Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El FeMAP Social apropa la música a centres d'arreu del Pirineu

El FeMAP Social apropa la música a centres d'arreu del Pirineu

Un quartet de corda amb alumnes del Conservatori dels Pirineus ha ofert concerts aquest dilluns al Centre de Dia de Salut Mental i al Taller Claror. Durant aquests dies han programat 17 actuacions en set comarques diferents

02/07/2018 18:35

El Festival de Música Antiga dels Pirineus (FeMAP), juntament amb el Conservatori de Música dels Pirineus, amplia enguany la seva vocació d'arribar a tothom mitjançant el FeMAP Social, un programa que, tot coincidint amb la primera setmana del certamen, apropa la música clàssica i antiga a centres dedicats a col·lectius com ara la gent gran, persones amb diversitat funcional o bé col·lectius amb malalties mentals.

Aquest dilluns el FeMAP Social, amb el seu nou cicle 'Música a domicili', ha fet parada a la Seu d'Urgell amb dos concerts: al matí, al Centre de Dia de Salut Mental; i a la tarda, al Taller Claror. Un quartet de corda, format per alumnes del Conservatori dels Pirineus, ofereix als espectadors una selecció d'algunes de les peces i autors més coneguts i els convida a fer-ne la seva pròpia interpretació o bé a explicar quines sensacions els transmet aquesta música.

Tot coincidint amb aquestes actuacions, la tinent d'alcalde d'Atenció a les Persones, Anna Vives, ha agraït a l'organització del FeMAP l'esforç que fan per apropar la millor música a aquests col·lectius. Vives ha destacat que el FeMAP Social ja ha esdevingut en tres anys "gairebé una programació paral·lela", cosa que "posa de manifest aquesta voluntat integradora i la gran qualitat no només musical sinó també humana del festival".

El FeMAP Social va començar dissabte a Puigcerdà, amb concerts a ADIS i la Residència, i aquest diumenge ha passat per la Residència Sant Roc de Bellver i la Residència de la Fundació Sant Hospital de la Seu. Aquest dimarts i dimecres anirà al Pallars i l'Aran, amb parades en centres d'atenció social de Sort, Esterri d'Àneu, Bossòst, la Pobla de Segur i Tremp. Finalment, dijous s'ha programat actuacions a Bagà, Avià i Berga; i divendres, a Ripoll i Sant Joan de les Abadesses.

Segons ha destacat la coordinadora del pla, Gemma Guàrdia, en alguns casos s'ofereix al públic l'opció de participar en un taller previ que els permet descobrir les peces que posteriorment escoltaran i assistir al concert amb un millor coneixement del repertori. Els autors seleccionats són Geminiani, Scarlatti, Johann Sebastian Bach, Boccherini, Ritter von Gluck, Haendel i Vivaldi. Els músics que conformen el quartet són Abril Sánchez (violí), Martí  Esquius (viola), Quirze Puig (violí) i Ariadna Guàrdia (violoncel). Com a contrapartida, rebran un ajut per finançar els seus estudis. La direcció és a càrrec dels professors Eugeny Sokhatsky i Ivan Garriga.

El director del Conservatori de Música dels Pirineus, Xavier Llobet, ha destacat la importància que té per al seu alumnat el fet de poder participar en iniciatives d'aquest tipus, ja que, segons ha dit, aquestes els ajuden a "trobar-se amb la realitat". A més, Llobet ha afirmat que per ells representa una eina cap a la "professionalització", un dels principals objectius que té la formació musical més enllà de les aules.

De la seva part, la directora de l'Escola Municipal de Música de la Seu, Sonia Lanau, hi ha afegit que per als alumnes que hi actuen també esdevé una oportunitat de donar-se a conèixer. Per això, enguany s'ha fet un concurs per escollir els qui formen part del conjunt, tot prioritzant que no hagin participat en anteriors edicions.

Paral·lelament al cicle 'Música a Domicili, també s'ha programat per tercer any la presència d'alguns d'aquests col·lectius als concerts del FeMAP. Així, als recitals que han ofert l'Escolania i la Capella de Música de Montserrat, divendres a la Seu hi van assistir membres del col·lectiu de dones del Consorci d'Atenció a les Persones i del Club Social El Picot; i dissabte a Puigcerdà, la fundació ADIS. El proper dia 13, l'Associació Salut Mental Pallars ha estat convidada al concert d'Illyria Consort a Escalarre; i el dia 14, els usuaris de la Residència Sant Bernabé podran veure el mateix grup a Berga. Finalment, membres de la Residència Verge de la Ribera assistiran al concert del Cor de Cambra Enric Granados a la Pobla de Segur, el 22 de juliol.

  • Concert del quartet de corda del Conservatori dels Pirineus al Taller Claror
    Concert del quartet de corda del Conservatori dels Pirineus al Taller Claror
  • Presentació del FeMAP Social
    Presentació del FeMAP Social

Mostrar formulari de contacte