Ves al contingut. | Salta a la navegació

Eines personals

Sou a: Inici / Notícies / El govern andorrà intervé Banca Privada d'Andorra per garantir el servei als seus clients

El govern andorrà intervé Banca Privada d'Andorra per garantir el servei als seus clients

BPA ha estat assenyalada pel Tresor dels Estats Units per possible blanqueig de capitals
10/03/2015 20:00

El govern d'Andorra, a través de l'Institut Nacional de Finances (INAF), ha intervingut Banca Privada d'Andorra (BPA) per tal de garantir els "servei als seus clients", després que els Estats Units hagin acusat l'entitat de presumptes actuacions de blanqueig de capitals. Segons ha anunciat el cap de govern d'Andorra en funcions, Toni Martí, es va rebre aquest dilluns la informació per part de les autoritats nord-americanes, i es va informar l'INAF, que ha procedit a designar dos interventors per mantenir el funcionament de l'entitat. Martí ha insistit en que es "tracta d'un cas de males pràctiques i no una situació de risc de solvència o problemes de balanç". "La gent pot estar tranquil·la", ha assegurat.

Toni Martí ha explicat aquest dimarts en compareixença davant del mitjans que ahir les autoritats americanes responsables de la lluita contra el blanqueig de diners els van comunicar que avui, aquesta mateixa tarda, es faria pública una declaració per qualificar Banca Privada d'Andorra d'entitat sotmesa a "preocupació de primer ordre" en matèria de blanqueig de capitals. Arran d'aquesta qualificació, les autoritats americanes han proposat un seguit de mesures per limitar la capacitat operativa de Banca Privada d'Andorra en el futur i s'ha obert un període de 60 dies després del qual, un cop s'hagi escoltat tothom, es resoldrà sobre l'aplicació efectiva d'aquestes mesures, segons ha indicat el cap de govern d'Andorra en funcions.

Per tot plegat, el cap de govern ha afirmat que era "necessari i imprescindible" actuar "de forma responsable i decidida" i afegeix que "Andorra sempre ha complert amb les seves obligacions en matèria de lluita contra el blanqueig de capitals". L'Institut Nacional Andorrà de Finances ha intervingut l'entitat bancària amb la designació de dos interventors per tal "de garantir la continuïtat de l'operativa normal de l'entitat, protegir els seus clients i vetllar pel bon nom i la integritat de la plaça financera andorrana".

"És un cas de presumptes males pràctiques i no d'una situació de risc de solvència"

Martí ha reiterat la necessitat que les institucions andorranes competents "actuïn de manera efectiva" per garantir que la feina feta i les investigacions en curs "no pateixin ni retards ni entrebancs" a causa d'aquesta situació i per garantir "la continuïtat del servei de Banca Privada d'Andorra cap als seus clients, així com la integritat dels seus dipòstis i la continuïtat de la seva operativa". En aquest sentit, ha assegurat que el sistema financer andorrà gaudeix d'una "bona imatge i un abona reputació".

"És la nostra responsabilitat garantir que això continuï sent així en el futur", ha remarcat el cap de govern, alhora que ha insistit que es tracta d'un cas de presumptes males pràctiques i no d'una situació de risc de solvència o problemes de balanç. En aquest sentit, després de rebre la notificació de les autoritats nord-americanes Martí ho va comunicar a l'Institut Nacional Andorrà de Finances i al Ministeri Fiscal, després de fer les consultes pertinents a la Unitat d'Intel·ligència Financera.

Martí ha volgut donar un missatge de tranquil·litat dient que la gent pot seguir confiant "en el bon nom d'Andorra i la seva plaça financera". "Tot el que estem fent ho fem per garantir el funcionament normal de Banca Privada d'Andorra", ha afegit.

Aquest dimecres al matí el govern d'Andorra farà una roda de premsa per explicar els detalls del procés sobre Banca Privada d'Andorra.

Mostrar formulari de contacte