vanesa Freixa i Pepe Camps, una obra també produïda al Pallars; "La montaña enmascarada", de Domingo Moreno; "Ovciarskou cestou" (‘El camino del pastor’), de l’eslovac Ivan Krsiak, i "El último de Arganeo", de David Vázquez.

Festival Internacional Espiello

Setze documentals han estat seleccionats per a participar en la secció concurs d’Espiello, el festival de documental etnogràfic. El jurat de preselecció, format per 71 persones que col·laboren amb el festival, ha fet aquesta primera elecció entre 305 treballs presentats. La meitat dels films triats provenen de l’Estat espanyol i l'altra meitat, de països com Àustria, els Estats Units, Eslovàquia, el Senegal, l'Índia, Rússia i França.

Sobre el Consell Cultural de les Valls d’Àneu

El Consell Cultural de les Valls d’Àneu va néixer l’any 1983 amb la voluntat de crear i gestionar projectes culturals entorn del patrimoni documental, natural, etnològic, arquitectònic, arqueològic i popular. La seva tasca de dinamització s’ha vist reconeguda amb la concessió del Premi Nacional de Cultura Popular, el 1991 per al Consell Cultural i el 1994 per a l’Ecomuseu. L’any 2016 va rebre la creu de Sant Jordi i el 2021 s’atorgava al Dansàneu el Premi Nacional de Cultura. Entre les diverses fites culturals, ha propiciat la creació de l’Arxiu Històric de les Valls d’Àneu (1985), l’Escola de Natura de les Valls d’Àneu, avui Cam d’Aprenentatge (1987), L’Ecomuseu de les Valls d’Àneu (1988), Dansàneu (1992), Les Trobades d’Escriptors (1994) o L’Arxiu d’Imatges (2000), entre d'altres. Cal remarcar especialment els esforços divulgatius a través de les seues publicacions (5 col·leccions amb més de 100 títols editats) i les revistes Nabius (2004) i Àrnica naturalista dels Pirineus. Es tracta d'actuacions de conservació, restitució i difusió del Patrimoni cultural i natural que faciliten el coneixement, la comprensió, l’estima i la fidelització del territori de les Valls d’Àneu (Pallars Sobirà).

Les actuacions del Consell s’han adreçat també a altres àmbits culturals. Pel que fa al patrimoni popular, ha aconseguit el reconeixement com a Festa d'Interès Nacional de la Generalitat de Catalunya per a la festa dels Veïnats d’Esterri o la de les Falles d’Isil, l’única de les Terres de Ponent. En l'àmbit del patrimoni arquitectònic, ha facilitat la recuperació de l’espadanya de Sant Joan d’Isil o l’adequació interior i exterior de santa Maria d’Àneu. En relació amb el patrimoni artístic i mobiliari, ha promogut la recuperació dels retaules de Son, Jou, Sorpe i les talles romàniques de la Mare de Déu de les Neus d’Àrreu i de Sant Pere de Sorpe. També ha treballat en el patrimoni arqueològic, amb la descoberta de la necròpolis d’Alós i, especialment, els treballs de recuperació del Conjunt arqueològic de València d’Àneu i la posada en valor de la figura del darrer comte de Pallars Hug Roger III. De les activitats, cal destacar el 'Dansàneu. Festival de Cultures del Pirineu', que enguany celebrarà la 31a edició amb els objectius consolidats d’incentivar la creació, donar resposta a les necessitats d’un context social i cultural, així com consolidar un marc d’exhibició propi i singularitzat.

Mostrar formulari de contacte